Медия без
политическа реклама

50 лв. към пенсиите ще има до края на пандемията, индексация - после

Не може и двете едновременно, обяви премиерът

28 Септ. 2020Обновена
Илияна Кирилова

Правителството ще продължи да дава 50 лв. на всеки пенсионер "докато има пандемия", а индексация ще има после. Това обяви премиерът Бойко Борисов в Ловешко, където не пропусна да се окъпе в пенсионерска любов. "Има ли пенсионери тук? Получавате ли 50 лв.?", попита Борисов събраните пред църквата посрещачи. И им съобщи, че "всеки месец ще е така, докато има пандемия".

"Вчера говорих с Пламен на КНСБ, на синдиката. Мислим го това, но не може едновременно и да индексираме, и по 50 лв. отгоре да даваме, защото вие за радост сте много, но това са по 108 млн. лв. на месец", обясни Борисов на възрастна жена, която го заговори за минималната пенсия и вдовишките добавки.

В последните дни правителството създаде впечатление, че сериозно се готви за извънредно увеличение на пенсиите в изборната година. Единият от обсъжданите варианти е именно да продължи раздаването на 50 лв. на всеки пенсионер, но повече са гласовете за преизчисляване на пенсиите, каквото не е правено откакто Борисов е на власт. За преизчисляване на пенсиите се обявиха и синдикатите, и социалният министър Деница Сачева, като за най-справедлив се смята вариантът за преизчисляване с по-висока тежест на всяка година осигурителен стаж, тъй като той ще отрази осигурителния принос на всеки пенсионер. Другият вариант е преизчисляване с по-съвременен осигурителен доход, като се обсъжда да се ползва този за 2015 г.

Окончателно решение по въпроса трябва да вземе коалиционен съвет тези дни, поръчани са и съответните разчети на Националния осигурителен институт. От предварителните изказвания по темата се подразбра, че 50-те лв. ще се изплащат най-малко до края на годината, а догодина минималната пенсия официално ще стане 300 лв., колкото реално е от август.

СМЕТКИ

Обявеният от Борисов вариант може да се окаже единственият печеливш за него преди изборите. В момента с 50 лв. добавка правителството дава 13-20% повече на хората с ниски пенсии, а те са мнозинството сред пенсионерите. 20% е увеличението за минималната пенсия, 16.6% е за 300 лв. пенсия, 13.7% е за пенсия на линията на бедност, която тази година е 363 лв. и под която са половината пенсионери. 50 лв. изглеждат незначителна помощ за хората с високи пенсии, но дори за 1000 лв. пенсия това е 5% повече, а години наред с швейцарското правило увеличението беше 2-3% (изключение са последните две години). Преизчислението на пенсиите, от друга страна, може да се окаже по-ниско от тези 13-20% и така да доведе до разочарование, ако добавките от 50 лв. спрат. Така че за Борисов е изгодно пандемията да продължи поне до изборите.

 

ГЛЕДНИ ТОЧКИ

КНСБ е категорично против преизчисляване с по-съвременен осигурителен доход, тъй като смята, че този подход руши основни принципи на осигуряването, като разкъсва връзката между принос и права и "насилва" солидарността под предлог за увеличение на най-ниските пенсии. "От години отстояваме позиция, че единственият правилен и справедлив подход за повишаване на размера на пенсиите е чрез увеличаване приноса/коефициента (сега 1,2) на всяка година осигурителен стаж, което отчита осигурителния принос на всяко осигурено лице, респективно пенсионер", напомниха оттам.

Два от четирите варианта вършат работа - преизчисляване на всички пенсии и преизчисляване на тези, отпуснати преди 2015 г., другите два са глупав и най-глупав, заяви тези дни пред БНТ президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Най-глупаво е да бъдат увеличени само минималните пенсии, защото се развалят съотношенията в размерите на пенсиите, които би трябвало да са във функция от осигурителния стаж и осигурителния принос на лицата, коментира той. Като леко глупаво той определи да се направи добавката от 50 лв. постоянна.

Вариантите за увеличение на пенсиите в изборната 2021 г. придобиват по-ясни очертания. От изказванията по въпроса на вицепремиера Красимир Каракачанов и социалния министър Деница Сачева се разбира, че минималната пенсия почти сигурно ще стане 300 лв. догодина.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата