facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Прокуратурата пусна записи как Божков стои зад протестите

"Удрям само по Влади и по Бойко. Другите не ме интересуват, колкото и да се опитват да ми раздвоят вниманието", казва подслушваният бизнесмен
Обновена
28 177

Спецпрокуратурата е образувала дело за престъпление срещу републиката и днес ще покаже на обществото доказателства за безпрецедентни опити на обвиняеми за организирана престъпност да избягат от наказателно преследване. "Ще си отговорите на въпроса преплитат ли се интереси на лица с власт, пари и политическо влияние, ще станете свидетели на това как обвиняеми си партнират с журналисти, с политици, за да защитят откраднатото от българския народ. Моля всеки български гражданин да си отговори на въпроса това ли иска." Това обяви Сийка Милева, говорител на главния прокурор Иван Гешев в специално изявление.

Веднага след гръмките закани спецпрокуратурата разпространи четири разговора на укриващия се в Дубай Васил Божков, записани със специални разузнавателни средства, тъй като телефоните му се подслушват по делото срещу него. 

Прокуратурата не уточнява за какво точно престъпление срещу републиката води разследването - дали за измяна, дали за предателство и шпионаж, дали за диверсия и вредителство.

На 10 юни 2020 г. по данни на ДАНС Божков говори с журналиста Огнян Стефанов. Божков му казва (запазен е правописът на прокуратурата, б.а.), че "Имах от някои политици предложение да направа партия и да ги подкрепа. А пък да такова, да ме вкарат в Парламента. А моите, моите опорни точки утре аз ше ги дам, за политическо движение... (...) Но аз мисля, че Гешев не ни е проблем, ако спечелим властта, щото мо"е да му орежем правомощията без да променяме Конституцията. (...) Като го напра'име фигурант като Президента, точно кво ше ни вреди Гешев... (...) Но моята тактика е първо да бутна Влади и т’ва. Един по едни. Виж, че аз не, не обръщам внимание на никой друг. Удрям само по Влади и по Бойко. Другите не ме интересуват, колкото и да се опитват да ми раз-раздвоят вниманието.

На 10 юли Божков говори с някого, който според справка на ДАНС има вероятност да е депутатът от БСП Александър Паунов, твърди прокуратурата. "Кво ше кажеш за протеста? Но въпросът ми е друг. Тоя сега, тоя лумпен Влади ше дойде или писмено ше отговаря?", казва Божков. Друга негова реплика е "Да, бе, ше продължат (протестите). Даже сега създаваме Щаб на протеста малко да ги обедина, че, нали, (не се разбира) шик'ви лумпени. (...) Ако не им бях налял десет-петнайсет хиляди, протеста ше се сведе до, до две хиляди и разни политици да минат, да ги поздрават, да (не се разбира) до тях и т"ва е. (...) Но ме изкефи как се управлява тълпата по т'ва, по мрежите. (...) Насъсквам хората, те ше извадят и ше пуснат."

На 12 юли Божков пак търси Огнян Стефанов. "Иначе виждаш, че про-проекта върви по план. (...) Точка първа - прочистване на хунтата от властта. Точка втора - създаване на нещо различно и ново. (...) Сега протест, протест до дупка и го мачкаме Бойко. Виж го вчера плачеше, оправдаваше се, лъже, подсказват му лъжите. Давам ти материали к'во да пишеш. Моли се. Иска от работодателите помощ. (...) Така че с’а трябва докрай! Бойко, Гешев. Нали Бойко имам предвид цялото им правителство и Гешев. (...) И после да видиме Румен Радев к"во Правителство ше направи. Там трябва да се съветва. (...) Ама в първото му правителство бяха повече от половината хора на Шиши, така че сега трябва. (...) "Ама, виж, че, че той не си държи на хората въобще. Той ги гори един след друг. Имам предвид не Президента, Шиши".

"Политици и олигарси да плащат на провокатори, за да употребят гражданската енергия, не е ново. Новото е, че този, който следваше да е обединител на нацията – Радев, подкрепи бегълците от правосъдието. Ние продължаваме в името на бъдещето на Родината!", написа в Туитър главният прокурор.

"Медийното правосъдие на главния прокурор оставяме без коментар", обяви прессекретариатът на Радев, цитиран от bTV.

Преди Гешев и Милева каза, че "чакаме и отговор от президента. Как концепцията му за прокурорски рекет и за мафията в прокуратурата кореспондира с доказателствата, посочени открито днес пред българското общество за връзки на представители на организираната престъпност със случващото се в последните седмици и особено през последните дни".

Според нея от доказателствата, които спецпрокуратурата изнесе, ще се види как представители на организираната престъпност, действащи политици и някои журналисти действат в пълен синхрон срещу правосъдната система с ясното съзнание, че само така могат да си гарантират недосегаемост. По думите й има доказателства как използвайки справедливите искания на по-голямата част от протестиращите, обвиняеми, които се чувстват недосегаеми, искат да попречат на прокуратурата. "Последните седмици сме свидетели как всички тези, които българската прокуратура иска да изправи пред правосъдието, полагат усилия не само да попречат на това, но и да унищожат независимостта на разследващите органи в опит да запазят заграбеното от народа", посочи Милева.

Поименно от прокурорката бяха споменати укриващият се в Дубай обвинеям бизнесмен Васил Божков, както и бившият банкер Цветан Василев, който е задочно подсъдим за източването на КТБ, тъй като е в Сърбия.

Гражданите трябва да са наясно, че тази кампания срещу прокуратурата се финансира с откраднати от тях стотици милиони и милиарди левове, каза още Милева.

И добави, че прокуратурата подкрепя правото на всички да изразят с мирни средства своите възгледи за по-добър живот. "Правото на граждански протести е сред основните принципи на съвременните демокрации. Наясно сме, че прокуратурата е длъжник на обществото в осигуряване на чувство за справедливост, което се оказва трудно постижимо през последните 30 години. Постигането на тази справедливост е сред водещите приоритети на главния прокурор Иван Гешев", каза говорителката.

И допълни, че обществеността има право да знае как Васил Божков и Цветан Василев си партнират с "честни" политици и "свободни" журналисти, допълни Милева.

НЕДОУМЕНИЕ

"Разбира се, че си спомням тези разговори, откривате ли в тях нещо укоримо". Така журналистът Огнян Стефанов коментира разпространените от прокуратурата записи.

"Васил Божков не го познавам, контактувам с него единствено от професионален медиен интерес. Той може да е обвиняем, но това не е присъда. Всяка медия и журналист има желанието да се свърже и да чуе мнението му. Не откривам нищо укоримо в това, напротив", обясни Стефанов.

Той беше категоричен, че не е близък с президента Румен Радев, а е имал само три срещи с него. "Имал съм поне 30 срещи с премиера Бойко Борисов, защо прокуратурата не ги извади", попита реторично журналистът и изрази учудване защо няма досъдебно производство и срещу Борисов, по което да бъдат приложени СРС.

Стефанов отрече да има роля в организацията на протестите и допълни, че не знае дали Божков е замесен: "Нямам никаква роля в това. Не мога да отговарям за него. Не го познавам този човек. Носители на промяната са протестиращите, те са моите хора, те са на площада, Божков не е моят човек. Не смятам, че той може да е носител на промяната."

ОТЛЮСПВАНЕ

По-късно на стана ясно, че лидерът на комунистическата партия Александър Паунов напуска групата на левицата  и остава независим депутат. Той ще подаде заявлението си още днес, след разговор с ръководството на соцпартията, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг.

Паунов не е член на БСП и разговорът му с Васил Божков не ангажира нито партията, нито парламентарната група, категорична бе Нинова. Никой няма правя да употребява БСП за свои лични или корпоративни интереси, допълни тя.

