Quantcast

Медия без
политическа реклама

Шефовете на спецсъдилищата: Закриването ни е тормоз

05 Май 2021Обновена
стопкадър БНТ
Георги Ушев и Мариета Райкова

Закриването на специализираните съдилища ще доведе до хаос. Спецсъдиите се тормозят, защото ще трябва да се върнат 10 години назад в кариерата си. Това обясниха председателите на Специализирания наказателен съд и апелативния спецсъд Мариета Райкова и Георги Ушев в интервю за БНТ.

Предложението за закриването на специализираното правосъдие на "Демократична България" мина на първо четене в правната комисия в парламента миналата седмица. Веднага след това главният прокурор Иван Гешев поведе протеста на спецобвинителите срещу законовите промени. 

Промените в Закона за съдебната власт и НПК обаче реално нямат шанс да минат на две четения в пленарната зала. Най-оптимистичното очакване е да стигнат до първо гласуване. Няма насрочено заседание на правната комисия за второ четене по законопроектите. 

Главният прокурор Иван Гешев застана начело на прокурорския протест срещу закриването на спецправосъдието. Проявата, която започна в 11 ч. пред Съдебната палата, премина с трогателни речи и бурни аплодисменти за Гешев, макар и да беше обявена като мълчалив протест.

Спецсъдилищата също разпространиха декларации в своя защита. Ушев обясни днес, че законопроектът би създал повече проблеми, отколкото би решил. Той се възмути, че вместо да се решава проблемът с формализма в наказателния процес, се закриват работещи структури. По думите на Ушев това се прави "заради определени казуси, които са в спецсъда и чието решаване се оказва много важно за някои фигури в държавата". Макар и като съдия да трябва да си служи с доказателства, Ушев не разви тезата си за делата, които са в дъното на идеята за закриването на спецправосъдието.

Шефката на долната инстанция Мариета Райкова изнесе статистиката за 2020 г. - 220 осъдени в спецсъда, оправдани - 70. "Това е една внушителна бройка, макар че правосъдието не е олимпиада да имаме надскачане на цифри", посочи Райкова. "Сега" видя в доклада на спецсъда, че най-често налаганото наказание от спецсъда е затвор до 3 години - на 168 души, 93 от които са осъдени условно. Присъда от над 3 години е наложена на 45 души, а двама са осъдени на доживотен затвор. На пробация са осъдени трима, а на глоби - двама.

Ушев посочи, че за над 10 години съществуване на спецсъда са оправдани над 400 души, осъдени са 2232. "Сами можете да направите съпоставка за обективността на съда", каза той. "Върховният касационен съд е достатъчно взискателен към нашите актове. И въпреки това над 2/3 от актовете ни се потвърждават. Няма нито един отменен наш акт, за това, че не сме спазили принципите на обективност и безпристрастност", изтъкна той.

Ушев допълни, че ЕК ще бъде сезирана със списък с дела от стотици томове и висок обществен интерес, които се налага да тръгнат отначало. "Създава се тотален хаос", повтори Ушев.

И направи аналогия с Полша, срещу която ЕК стартира наказателна процедура заради посягане на съдебната независимост, тъй като с промените на "Демократична България" делата се преместват безпринципно и безпричинно. Незаконосъобразният подбор кои от съдиите да доглеждат дела и кои да се върнат на длъжностите си отпреди 10 години, безспорно представляват груба намеса в независимостта им, заключи Ушев.

Къде е заровено кучето

Андрей Янкулов, който напусна прокуратурата, когато Иван Гешев я оглави, обърна внимание, че всъщност много малка част от делата на спецсъдилищата стигат до проверката на върховния съд.  "Средно годишно за последните години, да кажем грубо по 20+ акта на специализираното правосъдие минават през касационна проверка от 7000 постъпващи казуси за разглеждане. Очевидно погледът, който има най-висшата съдебна инстанция върху това какво се работи от СНС и АСНС, е много ограничен", обясни Янкулов във Фейсбук. И продължава: "Споразуменията, които са преобладаващият начин на решаване по същество на делата в специализираното правораздаване, производствата по мерките за неотклонение, исканията за прилагане на принудителни или тайни действия по разследване все си остават затворени в "Спеца". Там е заровено кучето. И това са показателите, които трябва да бъдат анализирани, за да се види какво и как се работи."

Председателят на АСНС Георги Ушев днес обяснил колко добра е работата на специализираното правораздаване през процента...

Posted by Andrey Yankulov on Wednesday, May 5, 2021

 

Още по темата

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

"Възраждане" се проверява за огромна злоупотреба с лични данни

29 Март 2023

Явор Бахаров отказа тест за наркотици и пак остана без книжка

31 Март 2023

Демерджиев видя руска следа в бомбените заплахи в училищата

28 Март 2023

ВАС реши окончателно: МОН е нарушило санкциите срещу Русия

01 Апр. 2023

Съдът показа как се прикрива полицейското насилие

31 Март 2023