Медия без
политическа реклама

Прокуратурата разследва притискан ли е министър Йоловски

Зам.-министър е заплашен от обвинение заради машините на I тур

10 Ноем. 2023ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
Илияна Димитрова
Александър Йоловски

Прокуратурата обяви официално, че е образувано досъдебно производство покрай твърденията на министъра на електронното управление Александър Йоловски, че му е оказан натиск да не провежда обществени поръчки за стотици милиони. По този случай той получи и охрана.

Разследването е образувано по сигнал на ИТН и се очаква подателите на сигнала да дадат показания в понеделник. В него са твърденията, изнесени от ИТН и след председателския съвет в НС в навечерието на изборите. Досъдебното производство се води за престъпление по служба, извършено от длъжностно лице от МЕУ. От ръководството на прокуратурата обясниха, че се проверява голям период и се изследва дали има или няма упражняван натиск върху длъжностни лица.

"Сега" научи, че по разследването все още не са разпитани нито Кирил Петков, нито Божидар Божанов, за които Йоловски твърди, че са го притискали. Първо ще бъдат изследвани въпросните обществени поръчки.

"Случаят е достатъчно важен и изисква бързина", коментира зам. главният прокурор Мария Павлова. Държавното обвинение не вижда двоен стандарт или друг проблем с това, че светкавично е образувано досъдебно производство.

Зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов може да се превърне в обвиняем за компютърно престъпление, научи в същото време "Сега" от източници от прокуратурата.

В момента държавното обвинение прави проверка по прословутата справка на ДАНС, която стана причина ЦИК да отмени машинното гласуване за първия тур на местните избори. Изобщо не се проверяват действията на самата ДАНС и дали се е намесила в изборите, а само твърденията в справката.

Проверката е образувана за компютърно престъпление. В момента тече експертиза, която трябва да е готова до седмица. Точно от резултатите й зависи дали ще бъде образувано досъдебно производство и дали Стойнов ще бъде привлечен към наказателна отговорност. По информация на "Сега" вероятно това ще се случи.

Експертизата трябва да установи дали това, върху което Стойнов е осъществил достъпът, е информационна система. И ако е - дали достъпът е правомерен. Ако експертите кажат, че става дума за информационна система и достъпът е неправомерен, то това изпълва съставът на чл. 319а от Наказателния кодекс.

В обясненията си Стойнов казва, че е свалил кода, за да си поиграе с него.

Зам. главният прокурор Мария Павлова коментира днес, че по проверката работи както лично прокурор, така и самата ДАНС. "Изследват се всички обстоятелства, които са посочени в справките на ДАНС. Вече са изискани компютри, машините за гласуване, на които са правени изгражданията на кодовете. Снети са обяснения от лицата, които имат възприятия. Възложено е експертно изследване. Като в голямата си част решението дали има достатъчни данни за образуване на досъдебно производство ще зависят от резултатите от това изследване", каза Павлова.

По думите й вече са снети обяснения от служители от Министерството на електронното управление, от института по метрология, от този по стандартизация, изобщо от всички, "които имат отношение по действията, които предхождат сертифицирането на машините".

Павлова обясни, че прокуратурата е сезирана от ДАНС на 26 октомври, когато са сезирани и другите институции.

 

В ЦИФРИ

Зам. главният прокурор Мария Павлова обясни още, че покрай изборите МВР и прокуратурата са били в отлично взаимодействие и координация и са свършили много работа.

На тези избори е имало 30 000 лица с имунитет - кандидати за общински съветници и кметове.

Павлова отбеляза, че има тенденция сигналите за изборни нарушения да се увеличават. За тези избори до момента са постъпили 3393 сигнала, което е 52% повече от сигналите, подадени за местните избори през 2019 г. Има ръст и при образуваните досъдебни производства - сега са образувани 231, а през 2019 г. - 136.

Видеонаблюдението след края на гласуването изигра роля при разкриването, каза Павлова.

Ваня Стефанова от Върховната касационна прокуратура пък припомни, че за тези избори от ЦИК е поискан и свален имунитетът на четирима души.

Главният секретар на МВР Живко Коцев също подчерта колко добре е работило междуведомственото звено. "Локализирахме всички рискови секции и наблюдавахме всички лица", посочи Коцев.

Сигналите, постъпили в МВР, са предимно за купуване на гласове, за унищожаване и повреждане на предизборни материали, за корпоративен вот, за агитация, за организирано гласуване, за разкриване на тайната на вота. Най-много сигнали имало за областите Бургас, Благоевград и Пазарджик.

Вече има и две присъди, постигнати със споразумение - едната условна, а другата - глоба.

Още по темата