Quantcast

Медия без
политическа реклама

С размяна на обиди и ругатни депутатите започнаха деня си

„Фашисти”, „простаци” и „комунисти” бяха част от репликите, които прелетяха в пленарната зала

04 Февр. 2021ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
БГНЕС

С изключително неприятна разпра, изпълнена с нападки и откровени обиди, започна работният ден на депутатите в четвъртък. Повод за словесната баталия стана декларация на ГЕРБ, изчетена от депутата Маноил Манев. Декларацията беше посветена на Илия Стоилов – брат на парламентариста от БСП Георги Стоилов. Илия Стоилов беше осъден у нас през 2020 г. по обвинение за организирана престъпна група и на 2 февруари т.г. е бил задържан в Чехия.

„През 2017 г. БСП реши да сподели отговорността за тази престъпна дейност със своя другар и днес дължи обяснения за това свое решение. В последните 4 години редица депутати от ГЕРБ подадоха оставки само заради съмнения за нередности. Част от тези наши колеги вече са оправдани от българския съд, но със сигурнот още дълго време ще останат петната от компроматите, които бяха изсипани върху тяхната репутация. Ние предпочетохме всеки да поеме сам отговорността си, за да не се прехвърлят съмненията за едно или друго действие върху цялата партия. Вие предпочетохте обратното – цялата ви партия да носи отговорност за действията на Илия Стоилов”, обяви Манев.

„Партията ви носи цялата отговорност и за осъдената за клевета Елена Йончева, която заради компроматната си дейност беше наградена от вас с евродепутатско място. Времето е най-добрият съдник за едно или друго политическо решение. В края на настоящия парламент ние имаме очи да застанем пред своите изибратели и с добрите неша, които сме направили, и с грешките, които сме признали. Вие нямате тази възможност, защото предпочетохте да се занимавате с компромати и черен пиар, и от тази позиция да се държите като непогрешими ... Вие имате право да взимате вашите вътрешнопартийни решения. Но след подобни решения и с подобна партийна история вие нямате никакво право да се държите като стожери на морала в политиката и от тази позиция да казвате кой е добър и кой е лош”, завърши Манев.

БСП: ДЕЙСТВАТЕ В НАЙ-ДОБРИТЕ ФАШИСТКИ ТРАДИЦИИ

Декларацията разгневи социалистите. „Това, което се демонстрира в момента е в най-добрите фашистки традиции, в които отговорността не е персонална, а търсим отговорност от роднините на тези, които са извършили престъпления”, гневно обяви соцдепутатът Кристиан Вигенин от парламентарната трибуна. Цвета Караянчева – председателят на парламента, безцеремонно му изключи микрофона. „Трябва да се засрамите от това, което правите”, продължи обаче да вика Вигенин.

Караянчева постъпи по същия начин и със следващия соцдепутат, излязъл да говори – Иван Иванов, който я нападна, че е нарушила правилника, като е допуснала „от трибуната да се правят внушения по отношение на колеги”. „Обаждате се отгоре като в селска кръчма. Диктатът, който налагате тук, няма да ви помогне на изборите, а ще покаже на българските граждани, че сте вредни за държавата”, атакува я поредният изказал се социалист – Таско Ерменков. „Да оставим българските граждани на 4-и април да решат”, отвърна му Караянчева.

„ВОЛЯ”: СТИГА ПРОСТАШКИ И ГЛУПОВАТИ ПОДВИКВАНИЯ

Кавгата се разгорещи още повече, когато се изказа лидерът на „Воля” Веселин Марешки. „Правилно ви беше отбелязано от колегите от БСП, че нямате право да спирате цирка, който разиграват. Аз обаче искам да ви направя забележка, че имате абсолютното право, когато от парламентарната група на БСП се правят просташки, глуповати и идиотски подвиквания”, обърна се варненският бизнесмен към Караянчева. От тирадата му стана ясно, че е подочул соцдепутатът Георги Гьоков да се обръща към неговата съпартийка Кръстина Таскова с обидното „ма”. Марешки настоя от председателя на парламента да гони социалистите от пленарната зала при такива случаи.

Тук дойде редът на Вежди Рашидов от ГЕРБ, който се беше обидил лично, че партията му е обвързвана с фашизма. „Нарекохте ни фашисти. Каква е разликата между Аушвиц, Белене и Скравена? То е едно и също. Ние на вас казваме ли ви комунисти?”, обърна се бившият културен министър към социалистите. След което неясно защо заговори за мемориалите, посветени на Холокоста в Германия, и обвини левицата в ксенофобство. „Много ви моля – аз не съм фашист и се чувствам леко засегнат. Спрете да скверните тази зала. Не е позволено. Подсъдно е навсякъде по света. С какво право казвате на хората, че са фашисти и с фашистко поведение? Ами, вашето комунистическо по-добре ли е?”, попита Рашидов, без да дочака отговор.

КОЙ ДА ГОВОРИ И КОЙ ДА СЕ ИЗВИНИ

Междувременно Георги Гьоков се появи на трибуната, за да обясни на Караянчева, че не разбира парламентарния правилник. Когато обаче се опита да репликира на Марешки, шефът на Народното събрание го прекъсна. „Нека извън зала да се обясняваме. Хайде да седнете. Защо се опитвате непрекъснато да правите скандали?”, зовеше Караянчева Гьоков. Соцдепутатът обаче се заинати и отказа да напусне трибуната. След като няколко минути се опитваше да го убеди да си тръгне, Караянчева накрая се предаде: „Хайде да видя какво ще кажете! Ще се извините ли на г-жа Таскова?” Гьоков обаче се съсредоточи върху Марешки. „Може моето име да не го е чувал никой, но който го е чувал, го е запомнил с добро”, обърна се той към водача на „Воля”.

„Дотук! Добро име имате г-н Гьоков, затова сте водач на листа”, спря му микрофона Караянчева. Гьоков обаче държеше, че не се е изказал и упорито продължаваше да стои на трибуната. „Добре, това на какво прилича сега? Вземете си го долу!”, ядосано подвикваше Марешки към останалите депутати от левицата. Накрая Гьоков отстъпи и пленарната зала можеше да премине от политиката към законодателството.