Медия без
политическа реклама

Разнобой за пенсии, майчински и заплати в тристранката

Служебният кабинет застана срещу проектите на БСП

22 Ноем. 2022Обновена
БГНЕС
Трите проекта за промени в Кодекса за социално осигуряване не се срещат в нито една точка.

Нито служебният кабинет, нито социалните му партньори харесаха предложенията на депутатите за пенсионни промени. Три проекта за увеличение на пенсиите през Кодекса за социално осигуряване бяха обсъдени днес в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Служебните екипи на социалното министерство и на министерството на финансите не одобриха нито един проект, а забележки имаха и синдикатите. Тези становища не влияят на окончателните решения, които са в ръцете на разединения парламент. „Предложенията са направени, без да се мисли и няма разчети и анализи. Има само дайте да дадем", обобщи Асия Гонева от КНСБ. "Аз единствен харесах всички законопроекти", каза пък президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов в предаването на Цветанка Ризова "Лице в лице" по Би Ти Ви.

Най-много критики събраха предложенията на БСП. Левицата предлага две преизчисления за 2023 г. - едното отново с 1,35 тежест за всяка година осигурителен стаж, което да поправи ефекта на октомврийското преизчисление за над 800 000 пенсии (вижте карето). "По-нататъшни преизчисления въз основа на един или друг параметър в пенсионната формула водят единствено и само до задълбочаване на неравенствата, от една страна, и от друга - нарушаване на осигурителния принос", коментират обаче от социалното министерство в закъсняло прозрение за хаоса в пенсионната система.

Другото предложение на БСП е преизчисление от 1 юли с по-висок осигурителен доход за пенсиите, отпуснати до края на 2020 г., като за доход бъде избран този за 2021 г. БСП редовно пробва да прокара такава идея, сменяйки отправната година, затова и критиките са добре известни - както посочи Гонева, това би внесло в пенсионната формула още един елемент, който няма общо с осигурителния доход (няма причина пенсия, отпусната преди десет години, да се формира със съвременен осигурителен доход).

Предложението на "Продължаваме промяната" швейцарското правило да ползва или ръста на осигурителния доход, или индекса на потребителските цени според това кое е по-високо, бе критикувано, че залага непредсказуем фактор в Кодекса за социално осигуряване.

Не бе одобрено и предложението на ДПС, което е най-скромното - периодите на наборна военна служба и периодите на лишаване от свобода за репресираните да се броят за действителен стаж. Това няма да натежи много на бюджета, но пък действителният стаж няма как да включи периоди, в които реално такъв няма. МФ обаче изтъква, че тук липсва финансова обосновка. Работодателите пък посочиха, че пенсиите трябва да се увеличават през бюджетна процедура.

Левицата има и други предложения за доходите. Социалното министерство зае принципна позиция против да се обвърже трайно обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 г. с минималната заплата (сега е твърда сума, но откакто ГЕРБ не е на власт се вдига заедно с минималната заплата). Според служебния екип така обезщетението ще надхвърли дохода от минималната заплата и майките, които работят на това ниво на заплащане, няма да имат стимул да се върнат на работа - това е известен факт, което обаче не попречи обезщетението да бъде вдигнато именно до нивото на минималната заплата.

Работодателите пък отхвърлиха предложението за текст в Кодекса на труда, с който минималната заплата да бъде 50% от средната брутна работна заплата за предходните 12 месеца. Това би означавало 850 лв. за 2023 г. Бизнесът отдавна иска държавата да спре да се меси в определянето на най-ниското възнаграждение и то да бъде решавано в преговори със синдикатите по икономически дейности. С предложението на БСП има и друг проблем - няма как в края на октомври да има данни за средната работна заплата за предходните 12 месеца, тъй като тази статистика се обявява по-късно - до момента например са излезли данните до края на септември.

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯТА ЗА ПЕНСИИТЕ

Втората сила в НС - "Продължаваме промяната", предлага промяна в швейцарското правило, която вече бе приложена при преизчислението на пенсиите през октомври. Партията е внесла текст, който предвижда пенсиите да се осъвременят от 1 юли 2023 г. с процент, равен на по-голямото от 100% ръста на осигурителния доход или 100% индекса на потребителските цени. Сега правилото е 50% от ръста на осигурителния доход и 50% от индекса на потребителските цени.

БСП предлага две преизчисления за 2023 г. За януари иска да се направи ново преизчисление на пенсиите, отпуснати до 24 декември 2021 г., което да компенсира различните проценти за всяка година осигурителен стаж, като ги изравни за всички пенсии на 1,35. Този коефициент бе основата на първото преизчисление на пенсиите - от Коледа 2021 г., но за октомврийското преизчисление пенсиите бяха върнати към правилата, които са действали към отпускането им и така увеличените пенсии се оказаха с по-нисък коефициент (от 1 до 1,35). Сега Левицата признава грешката си от тази година и иска ново преизчисление, за да се изравнят правилата за всички пенсии. За 1 юли Корнелия Нинова и колегите й предлагат още едно преизчисление - с осигурителния доход за 2021 г., като то трябва да е за пенсии, отпуснати до 31 декември 2020 г.

ДПС предлагат за действителен стаж да се признават и периодите на наборна военна служба и периодите на лишаване от свобода за репресираните. Казармата и сега се признава за осигурителен стаж, поради което се брои за хората с редова пенсия за осигурителен стаж и възраст. Тя обаче не влиза в стажа на хората, които чакат до почти 67 г. да се пенсионират заради недостатъчно отработени години. Сега с промяна на дефиницията за действителен стаж те ще се изравнят с другите условия за пенсиониране.

 

ДРУГИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

- да се дава еднократна помощ за второ и трето дете в размер на 10 минимални заплати за работещи родители;

- помощта от 300 лв. за започване на училище за първокласници да се разшири и за втори, трети и четвърти клас.

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?