Quantcast
МВР: Прокуратурата толерира депутат от ГЕРБ, като не го разследва | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

МВР: Прокуратурата толерира депутат от ГЕРБ, като не го разследва

Вътрешното министерство обжалва отказа да бъде търсена отговорност от Бранимир Балачев
5 593
 БГНЕС
Бранимир Балачев в парламента.

МВР е обжалвало отказа на Софийската градска прокуратура (СГП) да образува разследване заради ковид-карантина, нарушена от Бранимир Балачев - варненски адвокат, а сега депутат от ГЕРБ. Това съобщи министерството днес.

То се зае със случая по информация, че депутатът е нарушил предписанията на РЗИ и по времето, когато е трябвало да бъде в изолация, се е явил като адвокат по дела в Районния съд във Варна. МВР припомня, че прокуратурата е благосклонна към Балачев, но не и към други 1200 граждани, осъдени с влезли в сила присъди за периода 2020-2021 г. точно за нарушаване на предписанието си за задължително домашно лечение на ковид. Част от тези присъди са и ефективни. Според МВР като толерира определени извършители прокуратурата създава условия за незачитане на законите от обществото.

Прокурор Йордан Петров от В постановлението си прокурорът обяснява, че не винаги задължителната изолация от 10 дни е целесъобразна. А Балачев преследвал обществено полезна цел - да се яви в съда, за да не се бавят делата. Така обвинителят приема, че деянието на Балачев е малозначително и не е престъпление. Прокурорът сочи още, че народният представител е нямал никакви симптоми, чувствал се е добре, и имал направени общо 4 отрицателни теста за ковид и не е застрашил никого.

В жалбата на МВР до апелативната прокуратура, с която "Сега" разполага, обаче се обяснява, че Петров е направил изводите си само на базата на сведенията на Балачев. Според МВР има и доказателства, които оборват твърденията на Балачев, че се е чувствал добре. Цитират се протоколи от заседанията на варненския съд, че Балачев е заявил, че е с влошено здравословно състояние заради ковид. Прокурорът напълно е игнорирал това, посочва МВР. Според министерството действията на прокуратурата са формални и тенденциозни.

 

Още

МВР ще заработи по-активно по далаверите с ”Хемус”

12.08.2022

Обновена

245
Рашков: На принципа "Мутри, вън" ли сме още или вече на "Мутри, вътре"

11.08.2022

Обновена

6287
Бойко Рашков: В МВР пак се изпълнява волята на ГЕРБ

11.08.2022

2285