Quantcast
САЩ ще компенсират България с 34,5 млн.долара за забавените F-16 | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

САЩ ще компенсират България с 34,5 млн.долара за забавените F-16

Ще има още ракети и повече обучение за пилотите, но те са обвързани с офертата за новите 8 изтребители
Обновена
4 545
 Архив ЕПА/БГНЕС

България е договорила два вида компенсации за общо 34,5 млн.долара заради забавянето на доставките на платените изцяло партида от първите 8 изтребители F-16. Това каза военният министър Драгомир Заков по време на изслушване пред ресорната комисия към парламента, цитиран от БНТ.

По думите му, компенсациите са разделени на два вида - 25 млн. долара ще бъде отпуснати на България като допълнителна помощ за купуване на воъръжение във вид на ракети, а 9,5 млн. долара ще бъдат дадени от американците за обучение на пилотите ни по линия на т.нар. високоточни оръжия.

"Имаме дори допълнителна уговорка със САЩ, в случай че се забави доставката на първата партида самолети след първото тримесечие на 2025 г., да отложим и нашата вноска за купуването на втората партида изтребителите", обясни военния министър. Според Заков, "подобен компромис" от САЩ не е бил постиган при такива договори досега.

Страната ни трябва да реши до 1 ноември дали да приеме предложената компенсация и така да потвърди и втората поръчка изтребители F-16. Така се разбира, че компенсацията е обвързана с втория договор за доставка, офертата за който дойде преди няколко дни.

"В случай, че не приемем постигнатите условия, може да се каже, че зачеркваме проекта F-16 за България", каза още Заков. Той допълни, че министерството ще внесе инвестиционно предложение за втория основен договор за доставка в Министерския съвет в четвъртък.

Постигната е и допълнителна уговорка България да придобие още самолети от САЩ при отпадане на МиГ-29 заради изтичане на живота на двигателите им, ако се наложи. Ако България отхвърли тези условия, е застрашена цялата доставка на F-16 у нас, каза Заков. 

Стана ясно и, че не е загърбена идеята за придобиването на някакво основание на самолети между края на миговете и до вкарването в действие на новите F-16. За тях се преговаря и със САЩ и с други страни. "Не мога да се ангажирам с конкретен самолет, но сме в напреднала фаза с американската страна. Ние сме поискали от други държави, разбира се ,но в най-напреднала фаза сме с американската страна…Не, още ще не водим преговори, сега вероятно ще струва някакви пари от наша страна, но в крайна сметка дали ще поддържаме МиГ-29, което не можем да правим, или горе-долу същите пари ще ги дадем за някакви други самолети, които да могат нашите ВВС да използват, няма кой знае каква разлика във финансово отношение", обяви Заков, цитиран от БНР.

Той обяви, че при забавяне на българските F-16 от американска страна, то може да се стигне и до пазене на въздушното ни пространство от страна на САЩ. Към момента Вашингтон е част от еър полисинг, като американски F-35 изпълняват "мисия на дълъг обсег до България в подкрепа на дейностите на НАТО за бдителност на източния фланг".

 

Още

Нидерландия отряза България за Шенген, но ще пусне Румъния

02.12.2022

Обновена

СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

16207
САЩ представиха новия си ядрен бомбардировач Б-21 "Рейдър"

03.12.2022

Обновена

6397
България ще обучава украински бойни санитари на наша територия

10.11.2022

477