Quantcast
"Сега" осъди агенцията по горите за скандалните замени | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

"Сега" осъди агенцията по горите за скандалните замени

ИАГ ще трябва да предостави пълната информация доколко е ощетена държавата
4 610
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

"Сега" осъди Агенцията по горите за отказан достъп до информация за скандалните замени на гори в стил кон за кокошка, извършвани в периода 2007-2009 г. Агенцията отказа да предостави на "Сега" изчерпателна информация за сключените 132 сделки и размера на щетата, нанесена на хазната, с аргумента, че тази инфорация е служебна. Съдът обаче е категоричен, в случая е налице надделяващ обществен интерес и достъпът не следва да се ограничава. 

"Сега" поиска да получи изчерпателна информация за извършената повторна оценка на 132 замени, след като в края на м.г. се оказа, че непозволена държавна помощ е установена едва при 103 от тях. В списъка на изрядните 29 сделки се оказаха едни от най-големите замени, сключвани с неслучайни лица. За останалите 103 заменки земеделското министерство обяви, че предоставената непозволена държавна помощ възлиза общо над 80 млн. лв. Редакцията настоя за информация, която да позволи лесни сравнения с предходната оценка за имотите, извършвана при сключването им. 

В отговора си до "Сега" по ЗДОИ Агенцията по горите обаче прецени, че еденствените данни, които може да даде, са за площта и местоположението на имотите. ИАГ излъгат, че е правена оценка само на 103 вместо на 132 имота, като тази лъжа лъсна още при сравнението с обществената поръчка за избор на независим оценител. Агенцията отказа достъп до новите оценки, довели до заключение има или няма предоставена държавна помощ с аргумента, че тази информация е служебна и че текат производства по издаване на актове за публично вземане. 

Решението на ИАГ в тази част е незаконосъобразно издадено и следва да се отмени, гласи решението на съда. Според съда в случая достъпът до информация касае публични средства и е налице надделяващ обществен интерес. При надделяващ обществен интерес ограничението за предоставяне на служебна информация отпада. ИАГ има 14-дневен срок да се произнесе отново по искания достъп до информация. 

Това не е първото съдебно дело, което ИАГ губи в съда. Юристите на агенцията не се посвениха да изтъкнат този факт в хода на съдебното заседание с аргумента, че вече е имало и други откази, по които също са спечелени дела и инфорамация по темата се е появила. Както "Сега" писа, сходно дело спечели и WWF, като организацията публикува голяма част от документацията по замените. Исканата от "Сега" информация би следвало да улесни работата около самите оценки и предоставената държавна помощ, стига данните да бъдат дадени във вида, в който се искат. 

Както "Сега" писа, държавата закъсня фаталано с процедурата по събиране на парите от неравностойните сделки и може да се окаже, че давността е изтекла при всички 103 сделки. Проблемът с изтеклата давност лъсна при спечелено на първа инстанция дело в Административния съд - София, заведено от "Литекс Комерс" на Гриша Ганчев, който има на теория да връща на държавата 1 382 354 лв. главница и 811 746 лв. лихви. Министерството на Десислава Танева твърди, че помощта трябва да се върне независимо от давностните срокове, и смята да обжалва.

Още

Агенцията по горите крие информация за незаконна сеч
На 17 ноември обявяват присъдите за сваления малайзийски "Боинг"

15.08.2022

1604
САЩ отрича помощ за Украйна за ликвидирането на руски генерали

06.05.2022

5638