Медия без
политическа реклама

Прокуратурата изведнъж реши да проверява дали изборите са манипулирани

Възложено е на ДАНС да изследва кодове, флашки, машини, ключове

28 Ноем. 2022Обновена
Булфото

Прокуратурата започва проверка по твърденията на лидера на БСП Корнелия Нинова за манипулиране на машинния вот на последните предсрочни парламентарни избори, съобщава БНР.

Все още е възможно да имаме кабинет. Няма да подкрепим първия мандат на ГЕРБ, очевидно е, че „Продължаваме Промяната“ не искат да разговарят с нас заради Изборния кодекс. Ще изчакаме третия мандат и след като бъде връчен, тогава ще решим".

От държавното обвинение са се самосезирали по нейните и на председателя на парламентарната група на социалистите Георги Свиленски изявления по време на обсъждането на второ четене на промените в Изборния кодекс, казаха за БНР от Софийската градска прокуратура. 

От там уточниха, че проверката е възложена на Държавната агенция "Национална сигурност", на която е указано извършването на конкретни действия, свързани с процедурата за провеждане на машинното гласуване, осъществяването на връзката между сървърите, кодирането на достъпа, съхраняването на кодовете за достъп, съхраняването на машините за електронно гласуване, ключовете за тях, флашките, достъпът до устройствата и др.

След приключването на проверката материалите следва да бъдат докладвани в СГП за преценка на събраните данни и евентуалното наличие на основания за образуване на досъдебно производство, съобщават от прокуратурата

В три избирателни секции машините за гласуване са изписали при включване странния надпис "Дневникът е подправен". Това се разбра в началото на днешното заседание на Централната избирателна комисия (ЦИК).

„Имаме съмнения, че последните избори са фалшифицирани. Надяваме се прокуратурата след онзи ден да се е самосезирала“, обяви само преди ден. Повод за твърденията е, че имало машини, които в деня на изборите са изписвали на екрана "Дневникът е подправен".

Нинова коментира, че притежават разписки от секционни комисии, в които има разлика по 5-6 гласа между това, което е отчела машината, и това, което е на бележката. "Направете сметка по 5-6 гласа на 12 000 машини какво излиза", каза Нинова. По думите ѝ Централната избирателна комисия е трябвало да излезе с доклад има ли разминаване между протоколите от машините и преброяването на разписките.

За изписването на машините на надписа "Дневникът е подправен" стана ясно още в самия ден на изборите, но прокуратурата се сезира по този казус едва сега, след твърденията на Нинова.

Последвайте ни и в google news бутон