Медия без
политическа реклама

Радев светкавично задвижи консултациите за правителство

Те започват още утре, с което се оправдаха опасенията, че президентът ще проведе процедурата максимално бързо

19 Апр. 2023Обновена
Илияна Кирилова
Държавният глава е решил да не бави изобщо разговорите за кабинет, за разлика от предния парламент.

Още утре, буквално ден след като парламентът проведе първото си истинско работно заседание, президентът Румен Радев ще покани водещите политически сили на консултации за редовно правителство. Това стана ясно от официална информация, разпространена от "Дондуков" 2.

На 20 април, от 15 часа, държавният глава ще приеме представители на ГЕРБ-СДС. Два часа по-късно ще очаква и делегация на ПП-ДБ.

Така се оправдаха опасенията, че Радев ще задвижи процедурата максимално бързо, за разлика от предния парламент. А това ще остави съвсем малко време на политиците да постигнат евентуален консенсус за това какво да се прави занапред. Като приключат консултациите, той ще връчи първия мандат на ГЕРБ-СДС, като формацията ще разполага само със седмица да предложи проектокабинет и да намери нужната парламентарна подкрепа. В настоящите условия това изглежда като изключително трудна задача.

Днес следобеда Николай Денков, който водеше преговорите с герберите от името на ПП-ДБ, потвърди пред bTV, че темата за правителство изобщо не е била обсъждана. По думите му, от неговата коалиция нямат дори желанието да разговарят за това. Той прогнозира, че тази позиция няма да се промени, тъй като парламентарната група на ПП-ДБ е категорично против подкрепа за кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС. Водените досега преговори целят единствено парламентът да не попадне в "мъртва хватка", както се изрази Денков, и да не се отиде директно на нови предсрочни избори, без да се свърши нищо полезно.

Преди него същата позиция изрази и съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов. "Въпросът за правителството е към първата политическа сила. Като им го връчат първия мандат, питайте Бойко Борисов какво ще прави. Ако не успее за втори път да състави правителство, тогава ще видим какво ще правим", заяви десният политик пред БНТ.

От ДПС и БСП отказват засега за коментират темата за правителство. Социалистите и досега повтарят, че подобен въпрос ще бъде подложен на допитване сред партийните членове. А Тошко Йорданов от ИТН направи неразбираемия коментар: "Ние сме ясни."