Медия без
политическа реклама

Прокурори разследват теч на тайни през ваучери за храна в разузнаването

Според депутата от ПП-ДБ Атанас Атанасов случая е пробив в националната сигурност

07 Февр. 2024
БГНЕС
Атанас Атанасов

Прокуратурата разследва теч на тайни през ваучери за храна за цивилното разузнаване. Това става ясно от официално съобщение на държавното обвинение. 

Сигналът, по който работи прокуратурата, е за нарушения на Закона за защита на класифицираната информация от Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР), свързани с данни на служители на агенцията, при провеждането на обществена поръчка за избор на оператор за изработване на ваучери за храна.

По случая е възложена и проведена предварителна проверка от Държавна агенция "Национална сигурност", след което наблюдаващият прокурор от Софийската градска прокуратура е постановил отказ за образуване на досъдебно производство. Той е приел, че не са установени данни, обосноваващи корупционно или друго деяние, съдържащо признаците на престъпление от общ характер по смисъла на НК. 

По разпореждане на Върховна прокуратура обаче в Софийската апелативна прокуратура е извършен контрол за законосъобразност на постановлението за отказ. Прокурор от Софийска апелативна прокуратура е установил, че постановлението следва да бъде отменено като "необосновано, неправилно и незаконосъобразно".

Материалите по досъдебното производство са върнати на Софийската градска прокуратура за продължаване на разследването.

За пробив в сигурността първи заговори в края на януари депутатът от ПП-ДБ Атанас Атанасов. По БНТ той обяви, че е имало "пробив в националната сигурност през ДАР, изтичане на класифицирана информация и осветяване на служители на разузнаването". 

Ден по-късно от ДАР обявиха, че твърденията на Атанасов са неверни. "ДАР, като служба за сигурност, не разполага с данни за разгласяване на класифицирана информация, включително такава, касаеща нейни служители. Приключените проверки на прокуратурата и ДАНС потвърждават липсата на пробив в националната сигурност чрез ДАР. Подробна информация по случая е докладвана на министър-председателя", обявиха от разузнаването.. 

Днес, веднага след като стана ясно, че Софийската апелативна прокуратура е отменила отказа от образуване на досъдебно производство за нарушения на Закона за защита на класифицираната информация от ДАР,  Атанасов обяви, че според него по случая трябва да бъде образувано досъдебно производство за длъжностни престъпления. А ДАНС трябва да разследва опит за прикриване на случая.

"Това е тежко нарушение на правилата за работа с класифицирана информация. Става въпрос за обществена поръчка за ваучери за храна, които се раздават на служителите от разузнаването. Когато отидат служителите на разузнаването в магазина, тези, които им виждат ваучерите, си давате сметка какво става", смята Атанасов. Неговата теза е, че по този начин може да има осветяване на хора от разузнаването. 

Още по темата