Соцръководството е разговаряло с Паунов и той е потвърдил разговора си с Божков, разказа още Нинова. Затова и напуска групата, но още утре ще се събере и коалиционния съвет на лявата коалиция, който да обсъди темата.

След като обяви, че Паунов напуска групата на БСП, соцлидерката каза, че се надява и очаква по същия начин да се подхожда към кореспонденцията на Васил Божков и с министъра на финансите Владислав Горанов.

Случилото се днес е опит да се дискредитират протестите, да се представят като платени, смята Нинова.

 

 

Логика: Разговорите на Васил Божков с някакъв политически мушморок са от голям обществен интерес, на тях трябва да им...

Posted by Daniel Smilov on Tuesday, July 14, 2020

 

225

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

72-а вечер на протести в София с искане за оставка на Борисов и Гешев

18.09.2020

Обновена

652 10
Дебатът в ЕП за българската демокрация ще е на 5 октомври

17.09.2020

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

49356 95
Прокуратурата се похвали, че изземва още ритони на Васил Божков

16.09.2020

Обновена

3706 38

Коментари

Страници

maestrata

Гешев се е самоарестувал?🐾

Светозар

Напънала се могъщата българска прокуратура и снесла ... Александър ПАУНов (тоя пък кой го знае?!?). Е, нема такива каскети.

devane

Няма финансирана кампания срещу прокуратурата. Просто главния прокурор е мутра, която използва прокуратурата като силова групировка и сплашва и съсипва бизнеси на несъгласните с него.

Очевидно е, че престъпниците са превзели прокуратурата. Освен, че безочливо лъжат по медиите, показват избирателно разни документи без контекст, а и са на практика правно неграмотни.

Pavkata2020

Ха-ха, Сийке кажи нещо за Пеевски, Доган, Горанов, Борисов.... Тия имена другите ги знаем, дето толкова време не може даже да ги разпитате, камо ли да внесете качествено обвинение!

 

never-mind

Да..бе че не може ли едно чекмрдже да финансира каквото и да е

За къщи в Барса има нали ??

Та какво за протест

На 200 човека да даваш по 200 ле на ден са 40 000!!?

Та той само в шкафа има за половин година да им дава !!

MAPOH

Перхидролката не беше ли бившата на Гепи Еврото? Оставка, Каскети!

wreckage
снимка на wreckage

Когато разполагаш единствено с чук, фсеко нещо ти изглежда като пирон.

Костадин Николов

Това, че прокуратурата преследва виновни и корумпирани може и да е вярно. Но мене не ме устройва категорично!

 

Защо? Ами много просто, защото прокуратурата очевидно преследва само половината от виновните и корумпираните - членовете на една от групировките.

 

Някой може да каже - ми добре де, може да не е идеално, но поне половината корумпирани да влязат в затвора, пак добре. Но не е така! Това така не работи. (Впрочем същото е и когато мафиотите се стрелят - чисто по човешки е приятно - един боклук по-малко. Но силата на организираната престъпност от това само расте, а не намалява!)

 

Даже и ако прокуратурата преуспее в това да унищожи едната групировка корумпета и крадци, другата групировка (тази, която прокуратурата не преследва) ще стане двойно по-силна и двойно по-корумпирана и двойно по-крадлива. Общото количество на корупцията няма да намалее!

 

А именно това е, което ме интересува мене, като гражданин.

 

Затова аз бих искал или прокуратурата да преследва, арестува и вкарва в затвора всички корумпирани наред или поне да действа на случаен принцип - тогава да - ако половината корупционери попаднат в затвора на случаен принцип, то общата корупция ще се намали.

 

Тази прокуратура обаче не действа така.

 

П.П. Има обаче начин! Да се дава властта на двете групи подред за кратки периоди от време - примерно година, така че да имат време да се разправят с противниците, но недостатъчно, че да крадат. След няколко цикъла, ще се изядат взаимно.

ЕМОКОМ

👍👌

Точно това казвам и аз, 

максимум 2 години на власт....

и само ведъж в живота....

emo1971

Навремето, Римската република е станала велика и е превзела почти целия цивилизован свят, известен и достъпен по това време за средностатистическия обитател на Европа, Близкия изток и Северна Африка... преди всичко по причина, че... при нормални обстоятелства (при много тежки кризи, като примерно враг пред портата, а римската армия е изклана, са избирали и диктатор, но мандата му е бил само 6 месеца. Случвало се е обаче, много много рядко, понеже нормалния им модел е бил отлично премислен...), мандата на най-висшата административна длъжност в нейната изпълнителна власт (същото между впрочем важи и за мандатите и на по-ниските римски магистрати... разните там квестори, едили и пр. занимаващи се непосредствено с правосъдието, хазната и т.н. и т.н.)... тази на консула, е траял само една година, като на всичкото отгоре, консулите са били едновременно двама, единия от патрициите, а другия плебейски... за да се конкурират, контролират, следят и да си пречат един на друг, ако някой от тях започне да злоупотребява с властта си... в ущърб на сената и народа на Рим... все едно ние да имаме едновременно два премиера, един от ГЕРБ, а другия от БСП... Нещо повече, човек спечелил изборите за консул веднъж, е можел да се кандидатира за същата длъжност отново, чак след изтичането на10 години.  

Интервал

Не съм от тях, как' Сийке 😂

Послушко

Затаихме дъх....

bay Dragan

Безпомощни са прокурорите.  Може би едно писмо-подкрепа от трудовите селскостопански производители би помогнало. Не се знае .В този момент  и пикнята на мишката може да подкваси морето

Баце трябва да бъде спасен.

nottheone1

и ся кату зафърчат едни предадени секретни бюлетини на бта....... 🎶

volog2

Видях, видях - комуникацията на Бокича с Черепа. От законодателството на Менда+Мента също извират сума ти връзки на политици с бизнесмени

urupuchi

 Постигането на тази справедливост е сред водещите приоритети на главния прокурор Иван Гешев", каза говорителката.
 

Приоритети начи. Водещи приоритети. Дрън-дрън. Тоа си има функции записани в закон, за изпълнението на които му се заплаща от събраните данъци. Тая да ходи да занимава баба си с приоритети, водещи приоритети и останалите глупости които дрънка. 

Светозар

"за да защитят откраднатото от българския народ."

Абе, г-н Доган с какви пари си е купил четири сарая и един ТЕЦ?

Ясно е, че парите не са откраднати, защото ако бяха, отдавна щеше да е в затвора.

банда

Ся....не знам другите какво мислят, но според мен нахлуването на въоръжени мъже в главният команден център на републиката е излагация отсекъде. Айде, първия път го изненадаха президента да речем, ама втори опит е недопустим. Главнокомандващия незабавно да разпореди на шефа на " специални сили" да се вземат необходимите мерки за защита на обекта.

Асол
снимка на Асол

"Ударът" на гешефтурта е срещу Фрог и Огнян Стефанов...жалка работа

Емил Станоев

Абе смотан Каскет !! Аз не познавам тоя Божков камоли да взимам пари от него ! я върви на майната си .. ОСТАВКА незабавно на каскета и толупя .

