facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Решения на близкото до Борисов ловно стопанство са дълбока тайна

Горското в Шумен отказва всякаква информация за публичен търг за апетитен имот
5 678
 БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов с шефа в Североизточното държавно предприятие Бейзат Яхя.

Работата на Североизточното държавно предприятие (СИДП), под чиято шапка се намира популярното ловно стопанство "Паламара", изненадващо се оказа дълбока тайна. "Сега" поиска по Закона за достъп до обществена информация протокола от заседание на управителния съвет на горското в Шумен, на което е взето решение да бъде продаден апетитен имот на ловния парк в с. Венец. Две седмици по-късно от СИДП отказаха с аргумента, че "в протокола се съдържат и решения по други въпроси", заради което не може да ни бъде предоставен.

Не става ясно обаче защо заседанията на държавното горско предприятие трябва да бъдат секретни. Опитите на "Сега" да разберем дали и на кого е продаден имот от близо 12 дка ведно с три масивни сгради на границата на парк "Паламара" удрят на камък вече повече от месец. Става дума за парцел с площ от 11 960 кв. м в шуменското село Венец, от които 842 кв. м са застроени.

С разрешение на министъра на земеделието Десислава Танева в началото на май се проведе търг за публична продан на терена. В отговора на заявлението по ЗДОИ на СИДП-Шумен пише, че е постъпила една оферта, но не се казва от кого. "Тази информация е част от преписката по тръжната процедура и като такава е изпратена в оригинал, ведно с протокола от проведения търг до МЗХГ", изтъкват от държавното предприятие. Оттам дори крият какъв е размерът на постъпилата оферта за покупка на имота.

Единствената информация, която горското в Шумен си позволява да предостави, е защо управителният съвет е взел решение, че парцелът трябва да се продаде. "Продажбата е наложена поради обстоятелството, че сградите и прилежащият поземлен имот не се използват от териториалното поделение (бел. ред. - ловно стопанство "Паламара") за изпълнение на нуждите му", пише в отговора на СИДП-Шумен. Важно уточнение обаче е, че въпросният имот не е собственост на горското, а само му е даден за ползване от областната администрация.

Причината, че сградите не се ползват е още по-абсурдна на фона на това, че ловното стопанство сключва през 2018 г. договор за наем за следващите 15 години на 321 кв. м в офис сграда с кафе-бар в същото това с. Венец. Наемодателят обаче - фирмата "Б-НАС" ЕООД, изобщо не е случайна. Тя е еднолична собственост на Назиф Ахмед Сейфула, дългогодишен функционер на ДПС и два последователни мандата общински съветник на селото. Сейфула има дългогодишно познанство с председателя на управителния съвет на горското - Бейзат Яхя.

Яхя е дългогодишен член на ДПС в региона и е сочен за един от най-влиятелните хора в Североизточна България. Освен това е личен приятел с бившия шеф на "ЛУКойл" Валентин Златев. Докато председателства управителния съвет на Горското, Бейзат Яхя е и три мандата поред председател на общинския съвет в с. Венец. След местните избори през 2019 г. обаче е изключен от движението за уронване на престижа на партията. Местни жители на селото твърдят, че Яхя е станал твърде близък с ГЕРБ, поради което бил изгонен от ДПС.

ОЦЕНКА ЗА НАШИ ХОРА

Разследване на "Сега" показа, че около продажбата на апетитния имот от 12 дка в с. Венец витаят нечисти интереси, а процедурата по търга повдига много въпроси. Сред тях е този дали парцелът ведно със сградите не се продава твърде евтино на цена от 81 300 лв. Оказа се, че лицензираният оценител, който е изготвил оценката на имота, е свързан с УС на държавното горско предприятие и в частност с Бейзат Яхя. И двамата са управители в сдружението "Ловно-рибарско дружество "Паламара". В организацията е и синът на Яхя - Илтер Бейзатов Садъков.

Другият въпрос, който стои, е дали търгът не е изгоден за един конкретен човек. Бившият шеф на "ЛУКойл България" Валентин Златев отдавна прави сериозни инвестиции в с. Венец. Фирма, управлявана от неговия баща Васил Златев - "Тера Тур Сервиз", която развива туристическия бизнес на семейството по Черноморието и в Правец, стопанисва ловния парк "Паламара" от 2009 г. Тогава дружеството сключва договор за съвместни дейности с държавното предприятие. Клаузите по този договор обаче не са публично достояние.

ЛЮБИМО МЯСТО НА ВЛАСТТА

Ловното стопанство "Паламара" и местната община са любимо място за отдих на премиера Бойко Борисов. През годините той е показал, че ловният парк и с. Венец не са му чужди. През 2014 г. беше заснет по време на събор с конни надбягвания и народни борби в селото да седи до настоящия шеф в Горското Бейзат Яхя и бизнесмена Валентин Златев. Поводът за събитието тогава беше обрязването на двамата внуци на Яхя. През 2013 г. пък избухна скандал, след като стана ясно, че военни хеликоптери на няколко пъти са били използвани като въздушни таксита за представители на Министерския съвет. Според справката на военните на 15, 17 и 18 септември 2011 г. хеликоптерите са извършили три полета до района на Шумен. Крайната точка е била държавното ловно стопанство "Паламара".

 

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Сайтът на ДПС пуска стари речи на Доган с намеци към Борисов

07.08.2020

7937 12
Президентът май пази благоразумна дистанция от Доган

02.08.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

12953 42
Лъчезар Борисов: Несъстоятелни са твърденията за ББР и Пеевски

28.07.2020

3367 18

Коментари

Kirech

Където и да копнеш, вони на ГЕРБ. Такава задушаваща мафиотска хватка....

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Защо никой не говори за отговорността на министърката Танева??? Тя е подписвала всички документи.
Калпазанче

Авиопоход

Секретарки, половинки,
политически калинки,
хвъркат смело с авиони,
към пристижните салони.

Банкянският ленторез,
пръв сред равни, в този рейс!
Zirkus Busch е бил с крила,
на държавна кьор софра!

ГЕРБавия

На мутрата комунист Бойко Борисов са му любими ПАРИТЕ НАРОДНИ !!!! Да ги присвоява, да ги раздава като свои, да слугува на топ-червени мафиоти, наши и на товариш Путин и т.н., като през цялото време ни ЛЪЖЕ нагло и прикрива с простотии и неморални изяви стореното !!!! Какво тук значи някакво си ловно стопанство ???? Колко пъти по 500 милиона се раздадоха и изчезнаха ?????? Милиарди се зават за турски поток и Белене. Да не говорим за съсипването на КТБ. МАФИЯ ни управлява, червена и мутренска !!!

Влез или се регистрирай за да коментираш