Медия без
политическа реклама

Русия ще наказва повредилите паметника на Съветската армия

Палатковият лагер пред монумента е незаконен, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова

18 Авг. 2023Обновена
Arena MRV/Туитър

Русия ще установи и накаже хората, повредили паметника на съветската армия в София, съобщи ТАСС. Председателят на Следствения комитет на Руската федерация Александър Бастрикин е наредил да се проучи “фактът на оскверняване”. “В рамките на разследването ще бъдат предприети мерки за установяване на лицата, причастни към това престъпление, и на действията им ще бъде дадена наказателно-правна оценка”, съобщи ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на СК. Тъй като деянието е извършени на територията на чужда държава, разследването ще бъде извършено с помощта на руското външно министерство.

Напрежение започна около палатковия лагер пред паметника на съветската армия в София снощи. Четирима души, принадлежащи към футболна агитка, са били задържани за хулиганство и кражба, съобщи МВР.

В полицията е подаден сигнал около 23.45 ч., че се уврежда монументът. На място са изпратени полицейски екипи, които са установили щети по паметника. Една жена е пострадала след напръскване със спрей, а дамската й чанта е била открадната. Служителите на реда са задържали четирима мъже - двама на 26 и 33 години, и двама на 29 години. Един от тях е криминално проявен. По данни на МВР, те са привърженици на столичен футболен отбор. По случая са образувани досъдебни производства за хулиганство и кражба.

По време на инцидента пред монумента е разпънат плакат с надпис „Демонтаж“, хвърлени са били димки, разказа bTV.

На видео в Туитър се вижда човек, който удря по плочата на паметника. Неотдавна тя беше счупена, а впоследствие възстановена от столични социалисти.

Няма информация за сблъсъци между тях и симпатизантите на „Левицата“, БСП и „Възраждане“, които са на палатков лагер и пазят паметника. Мая Манолова от "Левицата" обвини опонентите си, че са запалили палатка и са се опитали да сплашат защитниците на монумента. Малко по-късно реагира и лидерът на БСП Корнелия Нинова, която нарече случилото се "организирана провокация" и настоя правителството, областната управа и столичната община да вземат мерки за охрана на паметника и на лагера около него.

Трайчо Трайков - кметът на столичния район "Средец", коментира пред Нова ТВ, че хората ще престанат да се конфронтират, когато паметникът бъде махнат. "Това е като болен зъб, който, докато не го извадите, ще продължава да трови организма", посочи Трайков, който беше министър в първото правителство на Бойко Борисов. Той препоръча на полицията, докато е на мястото на инцидента, да отстрани лагера на защитниците на монумента, тъй като разрешението за акцията им е изтекло.

НЕЗАКОНЕН ПРОТЕСТ

„Преди няколко месеца Общинският съвет взе решение за преместване на паметника на съветската армия, който е държавна собственост. Изпратих това решение на областния управител, и сега вече има действия по изпълнения на това решение“, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от БНР. Тя допълни, че вчера е подписала доклад, с който да започне процедурата за подготвяне на задание за архитектурен конкурс за Княжеската градина. Целта е да се съберат предложения как да бъде оформено пространството на мястото на паметника след неговото преместване. 

По думите й, “някои политици използват преместването на паметника на съветската армия за ПР ефект във връзка с местните избори“. Стана ясно, че има предвид организаторите на палатковия лагер пред монумента. “Лидерите на политическите партии, които стоят пред паметниците, носят отговорност за живота и здравето на хората, които водят, за да стоят по цяла нощ. Мен ме притеснява в тези политически битки да не пострадат хора”, отбеляза Фавдъкова. И посочи, че общината е съгласувала протест без поставяне на палатки, което означава, че лагерът е незаконен.

Хората в него обаче и сега остават там и няма признаци, че ще бъдат отстранени.

Междувременно, областният управител на София Вяра Тодева обяви, че нейната администрация "осъжда остро вандалския акт по унищожаването на елементи от паметника на съветската армия и предизвиканите около него безредици от предишната вечер". Тя призова извършителите да понесат наказателна и материална отговорност и подчерта, че преместването на монумента може да се извърши само по законов път по предприетата за това ускорена процедура.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата