Quantcast
"Сега" осъди агенцията по горите за скандалните замени | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

"Сега" осъди агенцията по горите за скандалните замени

ИАГ ще трябва да предостави пълната информация доколко е ощетена държавата
4 543
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

"Сега" осъди Агенцията по горите за отказан достъп до информация за скандалните замени на гори в стил кон за кокошка, извършвани в периода 2007-2009 г. Агенцията отказа да предостави на "Сега" изчерпателна информация за сключените 132 сделки и размера на щетата, нанесена на хазната, с аргумента, че тази инфорация е служебна. Съдът обаче е категоричен, в случая е налице надделяващ обществен интерес и достъпът не следва да се ограничава. 

"Сега" поиска да получи изчерпателна информация за извършената повторна оценка на 132 замени, след като в края на м.г. се оказа, че непозволена държавна помощ е установена едва при 103 от тях. В списъка на изрядните 29 сделки се оказаха едни от най-големите замени, сключвани с неслучайни лица. За останалите 103 заменки земеделското министерство обяви, че предоставената непозволена държавна помощ възлиза общо над 80 млн. лв. Редакцията настоя за информация, която да позволи лесни сравнения с предходната оценка за имотите, извършвана при сключването им. 

В отговора си до "Сега" по ЗДОИ Агенцията по горите обаче прецени, че еденствените данни, които може да даде, са за площта и местоположението на имотите. ИАГ излъгат, че е правена оценка само на 103 вместо на 132 имота, като тази лъжа лъсна още при сравнението с обществената поръчка за избор на независим оценител. Агенцията отказа достъп до новите оценки, довели до заключение има или няма предоставена държавна помощ с аргумента, че тази информация е служебна и че текат производства по издаване на актове за публично вземане. 

Решението на ИАГ в тази част е незаконосъобразно издадено и следва да се отмени, гласи решението на съда. Според съда в случая достъпът до информация касае публични средства и е налице надделяващ обществен интерес. При надделяващ обществен интерес ограничението за предоставяне на служебна информация отпада. ИАГ има 14-дневен срок да се произнесе отново по искания достъп до информация. 

Това не е първото съдебно дело, което ИАГ губи в съда. Юристите на агенцията не се посвениха да изтъкнат този факт в хода на съдебното заседание с аргумента, че вече е имало и други откази, по които също са спечелени дела и инфорамация по темата се е появила. Както "Сега" писа, сходно дело спечели и WWF, като организацията публикува голяма част от документацията по замените. Исканата от "Сега" информация би следвало да улесни работата около самите оценки и предоставената държавна помощ, стига данните да бъдат дадени във вида, в който се искат. 

Както "Сега" писа, държавата закъсня фаталано с процедурата по събиране на парите от неравностойните сделки и може да се окаже, че давността е изтекла при всички 103 сделки. Проблемът с изтеклата давност лъсна при спечелено на първа инстанция дело в Административния съд - София, заведено от "Литекс Комерс" на Гриша Ганчев, който има на теория да връща на държавата 1 382 354 лв. главница и 811 746 лв. лихви. Министерството на Десислава Танева твърди, че помощта трябва да се върне независимо от давностните срокове, и смята да обжалва.

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Джони Деп: последният пирон в ковчега на пирата

08.11.2020

762
Вестник "Сега" навършва днес 23 години!

21.10.2020

2322 62
САЩ искат да съдят Гугъл

20.10.2020

1701 2

Коментари

Spas Radivoev

 За какво върховенство на закона говорим? За каква правова държава, след като дори министрите отказват да изпълняват решения на съда. Утре и осъдените престъпници ще почнат да отказват да влязат в затвора, зщото не им харесва там.

Oraсle

Човек може да си помисли, че след като заменките в посочения период са били дело на правителството на тройната коалиция, следващите правителства на ГЕРБ не биха имали интерес да крият размерите на щетите, самоличностите на бенефициентите, и дори може да се увлече и да стигне до там да предполага, че те биха атакували енергично и ефективно неравностойните сделки в съда...😜

 

...поне такава беше легендата навремето - ГЕРБ идват да сложат край на наистина ужасяващата корупция при тройната коалиция, след това и на "експертната" корупция при Орешарски...

 

От тогава мина време, но е факт че много хора сме таяли надежда, дори и да не сме гласували за ГЕРБ, това да се окаже вярно...

Минувача
снимка на Минувача

Заменките през 2007-2009 г. при кое правителство са извършени? Снимката подходяща ли е?

 

https://m.facebook.com/groups/327181191357614?view=permalink&id=840387380036990&ref=m_notif&notif_t=feedback_reaction_generic

 

Epikur

 

  Снимката е напълно подходяща. Все едно шарж от Комарницки. Аграрната министърка (и с такава физиономия) дърпа маската за да се ухили мазно и победоносно на "Сега". Просто защото не е подходящо да им покаже среден пръст. След това пак ще я сложи и ще гледа сериозно и безсмислено.

kaily
снимка на kaily

На бас, че пак няма да дадат информация.

Наглостта на държавните и общински органи не е от вчера. Преди години, преди новата ера, пардон ББ, по времето на софиянски един мъж ми разправяше как осъдил на последна инстанция СО да му върне гарсониерата, без право на обжалване и незабавно връщане. И от 1 година СО си питала ушите и нищо не правила.

Е, щом решенията на съда не важат за държавните и общински органи, за какво право говорим?

gigaton

Много сериозни коментари по-горе. Мацето от снимката просто става за фелацио :) така видях нещата :)

Светозар

„Независимият“ социолог Харалан Александров, „Доставчик на услуги" на ГЕРБ, ще ви обясни, че ГЕРБ нямат нищо общо с тези далавери и че по-кристално чиста партия от ГЕРБ няма.

Памфуций
снимка на Памфуций

Харалан Александров не е социолог.

 

Bacho Кольо

... а е филолог, предстаящ се зе антрополог.

 

Влез или се регистрирай за да коментираш