Медия без
политическа реклама

Петков и Божанов не са разпитани за натиск върху Йоловски

Бившият министър свидетелства пред прокуратурата как се е уплашил от Кирил Петков, защото знаел, че е каратист

БГНЕС
"Останах като попарен, уплаших се много, побиха ме тръпки", казва Йоловски за свой разговор с Кирил Петков и Божидар Божанов.

Нито бившият премиер и съпредседател на ПП Кирил Петков, нито бившият министър и настоящ депутат от ПП-ДБ Божидар Божанов са разпитвани в разследването дали ексминистърът на електронното управление Александър Йоловски е бил притискан във връзка с обществени поръчки за стотици милиони. Това научи "Сега" от държавното обвинение. Дали и кога ще бъдат разпитани Петков и Божанов е въпрос на тактика на наблюдаващия прокурор, коментираха магистрати. 

В момента по това дело се чака експертиза, по която работят психолог, психиатър, съдебен лекар и дерматолог. По този случай, разгласен покрай местните избори миналия октомври, Йоловски получи и охрана, но не се отказа от поста си в правителството на Николай Денков, макар и да твърди, че е притискан от представители на мандатоносителя - Божидар Божанов и Кирил Петков. 

Разследването беше образувано светкавично по сигнал на ИТН, в който са твърденията, изнесени от партията на Слави Трифонов и след председателски съвет в парламента в навечерието на изборите. Досъдебното производство се води за престъпление по служба, извършено от длъжностно лице от МЕУ.

На 10 април в сайта "Гласове" се появи протоколът от разпита на Йоловски от 29 октомври 2023 г. От него се вижда, че Йоловски е потвърдил пред прокуратурата това, което ИТН твърдят. Появилият се публично протокол от този разпит е само поредният материал от досъдебно производство, който подозрително изтича в определен кръг от сайтове в последните дни.

По време на разпита Йоловски първо разказва за своя среща с Божанов и Васил Величков, съветник на премиера Николай Денков, на която са обсъждани проблеми от ресора му. Твърди, че му е казано, че определени обществени поръчки трябва да бъдат насочвани към конкретна частна фирма, която да бъде избрана за изпълнител. Васил Величков посочил фирмата.

Той и Божанов в пряк текст му казали, че обществените поръчки в бъдеще трябва да бъдат печелени от конкретна фирма (името ѝ е заличено в протокола, който "Гласове" пуска).

"Аз започнах да разбирам наличието на някакъв скрит дневен ред", казва Йоловски пред разследващите. Той се притеснил от разговора, защото това било пряка намеса в служебните му задължения.

Той казва, че целта на Божанов и Величков била да му наредят "Информационно обслужване" АД да не се занимава с поръчките. "Почувствах се странно и неподходящо, не очаквах такова поведение и от двамата", казва тогавашният министър.

Той останал с впечатлението, че Божанов и Величков искат поръчките, свързани с проект по Плана за възстановавена за 250 млн. лв., да бъдат насочвани към конкретната фирма.

"Извинявайте, но съм изключително притеснен за здравето и живота ми, както и на моите деца и съпруга, тъй като поличих пряка заплаха, за която ще разкажа подробно. Искам да се осигури физическа охрана на мен и семейството ми. Притеснен съм и в момента, като давам показания и не знам какво се случва с тях", казва по едно време Йоловски и разпитът е прекъснат, за да бъде преценено дали да получи охрана. 

После разказва, че на 2 октомври е получил обаждане от Божанов, с което му предложил да се видят с Кирил Петков, за да обсъдят различни теми. Видели се същия ден в заведение на ъгъла на ул. "Шишман" и ул. "Иван Вазов" в центъра на София. Йоловски разказва, че в заведението се влизало със специален ключ. Той влязъл с Божанов, после дошъл и Петков.

"С отчетлив ехидно агресивен тон, високомерно Кирил Петков ме попита как си позволявам да уволнявам хора, които са били назначени от Божидар Божанов. (...) С една дума Кирил Петков ми каза, че важните решения трябва да вземам след предварително одобрение на Божанов", казва Йоловски.

"Всъщност се чувствах като на разпит, използваше се методът на тоягата и моркова - ако слушам и изпълнявам, това, което искат от мен, след като престана да бъда министър, ще имам високоплатена работа в международна компания, а ако не изпълнявам нареденото от тях, ще има негативни последици за мен в служебен и личен план, а както се оказа - и за семейството ми", продължава той. Йоловски разказва как се противопоставил, а Петков го попитал "Ти деца имаш ли?". Той отговорил утвърдително, че има две. "Най-важното е да са ти живи и здрави", казал Петков и Йоловски възприел това като директна заплаха към себе си и семейството си. "Останах като попарен, уплаших се много, побиха ме тръпки", казва той. "Още повече, че от него зная, че той е каратист и се страхувах, че може и физически да ми посегне, още повече, че мястото, на което се провеждаше разговорът, беше усамотено и наоколо нямаше много хора", продължава Йоловски по адрес на Петков. После разказва, че и жена му се притеснила, след като ѝ разказал за срещата.

Божанов вече коментира, че в изтеклия протокол има много неистини и внушения. "Категорично не е имало никакъв опит за намеса във връзка с обществени поръчки или заплахи срещу министъра", написа той в Х.

НАТИСК ЗА ПОРЪЧКИ

В дадените от Йоловски показания той посочва конкретна фирма, в полза на която му е оказван натиск да възлага поръчки. Името на фирмата е заличено в изтеклия към медиите протокол, а от детайлите около разказаното от Йоловски трудно може да се твърди с категоричност за коя фирма може да става дума. Държавният хибриден частен облак, до който според Йоловски му е разпоредено "Информационно обслужване" да не се приближава, бе изграден с пари по оперативна програма "Добро управление", като договорът бе възложен още през 2019 г. на консорциум “СисТел” с участието на две фирми  - "Сиенсис" и "Телелинк".

В показанията си Йоловски споменава, че от него се е очаквало да изпълнява поръчки с кого да работи и по големия проект по националния план за възстановяване и устойчивост, по който министерството е бенефициент - "Развитие на държавната опорна мрежа чрез увеличаване на преносния ѝ капацитет и осигуряване на свързаност до всички общински центрове". За него е предвидено да отидат 316,4 млн. лв. с ДДС. Проверка в информационната система за еврофондовете показва, че по нея още няма обявени поръчки. Както "Сега" писа, дейностите изостават критично спрямо заложените срокове.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?