facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Разследването за боклука си спечели спецнадзор от Гешев

Главният прокурор препоръчва на подчинените си сътрудничество с Евроджъст
1 811
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

След като главният прокурор първо взе под крилото си разследването за водната криза в Перник, а след това разпореди специален надзор и върху проверките за къщите за гости, днес Иван Гешев нареди досъдбните производства за незаконния боклук да се отчитат пряко на апелативните прокуратури в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново. От държавното обвинение съобщиха, че ръководителите на въпросните прокуратури ще упражняват специален надзор по всички разследвания за сметта, образувани по данни на МВР и ДАНС.

Освен това Гешев е указал при необходимост от съдействие с чуждите съдебни власти и по-конкретно с тези на Италия,  съответните наблюдаващи прокурори да осъществяват международното правно сътрудничество като изпращане на европейска заповед за разследване чрез Националното бюро в Евроджъст.

Полиция и служби проверяват съвместно за незаконни отпадъците вече две седмици. Първоначално се твърдеше, че разследването е свързано с акцията на италианските карабинери срещу калабрийската мафия Ндрангета и задържаният влак с 800 тона отпадъци, които според медиите на Апенините е трябвало да бъдат нелегално изгорени в нашата страна. В края на миналата седмица Гешев разшири тази проверка, като разпореди на вътрешния министър и шефа на ДАНС да започнат да търсят боклук и в зоните на всички мини извън експлоатация. От държавното обвинение съобщиха още, че заместник-министър на околната среда и водите е разрешил на 6 декември да бъдат внесени 25 000 тона боклук от Италия.

Все още не е приключила проверката и на топлоцентралите, свързани с енергийния бос Христо Ковачки. Преди 4 месеца бившият главен прокурор Сотир Цацаров нареди да се разследва дали тецовете не горят незаконно боклук и по този начин замърсяват околната среда. 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Прокуратурата готви багери за част от вилата на Божков

07.07.2020

2471 13
360 тона боклук се предполага, че са заровени край Червен бряг

03.07.2020

1277 6
Адвокати протестират срещу прокурорското пускане на доказателства

02.07.2020

4369 33

Коментари

дъртреалист

Аха, същият филм пак почва - силни ръкомахания и заплашителни движения, раздвижване на въздуха,

нарича се имитаация на дейност,

буфосинхронизъм.

Къщите за гости вече ги заметохме под килима.

Следват ВиК-тата и незабелязването на тяхната умишлена безстопанственост.

Щото не могат да ги пипнат, това са хранилки за местните структури на властвуващите.

Калпазанче

Никой не може по- добре от Прокуратурата  да омота корупцията и нейните икономически проявления в тънка мъгла! Един арест за боклука няма. За апартаментите с буквите също забравяме, както за деянията  на Московски, или Москов... Парите за водата отплаваха към страната на чудесата в скъпарска чанта, или потънаха   с мътната в тинята!  Гризкат от окрадения суджук  и скалъпват негодни обвинения, "за очи" за пред хората...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×