Медия без
политическа реклама

Прокуратурата се отрече от обвинение срещу бивш външен министър

Върховният касационен съд оправда окончателно Даниел Митов и бившия му заместник Христо Ангеличин

Даниел Митов е можел да бъде съден за престъпление по служба, а не за злоупотреба с доверие, обясняват върховните съдии.
БГНЕС
Даниел Митов е можел да бъде съден за престъпление по служба, а не за злоупотреба с доверие, обясняват върховните съдии.

Прокуратурата не е поддържала пред Върховния касационен съд обвинението срещу бившия външен министър Даниел Митов и заместника му във втория кабинет на Бойко Борисов Христо Ангеличин. Това става ясно от решението на последната инстанция, с което двамата са оправдани по делото за необявена обществена поръчка за самолетни билети на министерството. 

Прокуратурата търсеше отговорност от Митов и Ангеличин бяха за това, че преди 4 години Министерството на външните работи (МВнР) не обявило обществена поръчка, а сключило споразумение с Министерството на земеделието и храните (МЗХ), за да ползва услугите на туроператорската фирма "Юнайтед Травъл Ейджънси", с която редовен договор имало само МЗХ. Става дума за фирма, която осигурявала самолетни билети, ваучери за хотелски настанявания и застраховки при служебни пътувания, пише lex.bg. Външно изплатило на фирмата  близо 500 000 лева, без да получи дължимите отстъпки от цената на билетите. След това фирмата върна парите, но тезата на прокуратурата беше, че престъпление има, защото случаят е като кражба на портмоне, след която извършителят е заловен и е върнал парите.

Митов първоначално беше обвинен в престъпление по служба, но след това обвинението му беше изменено в злоупотреба с доверие, а заместникът му Ангеличин беше привлечен като обвиняем за безстопанственост. Делото приключи за две години, в които бившият външен министър беше оправдан и на трите инстанции, но първоначално съдия Пламен Панайотов от спецсъда осъди Ангеличин на 4 години затвор, защото имал задължение да контролира сключването на договора за пътуванията в министерството, както и споразумението със МЗХ. Върховният съд приема, че е нямал такова задължение.

На втора инстанция миналата година апелативният спецсъд оправда и двамата, но делото стигна до ВКС след протест на спецпрокуратурата. Върховният прокурор Атанас Гебрев обаче не поддържа протеста на колегите си. Той смята, че в случая става въпрос за неизпълнени задължения по сключен договор между земеделското министерство и фирмата, към който се е присъединило и външното министерство. "Отговорност за неизпълнението на споразумението принципно би могла да се търси по съдебен ред, като в конкретния случай фирмата доброволно е върнала парите, които дължала под формата на отстъпки в цената на билетите", пледира Гебрев. 

Върховните съдии Николай Дърмонски, Мина Топузова и Христина Михова приемат, че Митов правилно е оправдан от втората инстанция, защото деянието му е несъставомерно. В решението си те обясняват, че в случая бившият външен министър изобщо не може да носи отговорност за злоупотреба с доверие, а само по първоначалното обвинение за престъпление по служба. Съдиите обясняват, че разпоредбата от НК, по което е обвинен Митов, защитава отношения между субекти, които са извън държавния апарат на власт и управление. "Поради това, подсъдимият Митов би могъл да бъде субект на първоначално повдигнатото с обвинителния акт обвинен, изменено от прокурора в хода на първоинстанционното съдебно следствие", се казва в решението на ВКС.

Отделно от това върховните съдии напомнят, че няма как Митов да е обвинен, че е закъснял с обявяването на поръчката с 6 месеца, защото никъде в закона не пише, че има срокове, в които това да се случва. Съдът подчертава още, че прокуратурата е игнорирала факта, че фирмата, с която МВнР е имала договор за билети, не го изпълнявала съвестно и затова се стигнало до търсене на друг вариант.

Това е второто дело срещу Христо Ангеличин, който беше обвинен в безстопанственост и заради купуването на телефонни централи от фирма „Балкантел“, без да е проведена обществена поръчка. Преди една година апелативният спецсъд го оправда напълно, след като преди това на първа инстанция беше осъден условно на 2 години затвор.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата