Quantcast

Медия без
политическа реклама

Разраства се огнището на COVID-19 в старческия дом „Възраждане“ в Русе

Математикът на Националния оперативен щаб прогнозира четири възможни сценарии на развитие на заразата в България

26 Юли 2020

Още два случая на коронавирусна инфекция са установени през последното денонощие в дома за възрастни хора „Възраждане“ в Русе, съобщи Областният кризисен щаб, цитиран от БНР. Новите заразени са мъж на 62 години, който работи в социалното заведение като електротехник, и жена на 77 години, обитател на дома, но която е в домашен отпуск. Тя е без оплаквания и остава под домашна изолация. Мъжът е с бронхопневмония и е настанен за лечение в Университетска болница „Канев“. 

Така общият брой хора с Covid-19 от дом "Възраждане" стана 21, като петима са от персонала, а останалите 16 са обитатели - осем жени и осем мъже. 

Това е поредната кризисна ситуация в дом за стари хора. През май контролът бе изпуснат в дома в Гара Орешец, Видинско, а впоследствие и в още един дом в областта - в Кула. Над 40 възрастни в двете институции бяха заразени, част от тях починаха. Огнища имаше и в домове за стари хора в Благоевград и Радомир.

Има четири сценария за развитието на епидемията на коронавируса у нас и нарастването на броя на заразените. Това заяви в предаването "Неделята на NOVA" математикът от БАН и член на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов.

"Най-благоприятният сценарий е изведнъж всички да започнат да спазват мерките, така като се спазваха през март и април. Тогава в края на август ще имаме 11 500 случая, а в края на септември ще имаме 13 500. Той е малко вероятен.

Според Витанов има и втори сценарий, който е относително оптимистичен. Той е - 80-те процента от хората, които спазват мерките, да продължават да ги спазват и част от останалите 20% започват да спазват тези мерки. Тогава на края на август ще имаме поне 14 000, в края на септември - не по-малко от 20 000.

Следващият сценарий е по-песимистичен. При него тези 80% продължават да си спазват мерките, а останалите не ги спазват. В този случай в края на август ще имаме поне 16 000 случая, а в края на септември - поне 25 000, смята математикът.

"Има и четвърти сценарий. За него няма да кажа числа, защото ако кажа, веднага ще скочат хора и ще кажат, че плаша хората. При този сценарий се очаква здравната система да започне да отказва", каза Витанов. Той посочи, че ако се сбъдне тази най-тежка прогноза в страната може да се стигне до 4-цифрено число на починалите от COVID-19. "Не гарантирам, че общият брой на заразените ще бъде 5-цифрено число в края на септември", каза Витанов и уточни, че ако се стигне до този най-песимистичен сценарий очаква до декември заразените да достигнат 6-цифрено число.

"Хората трябва да се пазят. Не се прецаквайте, пазете себе си и близките си, дезинфекцирайте се, мийте си ръцете", посъветва ученият. Той добави, че болниците вече са добре запасени материално, благодарение на усилията на щаба, но стои проблемът с недостига на медици. Ако се стигне до отказ на здравната система, първо ще започнат проблеми в малките населени места. Първо ще гърмят бушони в провинцията и постепенно ще се стигне и до най-големите болници, коментира той.

"Ако нещата в България се развиват по неблагоприятния сценарий може да се стигне до четирицифрено число на смъртните случаи", каза още проф. Витанов.

 

Още по темата