Медия без
политическа реклама

Сглобката може да падне под 120 депутати при избори

Социологическите проучвания извеждат такава хипотеза

18 Март 2024
Най-вероятно двамата и колегите им ще се разберат.
Илияна Димитрова
Най-вероятно двамата и колегите им ще се разберат.

Електоралната разстановка показва, че е по-логично ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да се разберат за продължението на сглобката, вместо да отидат на предсрочен вот - иначе ще направят живота си неимоверно труден.

„Ако отидат на избори може да стане така, че двете водещи коалиции да имат под 120 депутати. Сега имат над 130. След евентуален нов вот те може да не успяват да прокарват нещата, които прави едно обикновено мнозинство”, заяви днес пред Нова телевизия социологът от "Сова Харис" Васил Тончев.

За същото възможно развитие - под 120 депутати, подсказа и проучване на "Галъп" от преди седмица. То даде 26,4% подкрепа за ГЕРБ-СДС, ако изборите бяха днес. ПП-ДБ е с 19,6%. Нататък: "Възраждане" - 14,8%, ДПС - 14,7%, БСП - 10,6%, ИТН - 5,1%, а почти 9% се ориентират към други формации. Разбира се, разпределението в парламента няма как да се прогнозира с точност. Но хипотезата, че двете сили ще загубят мнозинството си, е реална. 

Според политолога от "Тренд" Димитър Ганев здравият разум също предполага разбирателство. "Подкрепата за сглобката е около 20% - колкото в трудните периоди на тройната коалиция, на кабинета на Орешарски, правителството на Костов, дори на Виденов. Над 90% от електората на ПП-ДБ подкрепя правителството. Но самият електорат намаля с около 1/3 от вота през април 2023 г. - харесването са затваря в твърдите привърженици", коментира наскоро той пред "Сега". Успоредно, макар да не се забелязва, проучванията сочат и лек отлив при ГЕРБ - с около една десета от всички подадени на предишните избори гласове в абсолютни стойности.

Развитието на преговорите от днес:

Въпреки заканите и ултиматумите, днес ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ си дадоха отсрочка - 24 часа, в които да довършат преговорите за правителство.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ПП-ДБ, ГЕРБ

Още по темата