Медия без
политическа реклама

Прокуратурата призна провала си по делото "Белене"

И апелативният спецсъд недоумява как Делян Добрев е изчезнал от делото

И апелативният спецсъд недоумява как Делян Добрев е изчезнал от делото.
Булфото
И апелативният спецсъд недоумява как Делян Добрев е изчезнал от делото.

Прокуратурата признава провала си с обвинителния акт по делото "Белене". Това се разбира от определението на Апелативния специализиран наказателен съд, с което процесът окончателно се връща на държавното обвинение заради допуснати пропуски в обвинителния акт. В началото на юни връщането бе постановено от спецсъда. Спецпрокуратурата обаче протестира пред апелативните магистрати. Но не защото оспорва слабостите на обвинителния акт, а защото настоява делото да бъде върнато на поправителен на първоначално внеслата го Софийска градска прокуратура. 

Апелативните спецсъдии Георги Ушев (докладчик), Стоян Тонев и Николай Димитров също смятат,  че обвинителният акт не отговаря на законовите изисквания и "не покрива минималния задължителен стандарт на описание на престъпленията, в които са обвинени подсъдимите и тяхното участие в тези престъпления". Те обаче са категорични, че делото трябва да се върне на спецобвинението, а не на градската прокуратура.

Обвинителният акт срещу бившите министри Румен Овчаров и Петър Димитров, както и бившите шефове на НЕК Мардик Папазян и Любомир Велков, написан от Боряна Бецова от Софийската градска прокуратура, беше внесен в спецсъда през февруари. Тогава се разбра, че някак си от разследването е изпаднал човекът на ГЕРБ Делян Добрев, също бивш министър. Прокуратурата обясни, че той няма обвинение, срещу него са отделени материали, но за тях нищо повече не се чу.

От определенията на двете специнстанции, с които прокуратурата се връща на поправителен, се вижда, че магистратите недоумяват и как така делото хем е внесено за разглеждане в съда, хем продължава да се води разследване срещу Велков, Папазян и Делян Добрев. "Констатирането на висящи обвинения за неизгодна сделка по отношение на обвиняемите Велков и Папазян, както и на такова за безстопанственост за друго лице, което въобще не е било включено в обвинителния акт, също е съществено процесуално нарушение, отстранимо единствено в досъдебната фаза на процеса", обяснява спецапелативният съд.

Обвиненията

През 2016 г. прокуратурата обяви, че е привлякла като обвиняеми за безстопанственост около проекта "АЕЦ Белене" трима бивши министри - Делян Добрев, Румен Овчаров и Петър Димитров, както и двамата бивши изпълнителни директори на НЕК. Обвинението изчисляваше щетите за над половин милиард лева.

За Овчаров и Димитров прокуратурата твърди, че последователно като министри на икономиката и енергетиката през 2006 - 2007 г. не са упражнили достатъчен контрол върху работата на Велков и Папазян, на които било възложено управлението и разпореждането на обществено имущество, при сключване на споразумение и на рамков договор и от това са последвали значителни щети за НЕК.

Спецсъдът обаче констатира, че в обвинителния акт няма каквото и да било описание на конкретни действия на Овчаров, чрез които прокуратурата приема, той да е осъществил безстопанственост. "Тази непълнота в обстоятелствената част на обвинителния акт не се преодолява от твърденията на прокурора, чрез които описва различните етапи, през които е преминал проектът АЕЦ "Белене" от началото на 70-те години на ХХ век до 28 март 2012 г., тъй като в хронологията на посочените там събития отново липсва посочване на конкретна роля на Овчаров в тях", обясни съдът. Такъв пропуск има и при обвинението на Димитров. За Велков и Папазян също липсват конкретни факти.

Прокуратурата тихомълком е внесла в съда прашасалото дело "Белене", по което обаче не е подсъдим енергийният министър от ГЕРБ Делян Добрев, който се разследваше по казуса.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата