Quantcast
При спецакция е арестуван бивш шеф на столичния КАТ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

При спецакция е арестуван бивш шеф на столичния КАТ

Тенчо Тенев е обвинен в длъжностно престъпление и незаконно държане на боеприпаси
Обновена
4 121
 БГНЕС
Тенчо Тенев

Бившият началник на столичния КАТ и настоящ шеф на "Охранителна полиция" в РПУ - Асеновград Тенчо Тенев е бил задържан вчера при полицейска операция, съобщават от пресцентъра на прокуратурата. Той ще остане в ареста за 72 часа.

"Окръжна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем Т.Т. за това, че от месец февруари 2021 г. до 28 април 2021 г. при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение, е превишил властта и правата си, като е нарушил разпоредбите на вътрешните правила за реда и условията за сключване на договори за дарения. Той е избрал изпълнители за сключване на договори за дарение в полза на РУ - Асеновград, без да има право на това, като общата стойност на даренията е около 10 500 лева", се казва в съобщението на държавното обвинение. Тенев е обвинен и за това, че в дома си е държал боеприпаси за огнестрелни оръжия без надлежно разрешение – 554 броя патрони от различен калибър

"Обвиняемият е превишил властта си, като е избрал две фирми, които да оборудват сградата на РУ – Асеновград с видеокамери за наблюдение, да доставят автомобилни части и консумативи, както и да извършват ремонти дейности и др. на ползвани автомобили от районното управление в града. Фактурите за тези дейности били издавани на община Асеновград, като Т.Т. подписвал част от тях от името на същата институция. Обвиняемият е избирал доставчиците на стоки и услуги сред свои близки и познати, не по установения ред, като не е бил упълномощен за това от съответните длъжностни лица в МВР, не е съгласувал сделките, а цените са били надвишени от доставчиците по негови указания", съобщава прокуратурата.

Предвиденото от закона наказание за длъжностното престъпление, в което Тенев е обвинен, е лишаване от свобода от една до осем години.

Кариерата на Тенев му започва в  „Охранителна полиция” в Димитровград. През 2008 г. е назначен за зам.-шеф в столичния КАТ по времето на министър Михаил Миков. Докато е на този пост изкарва почти една години в отпуска по болест. През май 2011 година Тенев е освободен от заеманата длъжност и пенсиониран. Малко след това обаче завежда дело срещу СДВР, претендирайки, че заповедта за освобождаване му е връчена неправомерно, докато е бил болен и се е лекувал. ВАС го възстановява на работа по време на правителството на Пламен Орешарски. Служебното правителство на Георги Близнашки го прави шеф на "Пътна полиция" в София.

Преди година със заповед на министъра на вътрешните работи е преместен в Асеновград. Това е станало по негова молба, в която Тенев посочил "здравословни причини". Неофициално обаче се говори, че преместването му е свързано с тежката катастрофа, при която загина водещият Милен Цветков. В средата на март 2020 г., месец преди трагичния инцидента, който отне живота на журналиста, Тенев е лишен от достъпа му до класифицирана информация.

Още

2 г. по-късно в съда още няма дело за "НАПлийкс"
Пандемията увеличи 3 пъти случаите на домашно насилие в София

15.09.2021

1209
Украйна ще избира на кого да предаде Брендо

13.09.2021

2311