Медия без
политическа реклама

Зам.-министър обвини ДАНС в лъжа за машините

Политици използваха една уйдурма, заяви депутатът от ДБ Ивайло Мирчев след изслушване на шефа на ДАНС

30 Окт. 2023Обновена
Михаил Стойнов обясни какво е правил и защо

Справката на ДАНС от 26 октомври е пълна с непроверени и неверни твърдения за работата ми по финалното тестване преди удостоверяването на машините за гласуване. Това се казва в позиция на зам.-министъра на електронното управление Михаил Стойнов.

По негови думи, лъжа е, че е изнесъл чувствителна информация  на флашка. "Твърденията, че съм записал изходния код, „за да си го гледам и да си поиграя с него“ са не само неверни (лесно проверимо от видеозаписа), но и практически невъзможни – изходният код е над 500 000 реда текст, който не може да бъде заснет с камера", казва Стойнов.

Той посочва, че всички описани в справката на ДАНС събития са се случили в официалната зала за удостоверяване на машините в Министерството на електронното управление, която е оборудвана с камери и система за контрол на достъпа. "Работил съм само в присъствието на членовете на работната група и нито за момент в „складове и тъмни стаички”, нито в помещения, в които има машини, предназначени за гласуване на изборите. В МЕУ не е постъпвала машина, с която ще може да се гласува. Ние разполагаме единствено с шест тестови машини, с които не може да се гласува", казва зам.-министърът.

Освен това в залата не било забранено да се снима. Стойнов не бил търсен от ДАНС за въпроси, а агенцията не е извършвала проверка и на място в МЕУ. "ДАНС не е реагирала по никакъв начин на абсолютно идентични процеси и ситуации, провеждани по време на предишни избори", твърди още Стойнов.

Той е категоричен, че извършеното видеозаснемане е задължителна част от процедурата по удостоверяване на машините. Според вътрешните правила на МЕУ прилагането на снимки и видеоматериал към документите, които удостоверяват, че машините са тествани и годни за гласуване, е задължително.

"На записите, които направих на 25-ти октомври, няма никакви части от изходен код, други кодове, частни ключове, сертификати или каквато и да е чувствителна или тайна информация. Само тестов софтуер върху тестова машина. Пред камерите в залата, прехвърлих видеоматериала и снимките на защитена с парола служебна флашка, която предадох на ръководителя на екипа по удостоверяване. След прехвърлянето на служебна флашка изтрих всички снимки и видеоклипове от телефона. Това може да се потвърди от ДАНС, които разполагат с телефонния апарат, който доброволно оставих при тях, за да съдействам за установяването на фактите", обяснява зам.-министърът.

Във връзка с въпроса защо МЕУ удостовери машините толкова късно, Стойнов отговаря: "Както на всички предишни избори, и сега ЦИК предостави нужните материали на МЕУ с огромно закъснение. Някои трябваше да бъдат повторно изискани от ЦИК,  заради открити грешки.
Получихме флашката на ЦИК с ресурсите на машините едва на 16  октомври вечерта, заради което времето на МЕУ за удостоверяване за пореден път беше съкратено значително спрямо предвидения в Изборния кодекс срок от 20 работни дни. Задържането ми на разпити в ДАНС в продължение на над 4 часа в деня, в който бяхме готови да удостоверим машините, забави процеса допълнително – затова машините бяха удостоверени късно вечерта на 27  октомври. Но отново преди крайния срок.

По-късно през деня зам.-министър Стойнов даде и брифинг пред журналисти. На въпрос разписано ли е кога и колко пъти се тества кодът на машините, той отговори IT специалист е пожелал е пожелал да контролира процеса по сертифицирането на машините. "Може би съм единственият зам.-министър, който до момента е наблюдавал процеса пряко, за да убеди себе с, собствената си съвест и моя министър, че този процес е извършен правилно", заяви Стойнов. 

Той повтори, че софтуерът за гласуване трябва да е с отворен код съгласно Изборния кодекс. "Машините за гласуване се удостоверяват най-вече от гласоподавателя поради простата причина, че той поглежда и вижда със собствените си очи какво е отпечатала машината. Това е най-важното удостоверяване за всеки един гласоподавател", коментира зам.-министърът. "Преди да започне активното мероприятие срещу честния вот ЦИК не е поставила под въпрос легитимността на действията ми", допълни още той.

Секретарят на МЕУ Ангел Петров добави, че министерството може да извършва тестови сценарии с машинното гласуване по всяко време. Това, което се е случило на 25 октомври, е имитация на процедурата по доверено изграждане, но с тестови вериги. "Няма никакъв проблем тестовите сценарии да бъдат снимани", посочи той.

ОТГОВОР ОТ ДАНС

Междувременно парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност изслуша на закрито заседание шефа на ДАНС Пламен Тончев по повод информацията за машините преди деня на вота. Тончев каза пред медиите, че е предоставил пред депутатите цялата информацията.

След заседанието депутатът от ППДБ Ивайло Мирчев коментира, че "при всички положения има проблеми в ДАНС по отношение на възлагането и изпълнението на определени задачи". Народният представител отбеляза, че проблем с машините не е имало. "В ДАНС има достатъчно добри специалисти, които много добре знаят дали това, което се е случило, може, по какъвто и да е начин да повлияе на самия процес", добави той, цитиран от БТА.

По негови думи, изводът от изслушването е, че "политици използваха една уйдурма, за да повлияят в последния възможен момент върху изборния процес в България и това беше много грозно".

"Не ме притесни нищо от изнесената информация от ДАНС. Притесни ме защо ДАНС в такъв момент са пуснали такъв тип доклад с определена натовареност смислова, насочваща към определени заключения", каза още Божидар Божанов от ПП-ДБ. Той посочи, че в справката на ДАНС, която изтече в медиите, от службата са посочили, че единствено софтуерът, който е изграден официално в присъствието на ЦИК, може да работи на машините. Т.е. по думите на Божанов ДАНС са потвърдили фактите, той обяснява от няколко дена, че няма как, с каквито и да било действия в последствие да бъде компрометирано гласуването.

Още по темата