Quantcast

Медия без
политическа реклама

МВР: Прокуратурата толерира депутат от ГЕРБ, като не го разследва

Вътрешното министерство обжалва отказа да бъде търсена отговорност от Бранимир Балачев

БГНЕС
Бранимир Балачев в парламента.

МВР е обжалвало отказа на Софийската градска прокуратура (СГП) да образува разследване заради ковид-карантина, нарушена от Бранимир Балачев - варненски адвокат, а сега депутат от ГЕРБ. Това съобщи министерството днес.

То се зае със случая по информация, че депутатът е нарушил предписанията на РЗИ и по времето, когато е трябвало да бъде в изолация, се е явил като адвокат по дела в Районния съд във Варна. МВР припомня, че прокуратурата е благосклонна към Балачев, но не и към други 1200 граждани, осъдени с влезли в сила присъди за периода 2020-2021 г. точно за нарушаване на предписанието си за задължително домашно лечение на ковид. Част от тези присъди са и ефективни. Според МВР като толерира определени извършители прокуратурата създава условия за незачитане на законите от обществото.

Прокурор Йордан Петров от В постановлението си прокурорът обяснява, че не винаги задължителната изолация от 10 дни е целесъобразна. А Балачев преследвал обществено полезна цел - да се яви в съда, за да не се бавят делата. Така обвинителят приема, че деянието на Балачев е малозначително и не е престъпление. Прокурорът сочи още, че народният представител е нямал никакви симптоми, чувствал се е добре, и имал направени общо 4 отрицателни теста за ковид и не е застрашил никого.

В жалбата на МВР до апелативната прокуратура, с която "Сега" разполага, обаче се обяснява, че Петров е направил изводите си само на базата на сведенията на Балачев. Според МВР има и доказателства, които оборват твърденията на Балачев, че се е чувствал добре. Цитират се протоколи от заседанията на варненския съд, че Балачев е заявил, че е с влошено здравословно състояние заради ковид. Прокурорът напълно е игнорирал това, посочва МВР. Според министерството действията на прокуратурата са формални и тенденциозни.

Софийската градска прокуратура е отказала да образува разследване срещу депутата от ГЕРБ Бранимир Балачев за това, че е нарушил карантината си, докато е бил с ковид, за да се яви като адвокат по дело в Районния съд във Варна.

 

Още по темата