Медия без
политическа реклама

И круизите през Шенген ще са без граничен контрол

19 Яну. 2024
По летищата няма да има граничен контрол, когато са вътрешна граница, но е възможно да има полицейски проверки
Илияна Кирилова
По летищата няма да има граничен контрол, когато са вътрешна граница, но е възможно да има полицейски проверки

Какви ще са промените по пристанищата?

Круизите и товарните кораби, които идват или заминават за пристанище в страна от Шенгенското пространство също няма да подлежат на граничен контрол. Това обясниха от Гранична полиция на въпроси на "Сега". Това ще направи страната ни по-привлекателна за круизните компании.

В случаите, когато круизният кораб идва от пристанище, разположено в трета страна или заминава за пристанище, разположено в трета страна, и спира за първи път на българско пристанище, екипажът и пътниците подлежат на проверка. Проверките се извършват на пасажерските терминали (Бургас, Несебър, Варна).

Няма да се извършват гранични проверки на товарен превоз между две или повече пристанища, разположени на територията на държавите от Шенгенското пространство, при който няма спирания на пристанища извън територията на държавите членки. Това ще доведе до по-бързото даване на „свободна практика“ на корабите (т.е разрешение за започване на товаро-разтоварни дейности) и ще намали престоя им в пристанищата.

Проверките на плавателните съдове, пристигащи от трети страни, ще продължат да се извършват съгласно шенгенските разпоредби. Проверките на екипажите се извършват на борда на плавателните средства.

След влизането на България във въздушния и морския Шенген няма да има гранични проверки, но може да има полицейски, обясняват още от МВР и Гранична полиция.

"При пресичане на вътрешни граници на пътуващите лица не се извършва гранична проверка. В тази връзка на въздушната и на морската граница в Република България след 31.03.2024 г. е възможно на пътуващите да бъде извършена полицейска проверка на място и в граничните зони, каквито са летищата и пристанищата. Полицейската проверка включва проверка за установяване самоличността на пътника по представен от него документ за самоличност - лична карта или паспорт", посочват от Гранична полиция.

Повече от 2/3 от пътниците от и до летище София ще минават по-бързо на терминалите след влизането на страната ни в Шенген от 31 март. Това съобщи за "Сега" Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на СОФ Кънект - фирмата-оператор на столичната аерогара.

ГД „Гранична полиция“ съобщава, че вече е предприела необходимите мерки съвместно с ръководствата на летищните оператори (концесионерите) и Министерството на транспорта и съобщенията за привеждане на инфраструктурата на международните летища в България за разделяне на пътникопотока в салоните „Пристигане“ и „Заминаване“ в зависимост от посоката и дестинацията на пътуване, съответно за страни от Шенген или извън Шенген.

"Следва да се отбележи, че изградената към момента инфраструктура на Летище София позволява физическото отделяне на пътникопотоците от полети от шенгенски държави и страни извън Шенген. До 31.03.2024 г. предстои да бъдат изпълнени допълнителни технически дейности и решения за разделяне на пътниците", пишат още от Гранична полиция.  

Българските граждани имат право да пътуват свободно в 27-те държави на ЕС, както и в Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Конфедерация Швейцария с валиден паспорт или лична карта. Изрично се отбелязва, че от 31 март 2024 г. няма да има промяна за пътуващите до и от Великобритания.

Когато гражданин на ЕС или трета страна пътува до страна извън Съюза или пристига от такава страна, т.е. преминава външна граница, на пътника се извършва гранична проверка на ГКПП по реда на шенгенските регламенти.

От Гранична полиция обещават преди 31 март да има информационна кампания за новите процедури и изисквания, които ще се прилагат на въздушните и морските граници.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата