facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Прокуратурата пусна нова порция от чата на Бобоков с Пламен Узунов

Съветникът на президента отрече да има контакти във Върховния административен съд
Обновена
7 116
 ПРБ

Спецпрокуратурата пусна поредна порция доказателства по делото срещу бизнесмена Пламен Бобоков. Става дума за негова онлайн комуникация с лице, записано в контактите му като "Prezident-Pl.Uzunov". Прокуратурата обяснява, че това е Пламен Узунов, който в момента е секретар на президента Румен Радев по правните въпроси и антикорупция. Разпространените от прокуратурата разговори са по три теми - за неуважена молба за българско гражданство на руснак, за молба до МВР на български гражданин от либийски произход за заличаване от масивите на министерството и за проверка на собствеността на "Майбах"

“Комуникацията им може да има отношения към дългогодишната професионална ангажираност на Узунов в системата на МВР, както и в качеството му на министър на вътрешните работи в периода януари - май 2017 г., а и като представител на администрацията на държавния глава", обяснява прокуратурата. 

Избирателно огласените доказателства са събрани по разследването за престъпно сдружение с цел търговия с влияние. А междувременно Бобоков се яви в националното следствие заедно с адвоката си Ина Лулчева, за да даде показания. 

Първият разговор е от 22 януари 2019 г. Тогава Бобоков изпраща до "Prezident-Pl.Uzunov" снимка на неуважена молба на руски гражданин за придобиване на българско гражданство. Искането му е от август 2017 г. Интервюто с руснака е на 13 септември 2018 г. Съветът по гражданство не е уважил молбата му заради възражение от ДАНС.

С втората поредица от съобщения Бобоков праща на Узунов личните данни на български гражданин от либийски произход. Праща и номера на заявление до директора на националната полиция за заличаването на данните му от масивите на МВР, свързани с полицейски регистрации и заявителски материали. Съобщенията от юни и ноември 2019 г. на Бобоков съдържат снимки на самото заявление на лицето, както и входящ номер, който му е предоставен от МВР при регистрирането на документа.

Третият случай се отнася до комуникация, в която на 18 декември 2019 г. П.Б. иска от "Prezident-Pl. Uzunov" съдействие за установяване собствеността на моторно превозно средство. На 19 декември 2019 г. "Prezident-Pl. Uzunov" уведомява П.Б., че колата е с марка "Майбах" и е собственост на фирма за отдаване на автомобили под наем.

Прокуратурата е възложила цялостна проверка от ДАНС и от Дирекция "Вътрешна сигурност" при МВР. От Министерството на правосъдието и от президентството са изискани всички материали по случая, съобщава прокуратурата.

По-рано стана ясно, че главният прокурор Иван Гешев е наредил пълна проверка на дейността на прокурора Николай Николов от Окръжната прокуратура в Русе за 3 години назад. Обвиненият бизнесмен Пламен Бобоков призна, че е лобирал за избора на Николов за окръжен прокурор. "Да, аз съм писал тези есемеси. Лобирал съм по изключение за един изключително отговорен и честен човек, това се случва за пръв път". Това призна в интервю за Би Ти Ви Бобоков, след като в петък прокуратурата разпространи негова кореспонденция.

На 4 декември 2019 г. Прокурорската колегия гласува за окръжен прокурор на Русе и избира със 7 гласа конкурента му Георги Георгиев. За Николов има само една бюлетина - на Георги Кузманов.

Проверката на Николов трябва да приключи до 10 юли и ще обхване всички възложени на магистрата преписки и дела, участия в съдебни заседания, както и евентуални пропуски или нарушения при осъществяване на правомощията му, обясняват от пресслужбата на Гешев. Ще се проверява и евентуалната връзка на прокурора с Бобоков или негови фирми.

Николов се проверява и за нарушение на етичния кодекс. 

Проверка заради Бобоков тече и във Върховния административен съд. Председателят му Георги Чолаков е наредил вътрешна проверка по разпространената от прокуратурата информация за комуникация между "Prezident-Pl. Uzunov" и Бобоков. Това обявиха от кабинета на Чолаков днес. От разпространените в петък доказателства, събрани по делото "Боклукгейт" стана ясно, че е разменена информация за неподписано от съдиите и необявено съдебно решение. Става дума за делото за освобождаването на танкера "Бадр".

Проверката трябва да установи "всички факти и обстоятелства във връзка с изтичането на информацията", казват от съда.

Пламен Узунов е секретар по правни въпроси и антикорупция на президента. "Нямам  никакви притеснения", каза той в петък.

