Медия без
политическа реклама

"Сега" осъди агенцията по горите за скандалните замени

ИАГ ще трябва да предостави пълната информация доколко е ощетена държавата

26 Септ. 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

"Сега" осъди Агенцията по горите за отказан достъп до информация за скандалните замени на гори в стил кон за кокошка, извършвани в периода 2007-2009 г. Агенцията отказа да предостави на "Сега" изчерпателна информация за сключените 132 сделки и размера на щетата, нанесена на хазната, с аргумента, че тази инфорация е служебна. Съдът обаче е категоричен, в случая е налице надделяващ обществен интерес и достъпът не следва да се ограничава. 

"Сега" поиска да получи изчерпателна информация за извършената повторна оценка на 132 замени, след като в края на м.г. се оказа, че непозволена държавна помощ е установена едва при 103 от тях. В списъка на изрядните 29 сделки се оказаха едни от най-големите замени, сключвани с неслучайни лица. За останалите 103 заменки земеделското министерство обяви, че предоставената непозволена държавна помощ възлиза общо над 80 млн. лв. Редакцията настоя за информация, която да позволи лесни сравнения с предходната оценка за имотите, извършвана при сключването им. 

В отговора си до "Сега" по ЗДОИ Агенцията по горите обаче прецени, че еденствените данни, които може да даде, са за площта и местоположението на имотите. ИАГ излъгат, че е правена оценка само на 103 вместо на 132 имота, като тази лъжа лъсна още при сравнението с обществената поръчка за избор на независим оценител. Агенцията отказа достъп до новите оценки, довели до заключение има или няма предоставена държавна помощ с аргумента, че тази информация е служебна и че текат производства по издаване на актове за публично вземане. 

Решението на ИАГ в тази част е незаконосъобразно издадено и следва да се отмени, гласи решението на съда. Според съда в случая достъпът до информация касае публични средства и е налице надделяващ обществен интерес. При надделяващ обществен интерес ограничението за предоставяне на служебна информация отпада. ИАГ има 14-дневен срок да се произнесе отново по искания достъп до информация. 

Това не е първото съдебно дело, което ИАГ губи в съда. Юристите на агенцията не се посвениха да изтъкнат този факт в хода на съдебното заседание с аргумента, че вече е имало и други откази, по които също са спечелени дела и инфорамация по темата се е появила. Както "Сега" писа, сходно дело спечели и WWF, като организацията публикува голяма част от документацията по замените. Исканата от "Сега" информация би следвало да улесни работата около самите оценки и предоставената държавна помощ, стига данните да бъдат дадени във вида, в който се искат. 

Както "Сега" писа, държавата закъсня фаталано с процедурата по събиране на парите от неравностойните сделки и може да се окаже, че давността е изтекла при всички 103 сделки. Проблемът с изтеклата давност лъсна при спечелено на първа инстанция дело в Административния съд - София, заведено от "Литекс Комерс" на Гриша Ганчев, който има на теория да връща на държавата 1 382 354 лв. главница и 811 746 лв. лихви. Министерството на Десислава Танева твърди, че помощта трябва да се върне независимо от давностните срокове, и смята да обжалва.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?