Quantcast

Медия без
политическа реклама

Прокуратурата пусна записи как Божков стои зад протестите

"Удрям само по Влади и по Бойко. Другите не ме интересуват, колкото и да се опитват да ми раздвоят вниманието", казва подслушваният бизнесмен

14 Юли 2020Обновена

Спецпрокуратурата е образувала дело за престъпление срещу републиката и днес ще покаже на обществото доказателства за безпрецедентни опити на обвиняеми за организирана престъпност да избягат от наказателно преследване. "Ще си отговорите на въпроса преплитат ли се интереси на лица с власт, пари и политическо влияние, ще станете свидетели на това как обвиняеми си партнират с журналисти, с политици, за да защитят откраднатото от българския народ. Моля всеки български гражданин да си отговори на въпроса това ли иска." Това обяви Сийка Милева, говорител на главния прокурор Иван Гешев в специално изявление.

Веднага след гръмките закани спецпрокуратурата разпространи четири разговора на укриващия се в Дубай Васил Божков, записани със специални разузнавателни средства, тъй като телефоните му се подслушват по делото срещу него. 

Прокуратурата не уточнява за какво точно престъпление срещу републиката води разследването - дали за измяна, дали за предателство и шпионаж, дали за диверсия и вредителство.

На 10 юни 2020 г. по данни на ДАНС Божков говори с журналиста Огнян Стефанов. Божков му казва (запазен е правописът на прокуратурата, б.а.), че "Имах от някои политици предложение да направа партия и да ги подкрепа. А пък да такова, да ме вкарат в Парламента. А моите, моите опорни точки утре аз ше ги дам, за политическо движение... (...) Но аз мисля, че Гешев не ни е проблем, ако спечелим властта, щото мо"е да му орежем правомощията без да променяме Конституцията. (...) Като го напра'име фигурант като Президента, точно кво ше ни вреди Гешев... (...) Но моята тактика е първо да бутна Влади и т’ва. Един по едни. Виж, че аз не, не обръщам внимание на никой друг. Удрям само по Влади и по Бойко. Другите не ме интересуват, колкото и да се опитват да ми раз-раздвоят вниманието.

На 10 юли Божков говори с някого, който според справка на ДАНС има вероятност да е депутатът от БСП Александър Паунов, твърди прокуратурата. "Кво ше кажеш за протеста? Но въпросът ми е друг. Тоя сега, тоя лумпен Влади ше дойде или писмено ше отговаря?", казва Божков. Друга негова реплика е "Да, бе, ше продължат (протестите). Даже сега създаваме Щаб на протеста малко да ги обедина, че, нали, (не се разбира) шик'ви лумпени. (...) Ако не им бях налял десет-петнайсет хиляди, протеста ше се сведе до, до две хиляди и разни политици да минат, да ги поздрават, да (не се разбира) до тях и т"ва е. (...) Но ме изкефи как се управлява тълпата по т'ва, по мрежите. (...) Насъсквам хората, те ше извадят и ше пуснат."

На 12 юли Божков пак търси Огнян Стефанов. "Иначе виждаш, че про-проекта върви по план. (...) Точка първа - прочистване на хунтата от властта. Точка втора - създаване на нещо различно и ново. (...) Сега протест, протест до дупка и го мачкаме Бойко. Виж го вчера плачеше, оправдаваше се, лъже, подсказват му лъжите. Давам ти материали к'во да пишеш. Моли се. Иска от работодателите помощ. (...) Така че с’а трябва докрай! Бойко, Гешев. Нали Бойко имам предвид цялото им правителство и Гешев. (...) И после да видиме Румен Радев к"во Правителство ше направи. Там трябва да се съветва. (...) Ама в първото му правителство бяха повече от половината хора на Шиши, така че сега трябва. (...) "Ама, виж, че, че той не си държи на хората въобще. Той ги гори един след друг. Имам предвид не Президента, Шиши".

"Политици и олигарси да плащат на провокатори, за да употребят гражданската енергия, не е ново. Новото е, че този, който следваше да е обединител на нацията – Радев, подкрепи бегълците от правосъдието. Ние продължаваме в името на бъдещето на Родината!", написа в Туитър главният прокурор.

Политици и олигарси да плащат на провокатори, за да употребят гражданската енергия, не е ново. Новото е, че този, който следваше да е обединител на нацията – Радев, подкрепи бегълците от правосъдието. Ние продължаваме в името на бъдещето на Родината! https://t.co/j54a9LNtio

— Ivan Geshev (@IvanGeshevPG) July 14, 2020

"Медийното правосъдие на главния прокурор оставяме без коментар", обяви прессекретариатът на Радев, цитиран от bTV.

