Quantcast
Прокуратурата проверява Кирил Петков заради гражданството | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Прокуратурата проверява Кирил Петков заради гражданството

Спецправосъдието трябва да бъде закрито, отговори формацията на бившия икономически министър
Обновена
4 920
 Булфото
Кирил Петков

Специализираната прокуратура проверява казуса с гражданството на Кирил Петков. Това каза пред "Сега" говорителката на главния прокурор Сийка Милева. Проверката е образувана още на 24 август по сигнал, получен на електронната поща на държавното обвинение. Към него е присъединен и идентичен сигнал, подаден до прокуратурата от гражданин.

"На 15 септември наблюдаващият прокурор е постановил извършване на лична проверка по реда на Закона за съдебната власт. Предстои приобщаването на относими към казуса документи, включително и от Конституционния съд", обяви след това и прокуратурата в специално съобщение по темата.

Вчера Конституционният съд публикува документите, пратени от институциите по делото, водено в КС срещу президентския указ за назначаването на Петков като служебен министър. Сред тях е декларацията, подписана от Петков в президентството, че няма друго гражданство освен българското и отговаря на конституционните условия да е министър. Тя е с дата 10 май. В нея има текст: "Известно ми е, че за деклариране на неверни данни нося наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс". Този текст гласи, че "който потвърди неистина или затаи истина в писмена декларация или съобщение, изпратено по електронен път, които по силата на закон, указ или постановление на Министерския съвет се дават пред орган на властта за удостоверяване истинността на някои обстоятелства, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба от сто до триста лева".

Според канадските власти Петков не е канадски гражданин от 20 август. Той обаче твърди, че не е още от 21 април, когато е заявил отказа си пред тамошните институции. Затова и към момента на назначаването му за служебен министър е бил само с българско гражданство.

Юристи, с които "Сега" разговоря, смятат, че в казуса дали има извършено документно престъпление трябва да се изясни дали президентът е орган на власт, както и дали подписаната от него декларация се дава по силата на закон.

"Продължаваме промяната": Спецправосъдието трябва да се закрие

"Правораздавателната система в България има нужда от дълбока реформа, за да се превърне в истинска опора на справедливостта в страната. Специализираните наказателен съд и прокуратура, както неведнъж сме казвали, играят твърде "особена" роля в прилагането на законите в страната и напълно естествено - именно тяхното закриване в този им вид, следва да бъде един от основните приоритети на законодателната дейност на следващото Народно събрание, разбира се като част от дълбоката промяна в посоката на развитие на България." Това се казва в позицията на "Продължаваме промяната", разпространена след съобщението на прокуратурата за проверката. 

"Нас не ни е страх! Има по-важни неща от страха и едно от тях е да продължим промяната", завършва изявлението на формацията на Петков и колегата му от първото служебно правителство на Стефан Янев - Асен Василев.

Шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова отказа да коментира позицията на "Продължаваме промяната". "Прокуратурата спазва закона", беше лаконична тя пред БНТ. По думите й ако проверката тече в законовите срокове, то тя ще приключи след изборите.

По темата вижте и:
 

 

Още

Кирил Петков иска изслушване пред Мата Хари
К. Петков атакува КС с искане за публичен процес за гражданството си
Кирил Петков ще разговаря с Нинова и Трифонов след изборите

23.10.2021

4661