Медия без
политическа реклама

Министър Йоловски призна, че е говорил и пред прокурор за заплахи

На въпрос дали се страхува още от Кирил Петков той отговори: "Това е нещо, което не мога да коментирам"

04 Февр. 2024
Александър Йоловски
Илияна Димитрова
Александър Йоловски

Министърът на електронното управление Александър Йоловски за първи път призна лично, че са го викали в прокуратурата. Той направи това в „Защо, господин министър“ по bTV.  Той не каза защо е бил разпитван, но пък стана ясно, че още ходи с охрана, която беше назначена за него и семейството му около разследването на прокуратурата за заплахи спрямо министъра. На практика Йоловски призна, че е потвърдил за заплахите пред прокурор. Той обяви, че първо не той, а прокуратуратура го е потърсила, после каза, че не може да разкаже нищо, защото било следствена тайна, но накрая призна, че държи на думите си като даде да се разбере, че е потвърдил за заплахи и пред държавното обвинение.

На въпрос на Жени Марчева, че ако Кирил Петков го е заплашвал, то защо е останал министър в правителството с мандата на Кирил Петков той отговори: „Има да се постигат много цели и постигането им зависи И от хората, които са на позициите, така че тези цели да бъдат постигнати. От години българското електронно управление има системни слабости, които никой не иска да адресира, аз имам достатъчно опит и прозрачно определяне на прогнозни стойности.“ От думите на тв водещата стана ясно, че Йоловски е с охрана и до тв студиото, където се прави интервюто.

Октомври месец миналата година Софийската градска прокуратура започна разследване за заплахи срещу министър Александър Йоловски. Тогава от ГЕРБ и от "Има такъв народ" заявиха, че на председателски съвет, че Йоловски е разказал, че е притискан от политици от ПП-ДБ.

Вече месец прокуратурата разследва твърденията на министъра на електронното управление Александър Йоловски, че съпредседателят на ПП Кирил Петков и депутатът от ППДБ Божидар Божанов са му оказали натиск да не провежда обществени поръчки за стотици милиони.

До разследването се стига, след като два дни преди първия тур на изборите, от ДАНС изпратиха справка за действия на зам.-министъра на електронното управление, свързани с хеш кода на машините. След това Централната избирателна комисия (ЦИК) отмени машинното гласуване. Премиерът Николай Денков заяви, че събитията ще се анализират в учебниците по история като класически пример за активно мероприятие.

Седмица след тези събития СГП започна разследване за заплахи срещу Александър Йоловски. Тогава от ГЕРБ и от ИТН заявиха, че министърът е разказал, че е притискан от политици от "Продължаваме промяната - Демократична България".

Министърът на електронното управление Александър Йоловски, който се оплака, че му е оказан натиск да не провежда обществени поръчки за стотици милиони, движи крупен проект по Националния план за възстановяване и устойчивост.

На 27 октомври м.г. на председателски съвет в НС той заявил, че Кирил Петков (ПП) и Божидар Божанов (ДБ) са го притискали да не обявява обществени поръчки за 640 милиона лева, а направо да даде парите на посочени от тях фирми. Според Тошко Йорданов от ИТН Йоловски дори е казал, че Петков е заплашил децата му. ИТН подаде сигнал за корупция до прокуратурата, КПКОНПИ и европейската прокуратура. Десислава Атанасова от ГЕРБ потвърди, че Йоловски се е оплакал от натиск и заплахи.

Божидар Божанов, който е бивш министър на електронното управление в кабинета "Петков", заяви, че изобщо не знае за какво става дума, и поиска пълна проверка по твърденията, като обеща да съдейства максимално. Интересна подробност е, че Йоловски е назначен от ПП, в предишния кабинет е бил заместник на Божанов, а в новия Божанов публично гарантира за него. След изявата си в парламента Йоловски потъна в нелегалност и не направи никакви изявления за заплахите.

Кирил Петков публично не е коментирал обвиненията. След скандала и обвиненията журналистът Сашо Диков обяви по Би Ти Ви, че се обадил на Кирил Петков и го питал: "Кириле, каква е тази работа?". Петков му дал право да го цитира по случая, като думите му били следните: "Цялата история с машинния вот е активно мероприятие между ЦИК, службите, партии, но преиграха, постигнаха целта си, но начинът, по който стана всичко, показва необходимостта от реформи в службите. Министърът и службите са зависими. Не мога да си обясня как са го хванали тоя министът… никога не съм говорил с него за пари, дори и на най-големия си враг не бих заплашвал децата." 

Грандиозен скандал в навечерието на изборите постави под съмнение провеждането на вота. ДАНС обвини зам. министъра на електронното управление Михаил Стойнов в манипулация на машините за гласуване на изборите.

На директен въпрос на тв водещата дали се страхува от Кирил Петков и Божидар Божанов в момента, Йоловски обяви, че това е тема, по която не може да говори.

На въпрос дали са били спасени обществените поръчки или да са били опорочени, министърът отговори от тв екрана: „В Министерство на електронното управление декември месец правихме едно обобщение за всички проекти, които се реализират при нас. Към декември месец общата стойност на всички проекти, по които работи Министерство на електронното управление е около 1 милиард лева, като финансовия ресурс, който е свързан с конкретните дейности на Министерството или на изпълнителната агенция към министерството е около 650 милиона лв. В допълнение на това по новата програма за дигитализация и за киберсигурност има около 640 милиона. Така че това е един изключително огромен финансов ресурс, по който има множество обществени поръчки.“

Той уточни и че обществени поръчки се обявяват непрекъснато. „Затова казвам, че моята политическа позиция е, че всички обществени поръчки, които трябва да бъдат открити - трябва да бъдат с много добри технически спецификации“, каза министъръпт.

Йоловски коментира и че трябва да има 20 работни дни време да има за удостоверяване на машините. Според него е необходимо целият процес да започне по-ра

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата