Медия без
политическа реклама

Сачева: Обсъждаме 1400 лв. таван на пенсията и 50 лв. добавка до март

Срещу това обаче максималният осигурителен доход може да се вдигне на 3200 лв., съобщи социалният министър

30 Септ. 2020
Деница Сачева
Илияна Кирилова
Деница Сачева

50 лв. добавки към пенсията до март, 300 лв. минимална пенсия за осигурителен стаж и възраст, 1400 лв. таван и 3200 лв. максимален осигурителен доход. Това обсъжда управляващата коалиция за следващата година, стана ясно от изказване на социалния министър Деница Сачева. Това засега са само варианти, като увеличението на минималната и максималната пенсия беше определено от министъра като най-благоприятният от тях.

По отношение на увеличението на пенсиите министърът каза, че желанието на правителството е да бъдат подкрепени всички пенсионери, като същевременно се запази солидарният и справедлив модел на пенсионната система, съобщи Дарик радио. Сачева продължава да подкрепя варианта, предложен от КНСБ - увеличение на тежестта на всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула.

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст на практика стана 300 лв. от август с първото раздаване на 50 лв. към пенсиите. Преди ден премиерът Борисов обяви пред пенсионери от Лесидрен, че добавки ще има, "докато свърши пандемията", а индексация - после, защото двете едновременно ще струват твърде много.

Таванът на пенсиите трябваше да отпадне през 2019 г. за новите пенсионери, но само бе увеличен на 1200 лв. без аргументи. Той е 40% от максималния осигурителен доход, който от 2019 г. е 3000 лв. и също бе увеличен при предварителна заявка да остане без промяна до края на мандата. 300 лв. минимална пенсия е предизборно обещание на "Обединени Патриоти", на което те много държат. "Обединени Патриоти" щяха да вадят 1.7 млрд. лв. резерв от фалшиви инвалидни пенсии, с който да увеличат парите на всички възрастни (поне така твърдеше през 2017 г. вицепремиерът Красимир Каракачанов). Такъв резерв, разбира се, не бе изваден, управляващите не направиха нищо срещу измамите в системата, но с изпреварващото увеличение на минималната пенсия увеличаваха разходите за инвалидни пенсии, защото те зависят именно от нея.

Правителството ще продължи да дава 50 лв. на всеки пенсионер "докато има пандемия", а индексация ще има после. Това обяви премиерът Бойко Борисов в Ловешко, където не пропусна да се окъпе в пенсионерска любов. Има ли пенсионери тук? Получавате ли 50 лв.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата