Quantcast

Медия без
политическа реклама

Русия изгони помощник на българския военен аташе

Преди това посланик Атанас Кръстин бе извикан в МВнР, където прекара по-малко от половин час

28 Дек. 2020Обновена
ЕПА БГНЕС архив

Русия изгони от страната помощник на военното аташе към посолството на България в Москва. На подполковник Митко Борисов са дадени 72 часа да напусне страната. Това обяви Министерството на външните работи на Русия. Това е ответна мярка за изгонването от България на руския военен аташе.

Минути преди това Руското Министерство на външните работи привика българския посланик Атанас Кръстин, съобщава РИА Новости. Причината е изгонването от София на руския военен аташе полк. Василий Сазанович.  В понеделник Кръстин бе в сградата на Смоленски площад, като разговора му със сътрудниците на руското МВнР е бил по-малко от половин час. Българският посланик е отказал всякакъв коментар, съобщават още руските агенции.

На 18 декември т.г. главният прокурор Иван Гешев и българското МВнР изгониха 6-ти пореден руски дипломат за последната година и половина. Този път ставаше дума за военния аташе, който според ДАНС и прокуратурата е шпионирал като е събилал данни за американските военни у нас. Заради това Външно го обявиха за персона нон грата и му дадоха 72 часа да напусне България. Според прокуратурата има достатъчно събрани доказателства за неговата вина, но заради дипломатическия му статут, то няма как да бъде съден. 

Руското посолство в София реагира остро, обяви че изгонването е напълно неоснователно и заплаши с ответни мерки.

По-късно в понеделник се появи и съобщение на българското МВнР. "Посланикът на Република България в Руската федерация Атанас Кръстин бе поканен днес в руското Министерство на външните работи. Там на протоколна среща му бе връчена нота, с която  български дипломат от посолството се обявява за персона нон грата и трябва да напусне страната до 72 часа. Мярката е мотивирана като реципрочна спрямо действията на българската страна, която на 18 декември обяви руски дипломат, акредитиран в София, за персона нон грата за действия, несъвместими с неговия статут, представляващи престъпление по Наказателния кодекс", пишат от Външно и добавят, че българският дипломат в Москва ще спази дадения му срок за напускане на страната, който тече от днес в 14 ч московско време.

Прави впечатление, че Москва гони не реципрочно българският военен аташе, а по нисък ранг - помощник. Всъщност очевидно Русия се опитва да демонстрира великодушие като веднъж изгони български дипломат чак три месеца след изгонването на руския дипломат, веднъж пропусна да приложи ответни мерки, а веднъж изгони пак по-нисък ранг. 

В един от случаите премиерът Бойко Борисов обяви: "Путин ме познава добре, знае, че не се поддавам на натиск и не изгоних руски дипломати, когато всички гонеха. Но когато дипломат на висок пост го хвана да вербува мои началници, мигновено го парирам ! Ако пратя шпионин да вербува някой от началниците на служби на президента Путин, гоненето ще му е малко наказание". Тогава Борисов обяви и, че руският президент много разбира от тези неща и се надява, че Путин ще оцени по достойнство защо гоним дипломата. Борисов благодари на Москва, че засега не е взела реципрочни мерки. В този случай обаче, макар и късно Русия изгони български дипломат.

Още по темата