Quantcast

Медия без
политическа реклама

Изядена бюлетина нямаше днес, имаше скъсана

И днешният вот ражда куриози

05 Ноем. 2023Обновена
Илияна Димитрова
Малкото избиратели при ниската активност не са причина да липсват куриози и този път.

И днешното гласуване не минава без куриози. Към момента няма изядена разписка от машина, както през ноември 2021 г.:

Изборният ден не минава без куриози. БНТ съобщи за нещо нечувано досега - гласоподавателка изяде разписката, след като упражни машинен вот. Случката се разигра в 9-та френска гимназия в София. Жената била възрастна.

Но има скъсана бюлетина. За случая съобщи БНТ: жена гласувала, с нея била дъщеря й; дъщерята счела, че майката гласува грешно и скъсала хартията. Вотът бил анулиран. Действието се развило във Френската гимназия в София.

В монтанското село Владимирово пък избирател твърдял, че машината не отчела вота, който посочил. Със случая се занимала чак общинската избирателна комисия, а и ЦИК, тъй като настоявал да се преустанови вота с машина. Бил пратeн екип, който не открил нередности в устройството. Съответно машинният вот продължил. Куриозното в тоя и много подобни случаи е, че няма как да се установи сбъркала ли е наистина машината - или пък избирателят е сбъркал, ако въобще е сбъркал.

В Пловдив председател на секционна комисия се оказа, че не знае как и защо е назначен. Съответно не можел да си върши работата. Човекът е 83-годишен, сменил отказалия се председател след първия тур. По-точно - бил редови член на комисията, а другите му казали той да поеме председателството. "Аз не съм бил на уроци и не ги разбирам нещата", сподели чистосърдечно той пред БНТ.

Още по темата