Quantcast

Медия без
политическа реклама

Рашков в открито писмо до Гешев: Постъпете като главен прокурор!

Министърът призовава да бъде образувано дело срещу депутата от ГЕРБ Бранимир Балачев

29 Юли 2022
Сега
И като служебен и като редовен министър Бойко Рашков отказа да се среща с главния прокурор Гешев и е един от най-яростните му критици.

Вътрешният министър в оставка Бойко Рашков написа отворено писмо до Иван Гешев, призовавайки го да постъпи "като главен прокурор" в случая с депутата от ГЕРБ, нарушил ковид карантината си Бранимир Балачев. Дотук на две инстанции - Софийската градска прокуратура и Софийската апелативна прокуратура отказаха да образуват разследване срещу Балачев. Аргументите на прокуратурата бяха, че карантината не винаги е целесъобразна, пък депутатът, който е варненски адвокат, я нарушил с полезна цел - да се яви по дела. 

В жалбата на МВР до апелативната прокуратура, се обясняваше, че първата инстанция е направила изводите си само на базата на сведенията на Балачев. Според МВР има и доказателства, които оборват твърденията на депутата-адвокат, че се е чувствал добре. Цитират се протоколи от заседанията на варненския съд, че Балачев е заявил, че е с влошено здравословно състояние заради ковид. Прокурорът напълно е игнорирал това, посочваше МВР. Според министерството действията на прокуратурата са формални и тенденциозни.

В парламентарната си дейност Балачев редовно пледира в полза на Гешев и неговите тези. Най-пресният пример е при промяната на съдебния закон, свързана с европрокурорите в България.

МВР е обжалвало отказа на Софийската градска прокуратура (СГП) да образува разследване заради ковид-карантина, нарушена от Бранимир Балачев - варненски адвокат, а сега депутат от ГЕРБ. Това съобщи министерството днес.

Сега с откритото си писмо Рашков призовава Гешев да се намеси като последна инстанция и срещу Балачев да бъде образувано наказателно дело заради нарушената карантина. В писмото Рашков се позовава на изказвания на Гешев, свързани с пандемията. "Мога да уверя, че прокуратурата ще направи всичко възможно, за да подведе под отговорност всички, които поставят в риск здравето не само на околните, но и на близките си... Вярвам, че българският съд в най-скоро време ще постанови първите си осъдителни присъди", казва например Гешев през март 2020 г.

Рашков се позовава и на данните за 2020 г., според които да нарушаване не карантината са постановени 1000 съдебни акта, от които: 389 осъдителни и 11  оправдателни присъди; 346 споразумения. По 7 дела е наложено ефективно, а по 146 - условно лишаване от свобода. Вътрешният министър в оставка цитира и множеството съобщения от сайта на прокуратурата за осъдени граждани за нарушаване на карантината.

И продължава по адрес на Балачев: "В противоречие със заявеното от Вас г-н Гешев, прокуратурата прояви неоправдана толерантност към нарушител на правилата за карантиниране". Припомня и историята му - на 26 януари т.г. е диагностициран с ковид и РЗИ във Варна го е поставила под 10-дневна изолация за лечение в домашни условия до 4 февруари, за което е уведомен. Проверявайки списъка с карантинираните, МВР установило, че в срока на изолацията си Балачев е участвал като адвокат в съдебни заседания от 26 януари до 4 февруари в Окръжния и Апелативния съд във Варна. "Въпреки че е бил заразен, г-н Балачев е нарушил законовите правила и съзнавайки, че е носител на болест с тежки последици, е контактувал с неограничен брой граждани и е поставил в риск живота и здравето им", посочва Рашков, изреждайки публичните появи на депутата - 7 съдебни заседания и пресконференция на народни представители от ПП ГЕРБ.

На 3 февруари Балачев не се е явил в съдебно заседание, а пратил молба до съда, че е с "влошено здравословно състояние", приложил и лабораторно изследване с положителен тест за ковид.

Според Рашков, като са приели провинението на Балачев за малозначително, прокурорите "са игнорирали основни обстоятелства, рефлектиращи върху обществената опасност на деянието, а други са изтълкувани превратно и едностранчиво". Вътрешният министър казва още, че обвинителите са действали услужливо и са се превърнали в защитници на Балачев и са "са приравнили многократните и демонстративни нарушения на карантината като инцидентна проява".

Рашков сочи, че няма как проявата на Балачев да е малозначителна, тъй като той е поставил в риск от заразяване депутати, граждани, служители, магистрати, адвокати, участниците в съдебни дела, журналисти.

"Г-н Гешев, Вашите изявления противоречат на пасивното Ви поведение и актовете на прокурорите", продължава Рашков. Според него, ако не отмени постановленията за отказ да бъде образувано разследване Гешев оставя впечатлението, че прокуратурата или не познава законите, или не ги прилага еднакво спрямо всички. "Специалното отношение към г-н Балачев в сравнение с други вече осъдени нарушители на карантината е ярък пример за потъпкване принципа на равенство, който Ви задължава да третирате всички еднакво без оглед конкретната личност и членство в партия. Народният представител е поставен в привилегировано положение от Вас, няма да търпи наказателни последици, въпреки признанието на прокурорите, че е извършено квалифицирано престъпление", допълва министърът.

"Видно е, че прокуратурата не е изпълнила основната си функция да привлича към отговорност извършители на престъпления, независимо дали са депутати от ГЕРБ", завършва той.

Депутатът от ГЕРБ Бранимир Балачев призна, че е нарушил карантината си, за да се яви като адвокат по дело в съда. Балачев обаче се оправдава - пуснал си два теста и те били отрицателни.

 

Още по темата