Медия без
политическа реклама

Рашидов: Ако бях аз, 100 пъти да съм глобил протестиращите

Държавата не е само ресторанти и театри, заяви бившият културен министър

26 Окт. 2020
Вежди Рашидов
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Вежди Рашидов

"Искам да видя какво улицата предлага като послание. А това, което предлага е яйца по паметници на културата. За съжаление институциите от страх не работят. До днес 100 пъти да съм глобил инициаторите, които хвърлят павета и яйца по паметници на културата". Това заяви пред bTV бившият министър на културата и настоящ председател на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов.

Той обясни и, че не е в топли отношения с настоящия министър Боил Банов: "Той още първата седмица се еманципира момчето. Обърна ми гръб. Да е жив и здрав. По-скоро какво прави – това е по-важното. Аз го направих министър, а премиерът го назначи".

За пореден път обаче Рашидов защити премиера Бойко Борисов от критиките. "Грешка е например, че може да излезе на министър-председателя запис от дома му. Това е недопустимо за нито една държава. Недопустимо е да се анализира какво е говорил Борисов зад вратите на дома си, тъй като това е негово право. Може да си говори каквото си поиска, докато е вкъщи", обясни депутатът от ГЕРБ.

Той коментира и последиците от думите, които изрече в записа Борисов по адрес на председателя на НС Цвета Караянчева, като обясни, че двамата са си простили. "Разбраха се, че може да е монтаж. Тя му се сърди, известно време сигурно ѝ е било неприятно. Борисов я прегърна. Има грехове, има и прошки", допълни Вежди Рашидов.

Бившият министър коментира и ситуацията в културната сфера, породена от пандемията от COVID-19. Той осъди реакцията на ресторантьорите, породена от затварянето на заведения. "Държавата не е само ресторанти и театри. Трябва да разберем и да осъзнаем, че има тежка болест и трябва да запазим хората живи – основно. Никаква файда няма от забогатяващ ресторантьор мъртъв, отколкото жив – по-беден. Пазар няма и за писателите, пари няма и за композиторите. В света някой изтърва едно биологично оръжие. Някой много умен", коментира Рашидов. Той подчерта, че правителството ще отпусне 30 млн. лв. повече за култура за 2021 г.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата