Quantcast

Медия без
политическа реклама

Психичноболен е заподозрян за пожара в старческия дом във Варна

При инцидента в дом "Свети Георги" загинаха чатерима обитатели

08 Май 2022Обновена
БНР
Така изглегдаше дом "Свети Георги" след пожара през юли 2021 г.

Има заподозрян за втория пожар в рамките на 10 месеца в дома за възрастни хора "Свети Георги" във Варна, съобщава БНТ. При инцидента тази нощ загинаха четирима обитатели на дома, а една жена е закарана в болница с опасност за живота.

Заподозреният е 53-годишен и също е обитател на старчески дом и е психичноболен. В момента е психиатрия за изясняване на неговото психическо състояние.

В 2:59 ч. тази нощ е бил подаден сигнал за пожар в дома за възрастни хора "Свети Георги", намиращ се в местността "Сотира", край Варна. На място са били изпратени 5 противопожарни екипа, с общо 18 огнеборци. Установено е, че гори една от стаите на дома. Жертвите двама мъже на по 73 г., един мъж на 70 и една жена на 88 г. В болница, с опасност за живота, е откарана друга обитателка на дома - на 83 години.

Началникът на първа районна служба във Варна - гл. инспектор Петя Кюпова, съобщи, че са били евакуирани 20-ина трудноподвижни възрастни хора.

Във всяка от стаите на дома има камери, които разследващите проверяват, за да се установи причината довела до трагичния инцидент. По случая е образувано досъдебно производство, под наблюдение на Окръжна прокуратура- Варна.

През юли 2021 г. в същия старчески дом след пожар загинаха четирима души. През ноември пък, при пожар в подобен дом, но в село Рояк, Варненско, загинаха други девет възрастни.

Преди няколко дни прокуратурата, която започна проверка на старческите домове след пожарите, излезе със съобщение, че са открити множество нарушения в домове за възрастни хора във Варна. 

Прокуратурата и социалните служби са открили множество нарушения в домове за възрастни хора във Варна. Това става ясно от официално съобщение на държавното обвинение.

 

Още по темата