Quantcast
СДВР взема спешни мерки заради опашките за паспорти | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

СДВР взема спешни мерки заради опашките за паспорти

2 398
 Снимка: БГНЕС

Заради наплива на желаещи да си подменят личните документи в София и да предотврати дългите опашки, СДВР удължава работното време на т. нар. паспортни служби. В коронакризата и затварянето на държавата властта няколко пъти удължи срока за смяната на личните карти и задграничните паспорти в страната, чиято валидност изтича 2020/2021 г. и са над 3 млн.

Сега и заради разхлабването на мерките и летния сезон отново има струпване на граждани да обновят личните си документи. Заради това от работното време на всички звена към районните управления в столицата се удължава, а служителите им ще са без обедна почивка. В делнични дни те ще обслужват от 08.00 ч. до 17.45 ч. с единично прекъсване на работа в интервала 13.00 - 13.30 ч. за дезинфекция с оглед спазване на противоепидемичните мерки.

Изготвен е и нов график за дежурни гишета през съботните дни за юни 2021 г. Те ще работят от 08.30 ч. до 14.30 ч., като на 5 юни ще приемат заявления Шесто и Седмо Районно управлениe (РУ); 12 юни - Пето и Девето РУ; 19 юни - Второ и Осмо РУ; 26 юни - Първо и Трето РУ.

Всяка събота пък в звеното на бул. "Княгиня Мария Луиза” № 48 приема заявления за лични карти и паспорти с такса за експресна и обикновена услуга.

От МВР припомнят, че гражданите могат да подават заявленията си за нови лични документи с платена такса за обикновена или бърза услуга във всяко едно районно в София, като целта да бъдат облекчени по-натоварените звена и за удобство на гражданите, които в рамките на работното време могат да направят избор на предпочитано от тях РУ, различно от постоянния им адрес. Готовите лични документи се получават на гишето, където е подадено заявлението.

Опашки за смяна на документи се очакват и във Великотърновска област, където до края на годината трябва да бъдат подменени около 24 хил. лични карти и 8 830 паспорта. Затова документите могат да се подменят и преди изтичане срока им на валидност.

Подобно на София жителите на област Велико Търново могат да подадат заявление за издаване на лична карта и паспорт във всички звена "Български документи за самоличност" (БДС) при районните управления на МВР на територията на област Велико Търново.

Заявления за издаване на документи за самоличност могат да бъдат подадени и чрез електронните административни услуги.

 

Още

Шофьорски книжки вече се подменят и само за 3 дни, но на тройна цена

08.09.2021

1517
Наказан от МВР за боя над протестиращи вече работи за главния прокурор

16.08.2021

4692
СДВР: Нямаме право да говорим за катастрофата с Вежди Рашидов