Quantcast
Проф.Топалов: Пътят на Македония към ЕС минава през София | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Проф.Топалов: Пътят на Македония към ЕС минава през София

5 038

Пътят на Република Северна Македония към ЕС минава през София, обясни проф. Кирил Топалов, член на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония в предаването "120 минути" по бТВ.

"Г-н Заев често идва и в България, както знаем. Единствената тяхна цел е България да бъде поставена в някаква невъзможност да откаже това, което Република Северна Македония иска. Те все още като че ли не са разбрали, че наистина пътят на Република Северна Македония към ЕС минава през София. Те трябва да стоплят отношенията първо със София. То не става с усмивките на г-н Заев и някои други техни политици, то става с реални действия", заяви проф. Кирил Топалов.

По думите му българските историци ползват истинските исторически извори, а не съчинените от македонизма.

"За нас няма никакво съмнение каква е историята и истината. Може ли да преговаряме за историята от предложения от колегите от Република Северна Македония така наречен мултиперспективен подход. Те ни дадоха на последното ни заседание вместо да разговаряме конкретно за Самуил, Гоце Делчев, Братя Миладинови, Григор Пърличев, две-три теоретични странички какво значи мултиперспективен. Ще ви цитирам само едно изречение. Те казват: "мултиперспективен подход е този, при който учени, политици, журналисти, общественици и други, могат да тълкуват историческите факти, както намерят за добре според своята гледна точка. Не е задължително тези факти да са точни", каза още проф. Топалов.

Ключови думи:

Македония, България

Още

Новозаразените с COVID-19 в България гонят абсолютен рекорд

20.10.2021

Обновена

8505
България изплува от удар на европрокуратурата за 13 млн. евро

20.10.2021

Обновена

5716
Северномакедонците гласуват с пръстов отпечатък

17.10.2021

2450