Преди Гешев и Милева каза, че "чакаме и отговор от президента. Как концепцията му за прокурорски рекет и за мафията в прокуратурата кореспондира с доказателствата, посочени открито днес пред българското общество за връзки на представители на организираната престъпност със случващото се в последните седмици и особено през последните дни".

Според нея от доказателствата, които спецпрокуратурата изнесе, ще се види как представители на организираната престъпност, действащи политици и някои журналисти действат в пълен синхрон срещу правосъдната система с ясното съзнание, че само така могат да си гарантират недосегаемост. По думите й има доказателства как използвайки справедливите искания на по-голямата част от протестиращите, обвиняеми, които се чувстват недосегаеми, искат да попречат на прокуратурата. "Последните седмици сме свидетели как всички тези, които българската прокуратура иска да изправи пред правосъдието, полагат усилия не само да попречат на това, но и да унищожат независимостта на разследващите органи в опит да запазят заграбеното от народа", посочи Милева.

Поименно от прокурорката бяха споменати укриващият се в Дубай обвинеям бизнесмен Васил Божков, както и бившият банкер Цветан Василев, който е задочно подсъдим за източването на КТБ, тъй като е в Сърбия.

Гражданите трябва да са наясно, че тази кампания срещу прокуратурата се финансира с откраднати от тях стотици милиони и милиарди левове, каза още Милева.

И добави, че прокуратурата подкрепя правото на всички да изразят с мирни средства своите възгледи за по-добър живот. "Правото на граждански протести е сред основните принципи на съвременните демокрации. Наясно сме, че прокуратурата е длъжник на обществото в осигуряване на чувство за справедливост, което се оказва трудно постижимо през последните 30 години. Постигането на тази справедливост е сред водещите приоритети на главния прокурор Иван Гешев", каза говорителката.

И допълни, че обществеността има право да знае как Васил Божков и Цветан Василев си партнират с "честни" политици и "свободни" журналисти, допълни Милева.

НЕДОУМЕНИЕ

"Разбира се, че си спомням тези разговори, откривате ли в тях нещо укоримо". Така журналистът Огнян Стефанов коментира разпространените от прокуратурата записи.

"Васил Божков не го познавам, контактувам с него единствено от професионален медиен интерес. Той може да е обвиняем, но това не е присъда. Всяка медия и журналист има желанието да се свърже и да чуе мнението му. Не откривам нищо укоримо в това, напротив", обясни Стефанов.

Той беше категоричен, че не е близък с президента Румен Радев, а е имал само три срещи с него. "Имал съм поне 30 срещи с премиера Бойко Борисов, защо прокуратурата не ги извади", попита реторично журналистът и изрази учудване защо няма досъдебно производство и срещу Борисов, по което да бъдат приложени СРС.

Стефанов отрече да има роля в организацията на протестите и допълни, че не знае дали Божков е замесен: "Нямам никаква роля в това. Не мога да отговарям за него. Не го познавам този човек. Носители на промяната са протестиращите, те са моите хора, те са на площада, Божков не е моят човек. Не смятам, че той може да е носител на промяната."

ОТЛЮСПВАНЕ

По-късно на стана ясно, че лидерът на комунистическата партия Александър Паунов напуска групата на левицата  и остава независим депутат. Той ще подаде заявлението си още днес, след разговор с ръководството на соцпартията, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг.

Паунов не е член на БСП и разговорът му с Васил Божков не ангажира нито партията, нито парламентарната група, категорична бе Нинова. Никой няма правя да употребява БСП за свои лични или корпоративни интереси, допълни тя.

Соцръководството е разговаряло с Паунов и той е потвърдил разговора си с Божков, разказа още Нинова. Затова и напуска групата, но още утре ще се събере и коалиционния съвет на лявата коалиция, който да обсъди темата.

След като обяви, че Паунов напуска групата на БСП, соцлидерката каза, че се надява и очаква по същия начин да се подхожда към кореспонденцията на Васил Божков и с министъра на финансите Владислав Горанов.

Случилото се днес е опит да се дискредитират протестите, да се представят като платени, смята Нинова.

 

Логика: Разговорите на Васил Божков с някакъв политически мушморок са от голям обществен интерес, на тях трябва да им...

Posted by Daniel Smilov on Tuesday, July 14, 2020

 

Ключови думи:

Сийка Милева, Иван Гешев, Васил Божков, Цветан Василев

Още по темата

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

ГЕРБ и ПП-ДБ пожертваха ръководството на НЗОК заради раздорите си

01 Дек. 2023

Районен кмет показа как зимна София е заложник на почистващите фирми

30 Ноем. 2023

В София пак се надига недоволство срещу хорото пред Народния театър

02 Дек. 2023

Гърци купуват тонове олио от България и го връщат с оцветители като зехтин

03 Дек. 2023

Спецов почисти наред - Божков, "Барселонагейт", имоти в Гърция и Дубай

03 Дек. 2023