Прокуратурата огласи в петък два разговора на Бобоков, открити при изследването на информацията, събрана от електронните устройства на бизнесмена. Единият е точно размяна на текстови съобщения между Бобоков и лице, обозначено като “Prezident-Pl. Uzunov“. От комуникацията е видно, че на 27 декември 2018 г. "Prezident-Pl. Uzunov" изпраща поредица от съобщения на бизнесмена. Те гласят: "Има само проект на решението", "Първо ще го видиш ти", "Още не подписано". В отговор Бобоков пише: "Разбрах". На същия ден в 16.20 ч обвиняемият получава от "Prezident-Pl. Uzunov" и снимков файл на съдебно решение, придружено с уточняващ текст: "Това ще е в оригинал". На 3 януари "Prezident-Pl. Uzunov" изпраща на Бобоков линк към решение на Върховния административен съд от дата 2 януари 2019 г., което е идентично с текста, изпратен от "Prezident-Pl. Uzunov" още на 27 декември 2018 г. Справка в системата на ВАС показва, че става дума за делото за освобождаването на либийския танкер "Бадр".

 

От президентството обявиха, че не могат да коментират обвиненията, защото "президентската институция не е разследващ орган". "Информация за действията си трябва да предостави Специализираната прокуратура, която следва да аргументира приоритетите в своята работа: кого и на основата на какви улики разпитва, в чие жилище и на основата на какви доказателства прави обиск", изтъкнаха от прессекретариата на Румен Радев. И допълниха: "Отправени внушения пред медии от страна на Специализираната прокуратура оставяме без коментар."

Междувременно се появиха  съобщения, че държавното обвинение ще направен повторен опит да вкара в ареста Пламен Бобоков. Досега това не му се отдаде след като съд обяви, че той си е внесъл определената от самата прокуратура гаранция по делото за отпадъците 1 млн.лв парична гаранция и не позволи задържането му под стража. Държавното обвинение обаче се готви да оспорва това съдебно определение и да продължава да твърди, че това не било станало в срок и пред апелативен съд.

НЯМАМ СПОМЕН

Съветникът на президента Пламен Узунов отрече да има контакти във Върховния административен съд, чрез които получава решения още преди да бъдат публикувани или дори подписани. В интервю за bTV той обяви, че не помни от къде се е сдобил с въпросното постановление на ВАС за освобождаването на либийския танкер "Бадр", което впоследствие изпраща на Пламен Бобоков. "В тази организационна дейност при мен попадна въпросното решение. Нямам спомен кой ми го изпрати. Едва ли само до мен е стигнало", коментира Узунов.

Той обясни, че през 2018 г., когато избухва скандала със задържането на либийския кораб, е включен в екип, който да проучи целия казус. Случаят е изключително криминален с фалшива ипотека и множество престъпления, извършени от длъжностни лица. Когато назряваше този скандал, президентството беше настойчиво търсено от либийската страна. В този момент съм контактувал с много хора - разследващи журналисти, срещал съм се с много хора, в това число съм разговарял с бизнесмени, които имат български интереси в Либия. 

Узунова също така отрече да има каквото и да било влияние във Висшия съдебен съвет, за да може да лобира за назначаването на прокурор в Русе. Той също така обяви, че няма спомен да е проверявал собствеността на автомобили по молба на Бобоков. Според тези атаки са срещу президента, а той е само средството, но е катерочен, че няма да се откаже от поста на секретар, ако това не бъде поискано от Румен Радев. "Процесът се води в медиите", оплака се Узунов, който на няколко пъти подчерта, че се защитава в качеството си на свидетел, а не на обвиняем.

"На 18 юли бях призован да се ява в качеството на свидетел в спецпрокуратурата. С мен беше проведен разговор, като от прокуратурата желаеха всичко да мине дискретно с оглед моята длъжност, на което аз се съгласих. Впоследствие установих, че прокуратурата е разпространила своята интерпретация на откритите скрийншотове. След като доброволно предадох мобилния си телефон. Дискретността беше молба на прокуратурата. В момента, в който иззеха мобилния ми телефон, ме уведомиха, че трябва да отидем до дома ми за претърсване и изземване. С голямо учудване установих, че там, където живея, чака полицейски бус, патрул и два мотора. Беше пълно с полиция. Съжалих следователя, на когото му беше неудобно и твърдеше, че не е искал съдействие от МВР и се наложи той да ги отпрати. В този момент започнаха да прииждат медии", разказа още Пламен Узунов.

 

ПРЕЗИДЕНТСТВОТО: ПРОКУРОРСКИ ВНУШЕНИЯ И ИНТЕРПРЕТАЦИИ

"Получаването или отказът за получаване на българско гражданство се базира на предложение на министъра на правосъдието и обхваща становищата на няколко институции, включително прокуратурата, ДАНС, МВР. Отношение към тази процедура няма никой от секретарите на президента". Това пък обявиха от президентството по случая.

"Прокуратурата продължава да отправя внушения за естеството на комуникацията на секретаря на държавния глава по правни въпроси и антикорупция на базата на селективно подбрани части, без да е ясен контекстът на разменяните съобщения. Подобен подбор създава предпоставки за различни внушения и интерпретации, които не отразяват обективната картина. Този подход буди безпокойство за целите на  избирателно огласяваната информация", посоиха още от "Дондуков" 2.
Според Президентството, "тиражирането на тази комуникация, мотивирано с „висок обществен интерес“, повдига въпроса колко по-нисък е общественият интерес при проведените в пълна медийна тишина разпити на министър-председателя, министъра на финансите и народен представител по данни зкорупция в особено големи размери".

47

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Държавата не се отказва да избие стадото на Ана от Болярово

31.08.2020

ДИЯН ИВАНОВ

7814 17
ВАС реши, че задължителните ваксини не са дискриминация

29.07.2020

2609 37
ДАНС е отнела на Пламен Узунов допуск до тайни, който той не е искал

23.07.2020

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

5801 46

Коментари

Страници

Фалконети
снимка на Фалконети

онд 💩ко тава?👃

geo_19

Главният прокурор Иван Гешев е наредил пълна проверка на дейността на прокурора Николай Николов от Окръжната прокуратура в Русе за 3 години назад. 

-----

Необосновано искане и хабене на ресурс. Защо се прави проверка спрямо неуспелия кандидат получил само 1 глас? Нима е нямал право да търси подкрепа за кандидатурата си? Явно не са били силни лобистите му. По същата логика трябва да се провери и победителя Георги Георгиев, който май си е натъргувал достатъчно влияние...

Памфуций
снимка на Памфуций

Всеки с възможностите си. Я Гешев каква всенародна подкрепа получи - медии, трудови колективи, парламентарни групи, които "не се месят в съдебната власт".

mick

Извод - прокуратурата следи всеки и всичко.  СМСи от преди година- две .. няма проблем. Чатове - също.

 

Нямаше ли преди 9ти септември един друг Гешев? Започват много нещата да заприличват на тогавашните институции.. В Германия по това време имаше едно Гестапо..

 

 

nottheone

кое от всичките нови доказателства представляват престъпление?

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Тая прокуратура такова таовата на наказателния процес. Превърна го в долнопробен водевил. Това, да публикуваш ежедневно всякакви материали от предварителното следствие, е некъв правен абсурд. Се сме имали неграмотници в прокуратурата, ама такова чудо не е било.

mick

Ами важното е очернянето. Поне докато правилните прилапат бизнеса. Че глад. Пари отвън няма. А важните трябва да ядат.

fractal
снимка на fractal

Батко на Братко Бобокови

nottheone

въобще с кво се занимава това предварително следствие? къде е боклука, къде са некви си майбаси, дето некой искал да знае чии са? ровят в иззетите телефони. това правят. търсят оправдание за собствената си некадърност в глупости за герберунгелския електорат.

Калпазанче

Мноо важно е доказателството за руския гражданин, комуто е отказано гражданство... Инструмента Господен не случайно го пуска.... Няма връзка с боклука, ама нищо... Нека научат как се бара безкомпромисно!

За Онуй шкафче с пищака няма да пускат нищо. Щото така!

Послушко

Гешев има капацитет само да участва в ролята на идиот в шоуто на комиците. Такова падение май не е имало в държавата досега. Всъщност за ролята може да се конкурира с един шофьор, който се мисли за премиер. Жалка карикатура сме като държава и положението бързо се влошава...

blue_fish

Тези смс-и не уязвяват ли повече Узунов, отколкото Бобоков?

Доц.Трътлев

Tова е целта - президенството.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Тези смс-и не уязвяват ли повече Узунов, отколкото Бобоков?

 

И с кво го уязвяват? И какво общо има всичко това с обвинение за внос на оловен скрап? Ако искат да докажат, че има търговия с влияние, ще трябва да докажат материален интерес на този, който го упражнява.

Sergey Dimitrov

Гешевтурата, чатове може, а ритон - не може.

