Quantcast

Медия без
политическа реклама

Прокуратурата разпространи номера на Бобоков заедно с нови смс-и

Разследващите уличиха Пламен Узунов в близко приятелство с бизнесмена

23 Юни 2020Обновена
ПРБ

С нарочно прессъобщение от прокуратурата отговориха на вчерашното интервю на секретаря на президента по правните въпроси и антикорупция Пламен Узунов, като отново разпространиха публично поредна порция на негови есемеси, които си е разменял с бизнесмена Пламен Бобоков. От новите съобщения става ясно, че двамата са обсъждали делото за задържането на либийския танкер "Бадр" на пристанището в Бургас непосредствено след неговото образуване на по-горна инстанция във Върховния административен съд.

Узунов обясни, че не помни как се е сдобил с решението на ВАС по случая с кораба "Бадр" още преди да бъде подписано от съдебния състав и публикувано, за да го изпрати на Бобоков. Съветникът на президента също така отрече да има контакти във върховния съд. 

"Видно от разменена писмена кореспонденция чрез мобилно приложение на 27.09.2018 г. „Prezident-Pl. Uzunov” пише до П.Б.: „Чакам номерчето.“ Отговорът на П.Б. съдържа снимка, която предоставя информация за образуваното две седмици по-рано, на 13.09.2018 г., административно дело по протест срещу предхождащо решение на Административен съд-Бургас", уточняват от прокуратурата към снимката със съобщения. Така разследващите стигат до заключение, че Узунов и Бобоков са обсъждали предмета на делото в продължение на шест месеца.

С други текстови съобщения пък прокуратурата иска да докаже, че бизнесменът и секретарят на президента поддържат близко приятелство - нещо, което Узунов не отрича. На 24 април 2019 г. той предлага на Бобоков да отложат планирана среща, на което бизнесменът се съгласява, а Узунов го кани да дойде в Пловдив на гости. "Може", отговаря Бобоков.

Спецпрокуратурата вкара и президентството в скандала "Боклукгейт". Тази вечер съветникът на Радев Пламен Узунов бе уличен в търговия с влияние.

Това е третата поредица от съобщения, които държавното обвинение разпространява в хода на разследването по досъдебно производство за търговия с влияние. Този път от пресцентъра на прокуратурата са пропуснали да заличат номера на Пламен Бобоков и по този начин го правят обществено достояние. 

Освен за делото за либийския танкер "Бадр" Бобоков и Пламен Узунов са комуникирали неуважена молба на руски гражданин за придобиване на българско гражданство. Искането му е от август 2017 г. Интервюто с руснака е на 13 септември 2018 г. Съветът по гражданство не е уважил молбата му заради възражение от ДАНС.

С втората поредица от съобщения Бобоков праща на Узунов личните данни на български гражданин от либийски произход. Праща и номера на заявление до директора на националната полиция за заличаването на данните му от масивите на МВР, свързани с полицейски регистрации и заявителски материали. Съобщенията от юни и ноември 2019 г. на Бобоков съдържат снимки на самото заявление на лицето, както и входящ номер, който му е предоставен от МВР при регистрирането на документа.

Третият случай се отнася до комуникация, в която на 18 декември 2019 г. П.Б. иска от "Prezident-Pl. Uzunov" съдействие за установяване собствеността на моторно превозно средство. На 19 декември 2019 г. "Prezident-Pl. Uzunov" уведомява П.Б., че колата е с марка "Майбах" и е собственост на фирма за отдаване на автомобили под наем.

Спецпрокуратурата пусна поредна порция доказателства по делото срещу бизнесмена Пламен Бобоков. Става дума за негова онлайн комуникация с лице, записано в контактите му като "Prezident-Pl. Uzunov".

 

ОСТАВКА

 

Русенският прокурор Николай Николов е подал оставка, предаде БНТ, позовавайки се на източници от Висшия съдебен съвет. За Николов беше разкрито, че Пламен Бобоков е търсел съдействие за избирането му за административен ръководител на Окръжна прокуратура - Русе.

Само преди два дни, по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев, със заповед на Апелативна прокуратура – Велико Търново, е възложена проверка относно цялостната дейност на прокурора за срок от три години. Проверката ще обхване всички възложени на магистрата преписки и дела, участия в съдебни заседания, както и евентуални пропуски или нарушения при осъществяване на правомощията му. Ще се проверява и евентуалната му връзка с обвиняемия П.Б. или представлявани и управлявани от него юридически лица, съобщи официално държавното обвинение. Отделно от това в Отдел 06 на Върховна касационна прокуратура пък била започнала проверка за евентуално извършени нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати от страна на прокурора при ОП-Русе.

 

 

Още по темата