Медия без
политическа реклама

Само МВнР дръзна да осъди удара на Русия по Днипро

Външното ни министерство дори призова руската държава да бъде подведена под отговорност за престъпленията

17 Яну. 2023
Илияна Кирилова

Българското външно министерство (МВнР) осъди категорично последните руски атаки срещу цивилни обекти в Украйна, които доведоха до смъртта поне 40 мирни граждани в Днипро, сред които 4 деца. Това бе обявено в позиция в профила на МВнР в "Туитър".

"Пълно осъждане на ужасяващите атаки на Русия срещу гражданска инфраструктура в Украйна, отнели много животи в Днепър и други места. България ще продължи да подкрепя Украйна и нейния народ", се казва в официалното съобщение. Нещо повече - то завършва с еднозначен призив: "Русия трябва да отговаря за всички извършени престъпления", както и хаштаг "Заедно за Украйна".

Това е една от най-категоричните позиции до момента, изразявана от българската държава по адрес на войната в Украйна и агресията на Русия. Специално за последните атаки липсват официални позиции и от президентството, и от служебното правителство като цяло.

Според украинските власти при въпросната атака в събота жилищната сграда в Днипро е била улучена от руска ракета "Х-22", срещу която противовъздушната отбрана няма възможности за противодействие. От руска страна пък заявяват, че при нейните ракетни удари в събота не са били вземани на прицел жилищни сгради, допълва БТА.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата