Quantcast

Медия без
политическа реклама

Прокуратурата подхвана скандала в ДКК

Ваня Караганева остава изпълнителен директор, Търговският регистър не е вписал освобождаването й

03 Дек. 2021Обновена
Илияна Кирилова

Софийската градска прокуратура извършва проверка за евентуално извършени престъпления в Държавна консолидационна компания (ДКК), съобщиха от държавното обвинение. То се е сезирало по медийни публикации и по постъпил сигнал от сигнал от изпълнителния директор на ДКК Рая Каназирева. 

Наблюдаващите прокурори са възложили проверка да направи и Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), става ясно от прессъобщението. Антикорупционната комисия обяви още преди два дни, че е започнала проверката.

Драмата с ДКК започна в понеделник, когато Съветът на директорите обяви в късния следобед, че отстранява Ваня Караганева заради редица нарушения, които успяла да извърши за краткото време като втори изпълнителен директор на компанията. Ден по-късно Караганева излезе с позиция, в която опровергава отправените към нея обвинения.

Принципалът - министърът на икономиката Даниела Везиева, застана на страната на Караганева и обяви, че иска оставките на трима от директорския борд - Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска заради решението им за остраняването на втория изпълнителен директор. Тримата членове на директорския борд са назначени в края на управлението на кабинета на Бойко Борисов.

Днес Везиева отново обяви, че иска оставките на заварените директори и че техните обвинения не отговарят наистината. Тя каза, че е останала изненадана от действията на Каназирева, Вазов и Софиянска, които дори не са повдигнали темата пред нея като принципал. Събранието на Съвета на директорите не е било свикано по надлежен ред и на него не са били поканени другите двама членове, посочи Везиева. Агенцията по вписванията също не е отразила промените в Търговския регистър заради опорочената процедура, затова Караганева остава изпълнителен директора на ДКК.

Министърът на икономиката определи действията на тримата директори като желание за запазване на стария модел на непрозрачна работа в ДКК и "добре подготвен компромат, целящ да дискредитира изпълнителния директор и да покаже на екипа на Министерството на икономиката, който усилено работи за създаването на прозрачни, законосъобразни и целесъобразни модели, че ние сме тук, можем да се борим срещу вашите модели".

Изпълнителният директор на ДКК Рая Каназирева вече предаде "папка с нарушенията" на доскорошния втори изпълнителен директор Ваня Караганева в президентството, при премиера, в ДАНС, в прокуратурата и дори обяви, че ще я изпрати до Европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши.

Ваня Караганева бе назначена като независим член в директорския борд на ДКК през септември от бившия икономически министър Кирил Петков, сега лидер на "Продължаваме промяната" и най-вероятен премиер на новото коалиционно правителство. В края на октомври Караганева бе преназначена вече като представител на държавата след проведен конкурс и зае поста втори изпълнителен директор. Пак тогава бордът бе увеличен с още двама нови директори и стана 5-членен.

Тримата членове Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска са назначени в управата на ДКК в края на управлението на третото правителство на ГЕРБ.

Още по темата:

Драмата с директорските уволнения в Държавната консолидационна компания (ДКК) ескалира.
Драмата в ръководството на Държавната консолидационна компания, под чиято шапка са дузина ключови държавни предприятия, стига чак до Европейската прокуратура, оглавявана от Лаура Кьовеши.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?