Медия без
политическа реклама

Ремонтът на театър "София" е обявен за незаконен

Според общината са предприети "необходимите действия за запазването на характерния облик на сградата"

29 Юли 2022

Казусът с тоталния ремонт на общинския театър „София“ в столицата се заплита, след като ключова институция, отговаряща за защитата на архитектурните паметници в България, се обяви против строителните дейности. Позицията обаче изглежда доста закъсняла, тъй като те вече започнаха и строителите напълно разрушиха интериора на сградата и засегнаха сериозно фасадата й. "Започналият ремонт на театър „София“ е незаконен, тъй като не е съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и с Министерството на културата". Такова е становището на института, изразено в писмена позиция във "Фейсбук". Според НИНКН съгласуването е задължително, защото сградата е в охранителната зона на градината при баня „Подуяне“, част от парка „Владимир Заимов“. „Градината има статут на недвижима културна ценност на парковото и градинското изкуство, декларирана от 1988 г. Нарушен е член от Закона за културното наследство, който изисква съгласуване на проектите в охранителните зони на групови културни ценности. Не се съгласуват намесите, които не променят външния вид на сградите“, пише в позицията.

„Проектът трябва да се преработи, така че да запази автентичността на театъра. НИНКН няма да предложи на министъра на културата да одобри проект, който променя облика на сградата по какъвто и да е начин“, се казва още в становището.

НИНКН припомня, че театър „София“ не притежава статут на единична недвижима културна ценност, но е в процедура по деклариране и проучване. Кметовете на София – Йорданка Фандъкова, и на община „Оборище“ – Николай Александров, са уведомени за това на 20 юли 2022 г. и имат 7-дневен срок, за да се информират. В този период те могат да заявят писмено възражения, но не и да разрешат строителни работи. В НИНКН няма постъпили възражения,  поясняват от института.

При нарушение всякаква намеса по сградата трябва да бъде прекратена, казват още от НИНК. В същото време заключението на института е, че само Главна дирекция „Инспекторат по опазване на културното наследство“ към Министерството на културата може да издаде предписание за спиране на ремонта. „НИНКН няма правомощия за това, за съжаление. Институтът сезира Инспектората към МК, макар че вероятно няма човек, който не е видял снимките и кадрите от театъра. Наложително е да бъде направена проверка кои са участниците, нарушили Закона за културното наследство и Закона за устройство на територията“, пишат от НИНКН.

Столична община отговори, че театър "София" не попада в охранителната зона на градина "Баня Подуяне", както се твърди в позицията на НИНКН. Администрацията на кмета Йорданка Фандъкова изтъква, че градината е декларирана като част от групов паметник на културата през 1988 г., като в решението няма охранителна зона. "Столична община подкрепя стартиралото производство от страна на НИНКН по Закона за културното наследство, за което е уведомена по официален ред. Предприети са необходимите действия за запазването на характерния облик на сградата", се казва в позицията.

От общината за пореден път твърдят, че външният вид на театъра няма да се промени. "Подменя се само старата каменна облицовка, която е компрометирана в много от участъците. Това е доказано с експертиза на Университета по архитектура, строителство и геодезия. За целта ще се постави нова каменна облицовка. Всички барелефи по сградата се запазват и само ще бъдат почистени", обясняват от "Московска" 33. 

През зимата проектът за ремонт на театъра бе подложен на унищожителна критика от професионални организации на архитекти и на специалисти по опазване на културното наследство. Съюзът на архитектите в България разпространи становище относно намеренията на управляващите в София да правят значителни намеси по фасадата и интериора на културната институция. „В екстериора и в интериора на сградата, които са запазени в много голяма степен в автентичния си вид, се залагат промени, които съществено ще нарушат тази автентичност. Особено впечатляващо е намерението пластичните релефи по фасадите да "потънат" поради облицоването на плоските части с топлоизолация. Неприемливи са и промените, които са замислени в материалите и в отделни елементи на интериора - настилки, окачени тавани и др. Трябва да е ясно, че сградата на театъра се отличава, освен с ярка индивидуалност, и с голямо художествено единство между външен и вътрешен образ. Недообмислени, макар и частични, промени ще нарушат автентичността на художествения образ... Замисленият ремонт ще наруши автентичния облик на една от най-емблематичните сгради на българския архитектурен модернизъм", се казваше в становището. Въпреки това екипът на кмета не се съобрази с възраженията и вътрешността на сградата вече е напълно разрушена.  

Негативно мнение относно задаващия ремонт на театър "София" изразиха и експертите от столичното общинско предприятие "Софияплан". Любопитното в случая е, че "Софияплан" е институция в състава на Столична община. "За опазването на театър "София" като архитектурна ценност основен проблем в предложения проект е принципният подход за "цялостно обновяване"... Този подход е в принципно противоречие с идеята за опазване на сградата като недвижима културна ценност и представлява сериозен риск от загуба на високата степен на автентичност, която сградата в момента притежава", се казваше в становището на "Софияплан". Отрицателно бе и становището на дружество "Архитектурно наследство" към САБ. "Подходът към един емблематичен обект на българската култура и архитектура е изначално погрешен. Необходимо е да се преосмисли намесата, като се подходи с принципите на опазване на оригиналния авторов замисъл, проект и реализация", пише в тяхното писмо.

Проектът за ремонт на театъра е на стойност 10 млн. лв., които са осигурени по европейската програма "Региони в растеж 2014-2020 г." и от  бюджета на Столична община. Той бе одобрен от Столичния общински съвет през юни 2021 г. по предложение на зам.-кмета по културата Мирослав Боршош. Първоначално идеята бе след ремонта каменната облицовка да се замени с високопресован ламинат. След обществен натиск общината бе принудена да се откаже от това си намерение и да преработи част от проекта. Изпълнител на дейностите е консорциумът ДЗЗД "Про Енерджи груп". 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата