Quantcast
Прокуратурата подхвана скандала в ДКК | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Прокуратурата подхвана скандала в ДКК

Ваня Караганева остава изпълнителен директор, Търговският регистър не е вписал освобождаването й
Обновена
1 259
 Илияна Кирилова

Софийската градска прокуратура извършва проверка за евентуално извършени престъпления в Държавна консолидационна компания (ДКК), съобщиха от държавното обвинение. То се е сезирало по медийни публикации и по постъпил сигнал от сигнал от изпълнителния директор на ДКК Рая Каназирева. 

Наблюдаващите прокурори са възложили проверка да направи и Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), става ясно от прессъобщението. Антикорупционната комисия обяви още преди два дни, че е започнала проверката.

Драмата с ДКК започна в понеделник, когато Съветът на директорите обяви в късния следобед, че отстранява Ваня Караганева заради редица нарушения, които успяла да извърши за краткото време като втори изпълнителен директор на компанията. Ден по-късно Караганева излезе с позиция, в която опровергава отправените към нея обвинения.

Принципалът - министърът на икономиката Даниела Везиева, застана на страната на Караганева и обяви, че иска оставките на трима от директорския борд - Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска заради решението им за остраняването на втория изпълнителен директор. Тримата членове на директорския борд са назначени в края на управлението на кабинета на Бойко Борисов.

Днес Везиева отново обяви, че иска оставките на заварените директори и че техните обвинения не отговарят наистината. Тя каза, че е останала изненадана от действията на Каназирева, Вазов и Софиянска, които дори не са повдигнали темата пред нея като принципал. Събранието на Съвета на директорите не е било свикано по надлежен ред и на него не са били поканени другите двама членове, посочи Везиева. Агенцията по вписванията също не е отразила промените в Търговския регистър заради опорочената процедура, затова Караганева остава изпълнителен директора на ДКК.

Министърът на икономиката определи действията на тримата директори като желание за запазване на стария модел на непрозрачна работа в ДКК и "добре подготвен компромат, целящ да дискредитира изпълнителния директор и да покаже на екипа на Министерството на икономиката, който усилено работи за създаването на прозрачни, законосъобразни и целесъобразни модели, че ние сме тук, можем да се борим срещу вашите модели".

Изпълнителният директор на ДКК Рая Каназирева вече предаде "папка с нарушенията" на доскорошния втори изпълнителен директор Ваня Караганева в президентството, при премиера, в ДАНС, в прокуратурата и дори обяви, че ще я изпрати до Европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши.

Ваня Караганева бе назначена като независим член в директорския борд на ДКК през септември от бившия икономически министър Кирил Петков, сега лидер на "Продължаваме промяната" и най-вероятен премиер на новото коалиционно правителство. В края на октомври Караганева бе преназначена вече като представител на държавата след проведен конкурс и зае поста втори изпълнителен директор. Пак тогава бордът бе увеличен с още двама нови директори и стана 5-членен.

Тримата членове Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска са назначени в управата на ДКК в края на управлението на третото правителство на ГЕРБ.

Още по темата:

 

Още

„Булгаргаз“: Направихме максималното за доставката на азерски газ

16.01.2022

406
Сотир Цацаров е с отнет достъп до класифицирана информация
Тийнейджър от Пловдив бе осъден за тероризъм