DESUM

Страшно става!!!! Почват  от Мишо Бирата, от Кърджали та чак до БарЦелона, шкафчето и пистолета, (за многое лета)....а Мустака и Черепа са сомо димна завеса...и Сокола със феса, и Деса...да живей прокуратурата и прогреса

paragraph39

Гешев: Никой не е над закона. Днес ще го покажем на всички българи

Прокурори в защита на Иван Гешев, адвокати искат оставката му

14 юли 2020

"Никой не е над закона. Днес ще го покажем на всички българи за пореден път". Това написа в Twitter главният прокурор Иван Гешев в отговор на публикация на посолството на САЩ у нас:

"Благодаря на партньорите ни от Съединените щати и посолството им в България за подкрепата за върховенството на закона и безкомпромисните действия на Прокуратурата. Наистина - никой за нас не е над закона! Днес ще го покажем на всички българи за пореден път", написа Гешев в Twitter...

https://www.vesti.bg/bulgaria/geshev-nikoj-ne-e-nad-zakona.-dnes-shte-go-pokazhem-na-vsichki-bylgari-6112254

last

Американците го плюят, пък той вижда небесна роса... Напомня ми една история,разказана от Умберто Еко - когато един от кардиналите - отцепници трябвало на всяка цена да постигне споразумение, папата си събул гащите и му показал задника си. Кардиналът обаче не се смутил и с възгласа:"О - какъв божествен задник" се втурнал да целуне тази сакрална част от тялото на папата...

 

Светозар

Има много млади хора, които са успели и забогатели не с крадене, а с ум и труд, като тези младежи:

Делян Славчев Пеевски на 21 г. става член на НДСВ и като студент във 2 курс, спец. „Право" в Благоевград оглавява борда на „Пристанище Варна“ ЕАД – най-голямото пристанище в България;

Владислав Иванов Горанов на 21 г. става член на ДПС и като студент 2 курс в Свищов става директор на дирекция „Финансова политика“ към Министерство на земеделието, горите и аграрната реформа;

Иван Николаевич Портных (до 2011 г. руски гражданин, баща руснак) на 25 години става генерален мениджър на туристическия комплекс „Гранд хотел Варна“ (на Илия Павлов-Мултигруп) включващ няколко хотела в курорта „Св. св. Константин и Елена“;

Ивайло Георгиев Първанов през 2015 г. на 27 години става собственик, заедно с дъщерята Николай Добрев – Марияна Добрева, на луксозния кюстендилски 5 звезден хотелски комплекс „Стримон СПА клуб“, струващ 7,5 млн. лв. (bivol.bg/strimon-stream.html)

Корнелия Петрова Нинова, млада дама от село Крушовица на 28 г., назначена от Иван Костов за изпълнителен директор на „Техноимпекс“ АД, което тя приватизира по време на разбойническо-мениджърската приватизация.

Илиан Мавров156...

"Глей ся"-тук вече е "тънка " работа, изкуство един вид, не на всеки му харесват работите му.За писаниците-хептен.Че не е цвете за мирисане(особено утрин) така е.Че е ренегат-така е.И Чърчил е ренегат.Но и двамата не са ми любимци.

SgtTroy
снимка на SgtTroy

Дори и за най-могъщия съществуват ограничения на силата, които не може да надхвърли, без да се самоунищожи. В преценката на тази граница се крие истинското държавническо изкуство. Злоупотребата със сила е пагубен грях. Законът не може да бъде нито инструмент за мъст, нито укрепление срещу мъчениците, които сам е сътворил. Невъзможно е да заплашиш някого, а сетне да избегнеш последиците.

Муад'диб за Закона.

Sine_metu

Поздравявам колегите, че не правят намеци за мацето. Първица я виждам, но ако и в действителност изглежда така - долу лапите! Има жени, на които предварително се прощава всичко.

Моля коментарът ми да се зачете по темата, щото другото е смех :)

ковид_19

Какво ли не прави  козметиката. Всъщност Сийка е обикновена жена с доста кожни дефекти по лицето. Но с половин кило грим нищо не се вижда

 

https://frognews.bg/images2/Ognyan/siika_mileva.jpg

Sine_metu

Лоша работа е информационната ера. Не оставя и една илюзийка :)

wreckage
снимка на wreckage

С теа потслушани ралти Гешеф реално помага на гражданите да бутнат властта, фключително и него самия.

Лошо нема.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш