Quantcast

Медия без
политическа реклама

Прокуратурата стигна и до жп фирмата на Божков

11 Юни 2020
Илияна Кирилова

Върховна административна прокуратура сезира министъра на транспорта, информационните технологии и съобщения за финансово-икономическото положение на фирмата „БДЖ-Трансимпекс“ АД, както и кметът на София за състоянието на Локомотивно-вагонния завод в столицата.

В тази връзка е образувана преписка след самосезиране въз основа на информация в медиите за разрушаване на вагонния завод зад Централна гара, свързана и с „БДЖ-Трансимпекс“ АД, съобщават от държавното обвинение. Според представените данни капиталът на дружеството се разпределя между „БДЖ" АД - 35% и „Трансимпекс" ЕАД - 65 %. Държавата участва със застроен терен с площ 49 217 кв.м. и 33 сгради с обща застроена площ от 28 616 кв.м., както и машини, оборудване, транспортни, средства, стопански инвентар и програмни продукти.

На 29 януари 2004 г., с решение на транспортния министър Николай Василев, БДЖ образува смесено дружество с компанията „Трансимпекс“ на известния бизнесмен Васил Божков. Към настоящия момент като действителен собственик на фирмата по Закона за мерките срещу изпиране на пари е записан именно обвиняемият хазартен бизнесмен.

Прокуратурата иска от кмета на София Йорданка Фандъкова да даде отчет какви действия е предприела Столична община за съхраняване на целостта на Локомотивно- вагонния завод.

Още по темата