Пускат се чатове срещу Президента, а какво става с ритона на Божков, никой не може да каже.

Нещо май само поръчки се изпълняват.

magik
снимка на magik

Търгоията с влияние изисква материална заинтересованост за корумпирания чиновник......В случая Узунов работи за Р.Радев ......Лицето Р.Р. , (разбиращо от авиация, колкото кучето Лайка от космонавтика", има пряк интерес да получи пари от Бобоков за изборите догодина, както и фалиралата Курнелия

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Обичам дописките за преидента. Толкова нови никове и за една година не можеш да срещнеш.

Минувача
снимка на Минувача

Преди минути приключи разговора на Цв.Ризова с Пламен Узунов. Прави впечатление на много, много смотан човек; жалко за Радев, че се ползва от услугите му! До такива хора ли е опряло Президентството?!

Epikur

 

 "Минувача" . За тебе може да е смотан, за мене да не е. Всичко това може да зависи от политически, или личностни предпочитания, от различни виждания на еднакви факти, от интелект, морал, принципи и позиции...от каквото си поискаш. Но има неща които не зависят от хората, казват че пред тях и боговете мълчат. Ето един-този господин е повикан като свидетел, а прокуратурата разпространява данни и документи, без някой да е обвинен!  Това ако не е предварително насъскване на обществото, с цел да се създаде и изгради образ на престъпник, какво е? Кой има право, в коя държава наричаща се правова, това е нещо нормално, а не противоморално и незаконно? 

Минувача
снимка на Минувача

Не коментирам действията на прокуратурата, а екранното присъствие за тези 30 мин. на Узунов. Потърсете записа на разговора в телевизията и сам ще се убедите. 

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Прави впечатление на много, много смотан човек;

 

Не съм го гледал, но кажи колко е смотан. Сравни го с някой министър. От Теменушка например по-смотан ли е? От туристката? Питам, за да добия представа.

Минувача
снимка на Минувача

Колкото всички взети заедно. Злоупотребяването му с информация, навярно е било съгласувано.

VBA...

Само да не е смотан като Даниел Кирилов.

geo_19

Получаването на изпреварваща информация не означава злоупотреба със същата. Виж ако беше получил преди всички други  дискретна информация от кухнята на голяма компания и въз основа на тази информация би купил или продал нейни акции и да реализира печалба - да! Има злоупотреба с вътрешна информация. Но в случая? 

Зазимен

Пон., 22/06/2020 - 18:09 (нов)

Минувача

Преди минути приключи разговора на Цв.Ризова с Пламен Узунов. Прави впечатление на много, много смотан човек; 

Ами милюцюнер! Ти какво очакваше?!? Човечец с професионалното минало на Цветнов, Борисов, Г. Костов, Гешев...

И още нещо. Все пак  не сме го чули  да казва, че Цветнка е проста кюстендилска пу...  ъъ ... слива.

Slava
снимка на Slava

17

Пон., 22/06/2020 - 17:58 (нов)

Dani Kirilov

Толкова нови никове и за една година не можеш да срещнеш.

 

Начело с твоя.

 

Тук снимките са с нормален размер.

 

https://www.24chasa.bg/novini/article/8729488

 

"Президентският съветник Пламен Узунов няма спомен за нито един факт, който излезе от телефонната му кореспонденция с Пламен Бобоков. Не си спомня откъде е получил решението на Върховния административен съд, което е изпратил на бизнесмена преди да бъде то подписано и публикувано."

 

😂😂👍

geo_19

Не си спомня откъде е получил решението на Върховния административен съд, което е изпратил на бизнесмена преди да бъде то подписано и публикувано."

----------

А защо трябва да издава бедната деловодителка снимала с телефона неподписаното решение? По-скоро трябва да се потърси обяснение защо не е спазен едномесечния срок по ГПК за обявяване на решението след последното заседание. (а в случая са минали няколко месеца). Има да си мечтаем още в заключителното заседание съдията да обяви решението си. (туй само по филмите). А сега се прави проблем, че Узунов е узнал за подготвеното решение един работен ден преди публикуването му. Все пак между 27 декември и 2 януари има един работен ден, айде два да са... 

 

dream team
снимка на dream team

Бухалките на хунтата в действие. 

Минувачите харесват това.

ловkия

 До такива хора ли е опряло Президентството?!

Хе-хе, червенушките, верно ли тоя муньо е правен съветник на втория съпруг на Г-жата?

Маани-бегай...😄

nottheone

верно. сущий боклук кат тук защитаващите пачките в нощното шкафче.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш