Медия без
политическа реклама

Тошко Йорданов: Има 12 свидетели за случая "Йоловски"

Депутатът от ИТН даде показания в прокуратурата

13 Ноем. 2023Обновена
Тошко Йорданов
Илияна Димитрова
Тошко Йорданов

Депутатът от "Има такъв народ" Тошко Йорданов се яви на разпит в Софийската градска прокуратура по повод твърдения на министъра на електронното управление Александър Йоловски, че му е упражняван натиск, предаде БТА.

Йорданов беше разпитан, тъй като е сред подписалите сигнала до прокуратурата, заедно с други депутати от ИТН. Всички податели на сигнала ще бъдат разпитани от прокуратурата. В него те повтарят твърденията си, изнесени и след председателския съвет в НС в навечерието на изборите - че Кирил Петков (ПП) и Божидар Божанов (ДБ) са притискали Йоловски да не обявява обществени поръчки за 640 милиона лева, а направо да даде парите на посочени от тях фирми. Според Тошко Йорданов Йоловски дори е казал, че Петков е заплашил децата му.

На излизане от прокуратурата Йорданов припомни пред журналисти, че на срещата с Йоловски са присъствали вицепремиерът Мария Габриел (тогава в качеството на премиер), членове на Централната избирателна комисия (ЦИК) и представители на всички парламентарни групи, с изключение на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП - ДБ).

Депутатът допусна, че вероятно всички присъствали на този председателски съвет, по време на който са се чули тези заплахи, също ще бъдат разпитвани. „Това не е дума срещу дума”, категоричен бе Йорданов. "Ако не обърнат внимание, това ще е престъпление. Тук става дума за корупция в огромни размери и за заплахи", обясни още депутатът.

Както "Сега" вече писа Йоловски е потвърдил това и пред разследващите. Това е и причината да му бъде назначена държавна охрана. Засега обаче не се предвижда Петков и Божанов да бъдат разпитвани. Първо ще бъдат проучени обществените поръчки в МЕУ назад във времето. Реално на мушката на разследващите в момента са хората от комисиите, които са ги провеждали.

Досъдебното производство се води за престъпление по служба, извършено от длъжностно лице от МЕУ. От ръководството на прокуратурата обясниха преди дни, че се проверява голям период и се изследва дали има или няма упражняван натиск върху длъжностни лица.

"Случаят е достатъчно важен и изисква бързина", коментира зам. главният прокурор Мария Павлова в петък.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата