Медия без
политическа реклама

Прокуратурата взе антинаграда за достъп до информация

28 Септ. 2021
Прокуратурата "грабна" катинар и през 2014 г.
ПДИ
Прокуратурата "грабна" катинар и през 2014 г.

Прокуратурата беше отличена с антинаградата "Катинар", която Програма достъп до информация дава за 19-и път по случай международния ден на правото да знам. Държавното обвинение получи приза, който се дава на институциите, не изпълняващи задълженията си по Закона за достъп до обществена информация. Освен отказите да предоставя публична информация, прокуратурата често разпространява информация избирателно и така различни данни остават скрити въпреки обществения интерес. През годините "Сега" е водил не едно дело за достъп до информация срещу прокуратурата. Последният казус с отказан достъп е за това колко и кои дела за злоупотреба с европейски средства е прехвърлила към Европейската прокуратура, която стартира своята дейност на 1 юни.

Прокуратурата беше носител на "Катинар" и през 2014 г., когато се оглавяваше от Сотир Цацаров.  

Съдът обяви, че работата на прокуратурата не е работа на гражданите. Както и че интерес към дейността на тази институция може да имат само пряко засегнатите от дейността ѝ - т. е. обвинените в престъпления.

Номинирани в тази категория бяха още Държавната консолидационна компания и "Автомагистрали" ЕАД.

Втората антинаграда - "Вързан ключ" за най-смешно/абсурдно решение/практика за достъп до информация отиде при Държавен фонд "Земеделие". Той бе отличен за абсурдната практика да се отказва информация, която е публикувана, вместо да се насочи заявителя към мястото на публикуване.

Програма достъп до информация всяка година дава и положителни награди - "Златен ключ". В категорията "Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани" той отиде при Изпълнителна агенция по горите заради изразения ясен стремеж към по-голяма прозрачност и отчетност чрез подготвянето на публичен регистър на разрешителните за лов, инициирането на публикуване в сайта й на договори, разрешителни, и проверки. Създадено е мобилното приложение "Защити гората" с цел опазване на горите, биоразнообразието и животните в България, чрез подаване на сигнали за незаконни дейности в горите. Грамота получи община Белослав за последователната политика на прозрачност и отчетност.  

За гражданин, най-активно упражнявал правата си по ЗДОИ, наградата взе Николай Неделчев. Той спечели делото срещу главния съдебен инспектор Теодора Точкова и от получената от него информация се разбра колко през пръсти е проверен Цацаров в скандала "ЦУМ-гейт". Неделчев заведе делото, след като инспекторатът използва всички възможни способи, за да блокира процеса за достъп до информация, който "Сега" води по темата. Неделчев успя да осъди финансовата инспекция (АДФИ), за да получи докладите от проверките по казуса със ски зоната над Банско. По дело, заведено от Неделчев, е постигната победа срещу Държавен фонд "Земеделие" да предостави пълен списък на делата за "къщи-за-тъщи".

Главният съдебен инспектор Теодора Точкова и Инспекторатът към Висшия съдебен съвет бяха отличени с антинаградата "Вързан ключ" на Програма достъп до информация (ПДИ).

Почетен златен ключ за цялостен принос посмъртно получи Юлиян Чолаков заради дългогодишната му работа със Закона за достъп до обществена информация и приноса му към по-голямата отвореност и отзивчивост на институциите. Чолаков е от Варна и е създател на Сдружението за оптимизиране на правосъдието и администрацията – СОПА. Той бе сред най-активните граждани в черноморската столица и сред инициаторите на Референдума за Морската градина и крайбрежната алея на Варна. Чолаков води десетки дела с държавни, общински и съдебни органи по въпроси за защита на гражданските права и обществен интерес, включително и за достъп до обществена информация, обяснява ПДИ.

В категорията "Неправителствена организация" ключът отиде при Българския хелзинкски комитет за активно, последователно и упорито използване на ЗДОИ за достъп до информация, свързана с актовете, издавани от главния прокурор в изпълнение на конституционните му правомощия, както и за съдебните дела, водени срещу mрокуратурата заради десет получени отказа по заявления за достъп до информация. Екипът на БХК бе настоятелен и в търсенето на информация във връзка с полицейското насилие по време на антиправителствените протести. Грамота получи Българският институт за правни инициативи за разследването как се изразходват средства, получени за справяне с COVID-19 и издаването на наръчника "Стъпка по стъпка: по следите на парите за справяне с COVID-19" след спечелване на съдебното дело за достъп до информация.

Сред журналистите със "Златен ключ" бе отличен Спас Спасов от "Дневник" и "Капитал" заради на разследването му за удълбочаването на каналите на пристанище "Варна". Грамота в категорията получи Красен Николов от "Медиапул". Таня Петрова от "Сега" също бе номинирана за отличие заради работата й по темата за непрозрачния строеж на магистрала "Хемус" и спечеленото дело за достъп до информация срещу държавната компания "Автомагистрали" ЕАД.

Отказът на държавното дружество „Автомагистрали“ да изпълни съдебно решение и да предостави достъп до обществена информация – сключени договори с подизпълнители, погазва Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата