Медия без
политическа реклама

"Резидента" от шпионския скандал пожела да остане в ареста

29 Март 2021
BGNES
Иван Илиев

Бившият шеф във военното разузнаване Иван Илиев, станал известен като "резидента" в разследването срещу задържаните за шпионаж в полза на Русия, остава в ареста, съобщава БНТ. Военно-апелативният съд трябваше днес да преразгледа мярката за неотклонение на Илиев, който обжалва решението на първа инстанция за постоянното му задържане. Изненадващо обаче Илиев сам е оттеглил жалбата си.

Други четирима обвиняеми за шпионския скандал също се намират в ареста. Това са зам.шефът на бюджетната дирекция на МО полк. Петър Петров, шеф на секретна секция в парламента, един действащ служител на военното разузнаване, както и съпругата на Иван Илиев. Един от шестимата арестувани е на свобода срещу парична гаранция, защото е направил пълни самопризнания. 

"Безпрецедентно събитие от 1944 г. насам", "случай без аналог", история, която може да се сравни само с разкриването на  т.нар. "Петорка от Кеймбридж" ... Това са само част от хвалбите, с които прокуратурата се самозасипа, след като арестува за шпионаж в полза на Русия група от висши военни и чиновници. Презентацията бе като холивудски сценарий - с видео и аудио записи, снимки, кодови имена, дешифриране на разговори, срещи, посещения. От тях трябваше да се разбере, че 74-годишен бивш шеф в българското военно разузнаване, изкарал преди 1989 г. школа в руското ГРУ, е сформирал и ръководил 6-членна шпионска група. Затова и прокуратурата му дава кодовото Резидент.

Безпрецедентно събитие от 1944 г. насам", "случай без аналог", история, която може да се сравни само с разкриването на  т. нар. Петорка от Кеймбридж" .

 „Единственото, което към момента продължавам да твърдя е, че по това дело не е изяснен предметът на престъплението шпионаж. Предметът на престъплението е информация, представляваща държавна тайна. И към настоящия момент не е ясно какво представлява тази информация, която прокуратурата претендира, че е събирана от нашия подзащитен“, коментира преди дни адвокат Петър Петков, който защитава единия от обвиняемите.

Подобна теза разви и защитата на Любомир Медаров, директор на секретната регистратура в НС.  Адвокатът му Васил Василев каза пред медиите, че неговият клиент няма обвинение да е предавал на някого нещо. Той заяви, че за неговия подзащитен е спокоен и не знае за каква държавна тайна той е в ареста. Като обясни, че ако няма държавна тайна, няма и шпионска дейност. Василев коментира още, че съдът е потвърдил постоянния арест на Медаров без да каже своите мотиви, което според него е недопустим от правото акт.

тома нови доказателства внесе военната прокуратура във Военно-апелативния съд по разследването срещу задържаните за шпионаж в полза на Русия.  Два от томовете са със секретни материали, намерени по време на обиските. Другите два са разпити на свидетели.

 

Още по темата