Медия без
политическа реклама

Протестиращи искат оставка на Фандъкова заради Ивайло Иванов

Сдружение БОЕЦ и "Демократична България" настояват бившият главсек на МВР да бъде уволнен от общината

08 Окт. 2021
БГНЕС
Протест пред Столична община

Протестиращи се събраха днес пред сградата на Столична община, за да поискат оставката на кмета Йорданка Фандъкова. Причината е скандалното назначение на бившия главен секретар на МВР Ивайло Иванов за шеф на Столичния инспекторат. Демонстрацията се огранизира от гражданско сдружение БОЕЦ с подкрепа от "Демократична България".

Общественото недоволство избухна заради това, че по-рано тази година Иванов беше уволнен от поста главен секретар на вътрешното министерство заради полицейското насилие по време на протестите миналото лято. "Г-жо Фандъкова, ако Ивайло Иванов бе пребил вашата дъщеря, щяхте ли да го вземете на работа. Вие сте престъпници, Позор, оставка", заяви майката на журналиста Димитър Кенаров, който беше незаконно задържан и бит от полицията във вечерта на 2 септември, когато се проведе масов антиправителствен протест.

За оставката на Фандъкова се обявиха и столичните общински съветници от ДБ Методи Лалов, Грети Стефанова и Тома Белев. "Общината не може да е приют за хора, които всъщност трябва да бъдат съдени. Този човек няма компетентност не само да бъде директор на Столичен инспекторат, а дори обикновен служител. Фандъкова го назначава, защото ѝ е казал Бойко Борисов, така както ѝ каза да смени Елен Герджиков. Още две години ли ще оставим тези безобразници да използват обществени средства. Затова "Оставка Фандъкова" и уволнение за Ивайло Иванов", обяви Лалов.

Председателят на БОЕЦ Георги Георгиев пък обяви, че след началото на протеста Столичният инспекторат е съставил акт на сдружението, което по същото време в подлеза на Софийския университет събира подписи за подкрепа на кандидатурата за президент на Лозан Панов. По-късно от пресцентъра на общината уточниха пред "Сега", че няма съставен акт, а констативен протокол след проверка дали разполагат с необходимите документи, за да събират подписи.

Тази седмица управляващите коалиции в Столичния общински съвет – групите ГЕРБ-СДС и ВМРО-„Атака“, парираха опита на опозицията да призове за изслушване кмета Йорданка Фандъкова на извънредна сесия, за да обясни назначаването на Иванов. Предложението направи представителят на „Спаси София“ - Борис Бонев. Самият кмет мълчи вече 5 ден по въпроса. 

„Очевидно не знаете какъв е правилникът и какви са процедурите. Става въпрос за назначение, което прави кметът на София в структура, която е подчинена директно на кмета. Вие давате тук една картина, която е свързана вероятно с ваши виждания какво трябва да се направи. Имаме правилник, който постановява какво трябва да се направи и какви въпроси се разглеждат в общинския съвет. Кметът на един град бива избиран със своята програма и има отговорност пред хората, които са го подкрепили да изпълнява своите ангажименти“, така доста несвързано и неубедително шефът на групата на ГЕРБ-СДС Малина Едрева се мотивира защо предложението на „Спаси София“ не трябва да бъде подкрепено.

Още по темата