Медия без
политическа реклама

Закриването на спецсъда се очаква през март

31 Яну. 2022
БГНЕС
Надежда Йорданова

В рамките на март парламентът да гласува предложените от Министерството на правосъдието промени в Закона за съдебната власт, с които ще бъдат закрити специализираният съд и прокуратура. Такива са очакванията на правосъдния министър Надежда Йорданова. "Политическата воля за закриването на специализираните съд и прокуратура няма да бъде променена", каза тя пред БНР.

"Ние се вслушваме в професионалистите, в магистратурата и за това как да направим така че, всяко дело, което е в съдебна фаза, да бъде доразгледано, да не бъде прекратено и да бъде започнато отново, а да бъде осигурено безпроблемното им приключване", поясни Йорданова.

Проектът предвижда делата, по които не е проведено разпоредително заседание да се изпратят по подсъдност за разглеждане от окръжните съдилища и съответните апелативни съдилища. Делата, по които е проведено разпоредително заседание, да бъдат разглеждани в Софийския градски съд (СГС) и съответно в Софийския апелативен съд (САС) от същия съдебен състав. За целта съдебните състави ще се командироват в СГС, съответно в САС, до приключване на производствата.

По отношение на новообразуваните дела след влизане на закона в сила - делата, които към този момент са подсъдни на спецправосъдието, ще преминават в подсъдност на всички окръжни съдилища по правилата на местната подсъдност, в т. ч. и на Софийски градски съд. Урежда се и кадровият статус на съдиите и прокурорите в специализираните съдилища и прокуратура. Съдиите от Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд ще бъдат преназначени в действащите съдилища.

Друг момент от законопроекта е премахването на т.нар. кариерни бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет и на Инспектората към него.

Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане на статуса на работещите в тях съдии, прокурори, следователи и администрация, както и приключването на висящите дела при спазване

Йорданова коментира и изслушването в комисията ЛИБЕ от миналата седмица, на което беше поканена заедно с премиера Кирил Петков и главния прокурор Иван Гешев. По думите й Брюксел се тревожи, че "България и прокуратурата нямат ясни отговори, например за това какво се случва по делата "Магнитски", че в България разследванията продължават твърде дълго. Трябваше да отговарям на въпросите, какво ще направим, за да се преустанови тази практика едни предварителни производства и разследвания да продължават твърде дълго. (...) Беше поставен и ясно въпросът какво ще направим по проблема, че у нас нещата на хартия са чудесни, а действителността е друга", каза Йорданова.

Според нея евродепутатите са наясно със ситуацията в България и трудно могат да бъдат заблудени с внезапни промени на становища или "прах в очите".

Главният прокурор Иван Гешев е поискал пред група евродепутати в Брюксел Европейският съюз да засили наблюдението си над България съгласно новия механизъм за обвързване на върховенството на закона с еврофинансирането.

 

Около двадесет души са основата на корупцията в България. Това е казал премиерът Кирил Петков по време на изслушването за България в Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на правото и правата на човека LIBE към Европейския парламент.
Главният прокурор Иван Гешев, който днес бе изслушан от мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (ЛИБЕ) в Европейския парламент, предварително бе изпратил актуална информация по въпроси, от които се вълнуват евродепутатите.

 

Още по темата