Медия без
политическа реклама

Шефове на служби скриха от депутатите информация за взрива на Гешев

Емил Тонев (вдясно) - началник на НСО и Пламен Тончев - председател на ДАНС, се разходиха до парламента, без да свършат работа.
БГНЕС
Емил Тонев (вдясно) - началник на НСО и Пламен Тончев - председател на ДАНС, се разходиха до парламента, без да свършат работа.

Началникът на Националната служба за охрана бригаден генерал Емил Тонев и председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев са отказали да предоставят на депутатите от комисията за контрол на спецслужбите каквото и да е информация за взрива по кортежа на главния прокурор Иван Гешев. Това разказа пред "Сега" Атанас Атанасов от ДБ, който е един от членовете на комисията.

Тонев и Тончев са казали на депутатите, че имат постановление от наблюдаващия прокурор, с което им се забранява да изнасят информация по случая. Атанасов обаче обясни, че НПК се отнася за досъдебното производство, а има информация, което не е в делото и е трябвало да бъде споделена с народните представители.

В крайна сметка Тонев обяснил само, че от службата са изпратили документация на прокуратурата. А Тончев разказал как е реагирала ДАНС в случай на някаква заплаха срещу главния прокурор.

"За взрива от 1 май - нищо", посочи Атанасов. Според него е скандално, че постановленията на прокурора да не се разкрива информация са изпратени на конкретни адресати - шефовете на НСО и ДАНС. Той допусна, че това е станало, след като изслушването им по темата е било включено в дневния ред на комисията. 

Атанасов подчерта, че комисията заседава при закрити врати, а депутатите имат най-високо ниво на допуск до класифицирана информация. "Парламентът е висшият орган на държавна власт", припомни депутатът от коалицията ПП-ДБ. "Дойдоха и си заминаха", обобщи Атанасов участието на Тонев и Тончев в комисията. Той се учуди и че другите му колеги от комисията просто са приели това.

Според него е трябвало на депутатите да бъде обяснено по какви версии за взрива се работи. Атанасов посочи, че е убеден, че взривът е инсценировка, но въпросът е кой я е организирал. Не би трябвало да има проблем на депутатите да бъде казано къде живее Гешев и какъв е бил маршрутът му. Самият Гешев обяви, че взривът е "целенасочен опит да бъда убит".

На 12 май Софийската градска прокуратура обяви, че прокурорите по делото за взрива са издали постановление да се спазва НПК, според който информация по разследване може да се изнася само с разрешението на наблюдаващия прокурор. 

Прокуратурата предупреди вътрешния министър Иван Демерджиев да спре да изнася факти около взрива, който избухна край преминаващата бронирана лимузина на главния прокурор Иван Гешев.

 

Ключови думи:

НСО, ДАНС, Иван Гешев

Още по темата