Медия без
политическа реклама

Прокуратурата погна за фалшив сертификат желаещи да се ваксинират

Хората признали пред медицинския персонал, че са извършили измама

11 Яну. 2022
Илияна Кирилова

Районна прокуратура в Пловдив е разпоредила проверка за издадени фалшиви „зелени“ сертификати на граждани, които искат да се ваксинират, съобщиха от държавното обвинение.

В хода на проверката трябва да бъдат установени хората, които са признали пред медицинския персонал, че притежават имунизационни удостоверения, но те не са истински, поради което и настояват да бъдат реално ваксинирани. "Ще се събират данни кога и по какъв начин те са се сдобили с тях и дали са заплащали за това на определени лица",  пише в съобщението на прокуратурата.

Разследващите ще търсят също така данни за евентуално извършени документи престъпления, както и за нарушение на противоепидемичните мерки, свързани с издаването и ползването на сертификатите за ваксинация срещу COVID-19. Проверката е възложена на отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР – Пловдив. Срокът за приключването е едномесечен.

Служител от медицинска лаборатория в Пампорово е задържан, докато взема 300 лв. от мъж, на когото да предостави фалшив сертификат за антитела срещу ковид, съобщи прокуратурата. годишният мъж, който работел по граждански договор в лабораторията, е с повдигнато обвинение.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата