Quantcast

Медия без
политическа реклама

Прокуратурата чака КПКОНПИ, за да реши проверката срещу Кирил Петков

Спецобвинителите вече са получили документи от Конституционния съд

29 Ноем. 2021ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
БГНЕС
Кирил Петков

Специализираната прокуратура чака документи от антикорупционната комисия КПКОНПИ по проверката по сигнала за гражданството на бившия служебен икономически министър, а сега лидер на "Продължаваме промяната" и вероятен бъдещ премиер Кирил Петков. Това съобщи пред "Сега" говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев. Той поясни, че от КПКОНПИ се чакат документи, доколкото Петков е подавал декларации за несъвместимост, докато е бил служебен министър. 

Кръстев обясни още, че срокът на проверката, образувана на 24 август, е удължен максимално - до 15 декември. След това наблюдаващият прокурор имал още месец, за да се произнесе - има ли данни за престъпление, за което да бъде образувано разследване, или проверката да бъде прекратена.

Проверката започна след сигнал, получен на електронната поща на държавното обвинение. Към него е присъединен и идентичен сигнал, подаден до прокуратурата от гражданка от Варна. "На 15 септември наблюдаващият прокурор е постановил извършване на лична проверка по реда на Закона за съдебната власт. Предстои приобщаването на относими към казуса документи, включително и от Конституционния съд", обяви прокуратурата в специално съобщение по темата. Документите от КС вече са получени, обясни прокурор Кръстев.

КПКОНПИ коментираха днес, че на 23 ноември при тях е постъпило писмо от прокурор от Специализираната прокуратура, с което се изискват копия от подадените декларации за имущество и интереси от Кирил Петков, в качеството му на служебен министър на икономиката. Днес исканите заверени копия са изпратени в Специализираната прокуратура.

Според закона, пред КПКОНПИ се подават само декларации за имущество и интереси. Комисията не приема и не съхранява декларации за несъвместимост. Те се подават пред органа по избора или назначението - в случая, пред президента, уточнява антикорупционната комисия. Декларацията за несъвместимост на Петков може да бъде открита и онлайн на сайта на президентството.

КАКВО СЕ СЛУЧИ

На 27 октомври Конституционният съд се произнесе, че частта от президентския указ от 10 май, с която Кирил Петков е назначен за служебен министър, нарушава Конституцията. Делото пред КС бе заведено от депутати от ГЕРБ, след като ИТН разгласиха информацията, че Петков има двойно гражданство - българско и канадско. По Конституция членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани.

КС прие, че при назначаването на Петков за служебен министър той не е бил категорично освободен от канадското си гражданство. Съдът смята, че има доказателства, че той е бил наясно, че не е достатъчно само да подаде заявление за освобождаване от гражданството, а е трябвало и да изчака отговора на Канада. "Кирил Петков е потвърдил (декларирал с отметка  "ДА") следния текст: "разбирам важността на своя отказ от канадско гражданство, както и това, че ако той бъде одобрен, ще загубя всички права и привилегии на канадски гражданин и вече няма да имам статут в Канада". Това писмено потвърждение до съответните  компетентни власти на Канада с дата 21 април 2021 г. насочва към еднозначния извод, че кандидатът за служебен министър Кирил Петков е бил наясно към посочената дата, че заявяването от него на отказ от канадско гражданство не поражда автоматично действие - освобождаване от това гражданство, а следва да бъде одобрен от съответните власти на Канада", пишат конституционните съдии.

Те посочиха още, че президентът няма задължение да провери декларацията на Петков, че няма друго гражданство освен българското. "Декларирането на изискуемите от Конституцията обстоятелства е задължение на лицата, които са кандидати за  заемането на висши публични длъжности и те биха носили юридическо отговорност за неверността им, за което декларират, че са уведомени", пише в решението.

Повече за решението на КС вижте тук:

Президентският указ от 10 май, с който Кирил Петков е назначен за министър на икономиката, нарушава Конституцията. Това реши Конституционният съд днес по делото, заведено от депутати от ГЕРБ. Преди това ИТН разгласиха информацията, че Петков има двойно гражданство -

За доказателствата, приети от КС:

Конституционният съд е отхвърлил искането на Кирил Петков да го изслуша по делото за гражданството му. КС не приема и Петков да встъпи като заинтересована страна по делото и даде писмено становище по казуса.  Законът за Конституционен съд допуска възможност за

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?