Медия без
политическа реклама

САЩ официално стартират борбата с корупцията в България

Новият правен съветник в US посолството Джесика Ким се запозна с правосъдния министър Данаил Кирилов

06 Яну. 2020
Посолство на САЩ в България

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов се запозна днес с новия постоянен съветник по юридическите въпроси към Посолството на САЩ Джесика Ким, съобщиха от дипломатическото представителство. Ким ще отговаря за предоставянето на помощ за правосъдната система, за изграждане на капацитет в борбата срещу обществената корупция, прането на пари и организираната престъпност. Освен за България Джесика Ким ще следи работата в тези сфери и в Румъния. 

Изпращането на експерт за борбата с корупцията у нас беше обявено от американския посланик Херо Мустафа в края на ноември, след като премиерът Бойко Борисов се върна от посещението си в Белия дом. В лекция пред Атлантическия клуб в София тя направи анализ на визитата и обяви, че активно ще се работи за укрепването на демокрацията и върховенството на закона. Мустафа тогава съобщи, че ще бъде изпратен в посолството нов правен съветник от Министерството на правосъдието.

"Планирам да работим както с правителството, така и с гражданите, за да засилим върховенството на закона и да се справим с корупцията. За изпълнението на тази задача смятаме да предприемем многостранен подход, включително и чрез прилагането на по-твърди мерки", обяви тогава посланик Мустафа в лекцията си.

Посланик Херо Мустафа представи Джесика Ким и на заместниците на правосъдния министър Кирилов. По време на срещата е договорено двете страни да развиват диалог и да споделят ноу-хау за по-голяма независимост на съда и отчетност на прокуратурата. Обсъдени са били въпроси, свързвани със спазването на върховенството на закона преди срещата за стратегическия диалог между САЩ и България, която ще се състои в сряда.

На срещата присъства и Пол Веки, който е регионален директор за Централна и Източна Европа /Близкия Изток в Службата за развитие, подпомагане и обучение на чуждестранни прокурори, уточняват от американското посолство у нас.

Още по темата