Медия без
политическа реклама

САЩ изпращат тежка инспекция на база Граф Игнатиево заради F-16

Обучението на един пилот струва 2 млн.долара и той ще управлява машина за 200 млн.долара, обяви шефът на МО

14 Апр. 2024Обновена
F-16
Локхийд Мартин
F-16

САЩ изпращат тежка инспекция за сертифициране на 3-та авиационна база Граф Игнатиев за приемане на новите български изтребители F-16 и ако тя не е успешна, то е възможно да се наложи България да базира временно самолетите на чужда територия, както това се е случило на Словакия.

Американски специалисти ще пристигнат у нас в края на април, за да сертифицират част от съоръженията, необходими за приемането на първите бойни самолети F-16 Block 70. Това обяви министърът на отбраната Атанас Запрянов в отговор на въпрос на "Фокус" относно етапа на подготовка на Трета авиобаза за приемането на първата партида изтребители. 

"На 22 и 24 април началникът на отбраната ще бъде в Граф Игнатиево с експерти и специалисти по темата. Следим този въпрос много внимателно. Ще има експерти от американската страна. Много е важно да бъдат тук. Те ще сертифицират съоръженията – някой от съоръженията трябва да получат сертификация, за да получим самолетите на наша територия", заяви министърът на отбраната. 

Запрянов каза още, че е много важно процесът по сертификация да бъде успешен. Той обясни, че ако това не се случи, страната би могла да се окаже в ситуацията на Словакия, която е трябвало да разположи своите F-16 Block 70 на чужда територия.

Военният министър допълни, че сертификацията е за някои от елементите за сигурност. 

Осигурихме 100 милиона лева във връзка с геостратегическата сделка, която направихме с американското правителство за купуване на новите самолети F-16 Block 70.

По отношение на финансовите параметри за подготовката на инфраструктурата той увери: "Финансовите средства там са осигурени, възникват и други нужди, които трябва да бъдат разрешени, тъй като в самото конструктивно изграждане възникват някои проблеми". 

Председателят на парламентарната комисия по отбрана Христо Гаджев пък обяви, че "следващите две седмици ще направим посещение на място на комисията".

Преди седмица Тодор Тагарев, който тогава все още изпълняваше функциите на министър на отбраната, обяви, че Военното министерство работи интензивно по приемането на първите бойни машини.  Тогава той заяви, че проектите по изграждането на инфраструктурата са разделени в две категории – обекти пряко свързани със самолетите и такива свързани с подобряване на инфраструктурата. 

Народното събрание даде зелена светлина на служебното правителство за сделката, с която България ще придобие още 8 американски изтребителя F-16C/D Block 70. Днес депутатите ратифицираха договорите, подписани със САЩ на 9 ноември т. г. от кабинета.Тагарев каза още, че договорите, които са пряко обвързани с приемането на машините, трябва да бъдат приключени до края на 2024 г.. 
Преди няколко дни той обаче предупреди, че "рисковете за това да не бъдем готови за посрещането на на самолетите остават“. Тогава той изрази позицията, че усилията на ръководения от него екип в Министерството на отбраната не успели да компенсират "в достатъчна степен изоставането".

Военният министър: Обучението на един пилот струва 2 млн.долара

За обучението на един пилот за F-16 заплащаме по 2 млн.долара, той ще управлява машина за 150 млн.долара, а с въоръжението за над 200 млн.долара, а като се върне в България каква заплата ще му се плаща. Този риторичен въпрос зададе в предаването „Защо, г-н министър?“ служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Той потвърди, че идва американска инспекция за сертификацията на авиобазата. 

Според военния министър в момента на конвейра са 7 от българските изтребители. Първите 3 ще бъдат предадени до края на тази година. "Те обаче ще останат в САЩ до март 2025 г., за да се обучава на тях техническия ни състав. Второто тримесечие на следващата година ще получим още три самолета, а до края на 2025 г. – останалите два. Практически в края на следващата година ще имаме осем самолета и 14 обучени пилоти“, заяви Запрянов.

Заплащането на военните, което ние в момента осигуряваме, не е конкурентно за подготовката и за качествата, които тези хора притежават. Тези хора се обучават във военни академии и излизат с по няколко специалности и добро владеене на английски език. Накрая, заплатите са ниски. Един войник получава 1450 лв., а лейтенант – малко над 1800 лв.“, посочи още шефът на МО. 

Депутатите предложиха преди дни 30% увеличение на заплатите на военните. „Мисля, че това е един добър подход – национален подход. Аз не се съмнявам в това, но ще изчакаме да мине решението през нашия парламент. Това ще бъде една добра мотивация за младите хора, които биха кандидатствали за военно училище“, поясни той.

"СЕГА" ПРИПОМНЯ:

Българските F-16 ще имат 32-ма летци и 84 души инженерно-техническия състав. Това обяви наскоро адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната на България.

През 2025 г. България ще получи първите 8 изтребители F-16 от САЩ., заявитой. "Видяхме самолетите в Южна Каролина, те са в различен етап на завършване. Своевременно беше решението да платим вторите осем самолета. Ако бяхме отложили искането, нещата щяха да се забавят и да ги получим след 2030 г., тъй като търсенето на тези самолети е засилено", каза още Ефтимов.

"Подготовката на пилотите върви по договор. Ще имаме 16 самолета и 32 летци, подготвени в Щатите по методиката, по която се готвят американските ВВС. 84 души от инженерно-техническия състав ще преминат обучение в САЩ. Ще създадем една основа. Важно е как да превърнем този ресурс в работеща отбранителна способност, ще ползваме опита на САЩ. Това са последователни усилия на всички нива", допълни адмиралът.  

САЩ увериха във Вашингтон военния министър Тодор Тагарев, че правят българските изтребители F-16 Block 70, все едно ги правят за тяхната армия.   През втория ден от работното посещение във Вашингтон министърът на отбраната проведе среща със зам.

Ефтимов и Тагарев бяха през януари т.г. на посещение в САЩ, като отидоха включително и в производствената база на Lockheed Martin в Грийнвил, Южна Каролина, където се правят българските изтребители. 

Страната ни е в процедура по придобиване на 16 изтребители F-16 BLOCK 70 за около 2,6 млрд.долара. 8 от тях бяха платени наведнъж през 2019 г. и се очаква първите бройки да пристигнат в началото на 2025 г.

САЩ поздравиха новия военен министър за назначението му

Неотложната необходимост от продължаване на подкрепата за Украйна беше една от темите на разговора на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов и помощник-секретаря по отбраната на САЩ с ресор международна сигурност Селесте Уоландър. Това се казва в съобщение на сайта на Пентагона.

Двамата са обсъдили също стратегическото партньорство между София и Вашингтон, което е ключово за укрепване на защитата на източния фланг на НАТО. Уоландър е поздравила Запрянов за назначението му на поста и подчертала колко е важно България и САЩ да продължат да стоят рамо до рамо като съюзници в НАТО, ангажирани с колективната отбрана, както и със споделените ценности и върховенството на закона.

Преди да заеме сегашната си позиция в Пентагона Селесте Уоландър е работила като специален помощник на президента Барак Обама и старши директор за Русия и Централна Азия в Съвета за национална сигурност на САЩ.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата