Медия без
политическа реклама

Радев мълчи дали ще уволни шефа на ДАНС

Съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов поздравява Денков за предложението да бъде махнат Пламен Тончев и зове президента да го направи

04 Ноем. 2023Обновена
Пламен Тончев
Пламен Тончев

Президенът Румен Радев запази мълчание за това дали ще одобри искането на премиера Николай Денков за освобождаване на председателя на ДАНС Пламен Тончев, независимо че присъства на две публични събития в събота. На директен въпрос от журналисти какво е решението му, Радев отговори единствено: "Вижте днес е ден за размисъл, нека оставим хората да осмислят и да направят своя избор".

Ден по-рано от "Дондуков" 2 обявиха, че предстояло държавният глава да се запознае с предложението на премиера, но очевидно времето му не е стигнало да го направи.

Междувременно съпредседателят на ДБ и доскорошен шеф на парламентарната комисия за контрол на службите Атанас Атанасов поздрави с пост във Фейсбук "премиера Денков за предложението за освобождаване от поста председател на ДАНС на Пламен Тончев".

"Призовавам президента Радев да подпише указ за уволнението на Тончев, с който акт да постави начало на дебата за необходимостта от радикална реформа на българските специални служби. Недопустимо е въвличането им в активни мероприятия за дестабилизиране на властта и манипулиране на вота на гражданите с цел политическо инженерство, недопустима е липсата на обективна и трезва оценка на външните заплахи за националната сигурност. Скандален е отказът за предоставяне на актуална оперативна информация на висшия орган на изпълнителната власт, с което се възпрепятства възможността за вземане на своевременни и правилни държавнически решения в защита на националния интерес", написа още Атанасов..

Според него е наложителна спешна актуализация на Стратегията за национална сигурност на България, "която да отразява динамиката на съвременните рискове и заплахи в средата за сигурност, и да посочва националните интереси, приоритети и политики в тази област." "Първостепенно внимание трябва да се отдели на противодействието на руското хибридно влияние и шпионаж, киберсигурността, сигурността на суровините и енергията, защита на критичната инфраструктура, противодействието на прането на пари. Ще предложа засилване на правомощията на Съвета по сигурността към МС, който да се превърне в ефективен контролен и координационен орган на дейността на разузнавателната общност, наред с парламентарния контрол", пише депутатът.

В петък вечер премиерът Николай Денков обяви, че е изпратил на президента Румен Радев мотивирано предложение за освобождаване на шефа на Държавна агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев. Причините, които министър-председателят съобщи за исканото уволнение, са няколко, но основното е справката на ДАНС, която послужи за отмяна на машинното гласуване.

На първо място, Денков отбеляза, че въпросната справка за машините преди първи тур на местните избори е изготвена в нарушение на закона. Според премиера отказът на председателя на ДАНС да освободи своя заместник и автор на справката Деньо Денев означава, че Пламен Тончев одобрява незаконните действия и няма възражения за злонамереното ползване на документа.

"Очаквах председателят на ДАНС да представи мотивирано предложение за освобождаване на зам.-председателя Денев. Той е автор на справката, съдържаща непроверени и манипулативни твърдения, които дадоха началото на саботажа срещу машинното гласуване. Отказът на председателя да освободи заместника си ми дава два ясни сигнала - че одобрява незаконните действия на Денев и че няма възражения срещу злонамереното ѝ използванет за дестабилизиране на изборния процес. Тези действия са съзнателен удар срещу националната сигурност и демокрацията", заяви Денков.

Той добави и че ръководството на ДАНС в нарушение на закона е правило политически коментари "Тези позиции противоречат на законовите и етичните норми, по които работи агенцията. Според тях ДАНС трябва да работи обективно и безпристрастно, при спазване на пълен политически неутралитет", посочи Денков. Премиерът отбеляза също като прецедент неприемането на годишния доклад на ДАНС за 2022 г. 

"Преди седмица България влезе в сивия списък на страните за пране на пари. Основна координираща институция за изпълнение на препоръките от комитета на експертите за борба с прането на пари и борба с тероризма в Европа е именно ДАНС. Очевидно тя не се е справила с координиращата си роля", каза още министър-председателят.

Справката на ДАНС от 26 октомври е пълна с непроверени и неверни твърдения за работата ми по финалното тестване преди удостоверяването на машините за гласуване. Това се казва в позиция на зам. министъра на електронното управление Михаил Стойнов.

На практика в момента се разиграва сценарият, който бе използван при освобождаването на главния секретар на МВР Петър Тодоров. По правила, които се спазват от години, промените по върховете на МВР и службите се правят след предварителна съгласувателна процедура между президент и правителство. Радев обаче отказа такава за Тодоров. Затова кабинетът му предложи директно Тодоров да бъде освободен, но президентът отказа. Накрая Тодоров подаде оставка.

Очевидно това се разиграва в момента и за шефа на ДАНС. На няколко пъти Радев лично го защитаваше и няма да е изненада, ако откаже освобождаването му. Поведението на Тончев пък изобщо не предвещава, че той ще подаде оставка.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата