Медия без
политическа реклама

САЩ ще компенсират България с 34,5 млн.долара за забавените F-16

Ще има още ракети и повече обучение за пилотите, но те са обвързани с офертата за новите 8 изтребители

26 Юли 2022Обновена
Архив ЕПА/БГНЕС

България е договорила два вида компенсации за общо 34,5 млн.долара заради забавянето на доставките на платените изцяло партида от първите 8 изтребители F-16. Това каза военният министър Драгомир Заков по време на изслушване пред ресорната комисия към парламента, цитиран от БНТ.

Вече има информация, че доставката на новите български изтребители F-16 ще закъснее и то не с малко.

По думите му, компенсациите са разделени на два вида - 25 млн. долара ще бъде отпуснати на България като допълнителна помощ за купуване на воъръжение във вид на ракети, а 9,5 млн. долара ще бъдат дадени от американците за обучение на пилотите ни по линия на т.нар. високоточни оръжия.

  САЩ са изпратили офертата за доставка на вторите 8 самолета F-16 Block 70, обяви министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков след заседанието на парламентарната Комисия по бюджет и финанси, цитиран от БТА.  Той добави, че в момента получената оферта се преглежда.

"Имаме дори допълнителна уговорка със САЩ, в случай че се забави доставката на първата партида самолети след първото тримесечие на 2025 г., да отложим и нашата вноска за купуването на втората партида изтребителите", обясни военния министър. Според Заков, "подобен компромис" от САЩ не е бил постиган при такива договори досега.

До броени дни започва изграждането и сглобяването на първия изтребител F-16 за България в Америка. Това заяви пред БНТ новоназначеният извънреден и пълномощен посланик на страната ни в САЩ Георги Панайотов.

Страната ни трябва да реши до 1 ноември дали да приеме предложената компенсация и така да потвърди и втората поръчка изтребители F-16. Така се разбира, че компенсацията е обвързана с втория договор за доставка, офертата за който дойде преди няколко дни.

"В случай, че не приемем постигнатите условия, може да се каже, че зачеркваме проекта F-16 за България", каза още Заков. Той допълни, че министерството ще внесе инвестиционно предложение за втория основен договор за доставка в Министерския съвет в четвъртък.

Военният министър Драгомир Заков е преговарял в Пентагона за осигуряването на самолети, които да пазят небето ни между сега наличните МиГ-29 и бъдещите ни нови F-16. Това стана ясно от негови думи, казани пред журналисти на военния полигон в Црънча.

Постигната е и допълнителна уговорка България да придобие още самолети от САЩ при отпадане на МиГ-29 заради изтичане на живота на двигателите им, ако се наложи. Ако България отхвърли тези условия, е застрашена цялата доставка на F-16 у нас, каза Заков. 

Правителството на Румъния одобри покупка на 32 изтребителя F-16 втора ръка от Норвегия. Без данъците стойността на сделката ще е 454 милиона евро, като в сумата влиза и логистиката и поддръжката на машините, предаде "Ройтерс", цитирана от БНР. https://segabg.

Стана ясно и, че не е загърбена идеята за придобиването на някакво основание на самолети между края на миговете и до вкарването в действие на новите F-16. За тях се преговаря и със САЩ и с други страни. "Не мога да се ангажирам с конкретен самолет, но сме в напреднала фаза с американската страна. Ние сме поискали от други държави, разбира се ,но в най-напреднала фаза сме с американската страна…Не, още ще не водим преговори, сега вероятно ще струва някакви пари от наша страна, но в крайна сметка дали ще поддържаме МиГ-29, което не можем да правим, или горе-долу същите пари ще ги дадем за някакви други самолети, които да могат нашите ВВС да използват, няма кой знае каква разлика във финансово отношение", обяви Заков, цитиран от БНР.

Той обяви, че при забавяне на българските F-16 от американска страна, то може да се стигне и до пазене на въздушното ни пространство от страна на САЩ. Към момента Вашингтон е част от еър полисинг, като американски F-35 изпълняват "мисия на дълъг обсег до България в подкрепа на дейностите на НАТО за бдителност на източния фланг".

Американски изтребители F-35 са кацнали в авиобаза "Граф Игнатиево" като продължение на мисията за охрана на въздушното пространство на България от НАТО, предаде БНР.

 

Още по темата